Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Παπαναστασίου για ηλεκτρική διασύνδεση: «Δεν πρόκειται για νέο σκάνδαλο»


Στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας τέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι «ζητήσαμε από την εκτελεστική εξουσία να μας δώσει τη μελέτη. Δεν μας την έδωσε. Υπάρχει αφόρητη πίεση στην οποία εμπλέκονται φορείς και θεσμοί που παρανομούν».

Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να γίνονται συναντήσεις και να παρίστανται άτομα που προωθούν το συγκεκριμένο έργο και να εκβιάζουν με τρόπο παράνομο χρησιμοποιώντας διλήμματα χωρίς νομική τεκμηρίωση. Δεν γίνεται να καλείται η εταιρεία υπεργολάβος για να πει εδώ και τώρα θα πάρετε αυτή την απόφαση. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ να έρχεται χωρίς τεκμηρίωση και να προσπαθεί να υποβάλει απόφαση.

Ακόμη, ανέφερε ότι δεν υπάρχει η δεύτερη μελέτη της κατασκευάστριας. «Είναι άκρως απαραίτητη και η ΡΑΕΚ θα πρέπει να βασίσει την απόφαση της»

«Δημιουργείται ένα κενό 100 εκατομμυρίων που μετακυλίεται στους καταναλωτές. Κύριοι της ΡΑΕΚ δεν μπορεί να γίνει απόφαση μέχρι 2 Αυγούστου. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κλειστή η βουλή, πώς γίνεται; Δεν έχετε έτσι εξουσία. Να μοιραστείτε μαζί μας την οποιαδήποτε απόφαση. Κύριοι της ΡΑΕΚ να αποφασίζετε ανεξάρτητα, όμως αυτή τη στιγμή χωρίς το κοινοβούλιο δεν μπορείτε να προχωρήσετε ανεξαρτήτως από αυτούς που σας πιέζουν ή εκβιάζουν. Πρέπει να πάρουμε σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Στο μικροσκόπιο της Βουλής το τερματικό στο Βασιλικό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος,  ανέφερε αρχικά ότι «προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση προς την ΡΑΕΚ για να μην αλλάξει απόφαση».

Τόνισε ότι «δεν είδα αυτό το πάθος όταν το ξεκινούσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αν δεν διασυνδεθούμε με το ευρωπαϊκό δίκτυο μέχρι το 2029 θα έχουμε επιπτώσεις. Για αυτό μας δίνουν λεφτά και αν δεν το κάνουμε θα χάσουμε τα χρήματα».

Συμπλήρωσε ότι αν ο Έλληνας ρυθμιστής αποφασίσει ότι θα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για να διασυνδεθούμε τότε γιατί μεν πληρώσουμε και εμείς ως καταναλωτές.

Από πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι «μιλούμε για ένα στρατηγικής σημασίας έργο που δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή του ρεύματος».

Συμπλήρωσε ότι «πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τελειώσουμε με το έργο που ονομάζεται φυσικό αέριο. Εξαγγέλθηκε τέσσερις φορές από την προηγούμενη κυβέρνηση και ακόμη θα έρθει».

Πρόσθεσε ότι «το σωστό είναι ότι με όρους και προϋποθέσεις το έργο να είναι βιώσιμο. Δεν υπάρχουν μπροστά μας όλα τα δεδομένα για να πούμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί».

«Δεν σημαίνει ότι πρόκειται για νέο σκάνδαλο»

Ο Υπουργός Ενέργειας απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι το έργο βρίσκεται σε υλοποίηση απλώς η Κυπριακή Δημοκρατία  δεν πήρε την απόφαση αν θα είναι μέτοχος σε αυτό το έργο.

Στους επόμενους τρεις επόμενους μήνες θα παρθεί η απόφαση αφού μας δόθηκε η μελέτη κόστους οφέλους. «Παίρνουμε νομική συμβουλή κατά πόσο μπορούμε να τη δώσουμε στο κοινοβούλιο. Πρόθεση μας είναι να τη δώσουμε στο κοινοβούλιο».

Τόνισε ότι προχωρούν με διαφάνεια. Δεν σημαίνει ότι πρόκειται για νέο σκάνδαλο. Με τεκμηρίωση θα ληφθούν οι αποφάσεις. Δεν εμπλέκεται σε οτιδήποτε του παρελθόντος η Κυβέρνηση. Το υπουργείο Ενέργειας θα τεκμηριώνει και θα προχωρεί. Το παρελθόν μπορεί να μας δίνει τα μαθήματα και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο δεν θα επαναλάβει λάθη του παρελθόντος.

Ο κ. Χατζηγιάννης απαντώντας στο Υπουργό ανέφερε ότι «κάνετε δέκα διαφορετικές τοποθετήσεις την ημέρα. Δεν έχετε τεκμηριωμένες τοποθετήσεις

Ο Υπουργός Ενέργειας επανήλθε απαντώντας ότι όλα τα έργα έχουν κάποιες παραδοχές τις οποίες κάποιες βρίσκουμε ρεαλιστικές κάποιες όχι. «Πάντα λέγαμε ότι θα υπήρχε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές οι οποίοι θέλουν να μπουν στο έργο οι οποίοι είχαν επενδύσει σε τέτοια έργα». Τέλος ανάφερε ότι ως Υπουργός δεν μπορεί να συνεισφέρει πολλά στο γεωπολιτικό ρίσκο.

ΡΑΕΚ: «Δεχόμαστε πιέσεις από παντού και από όλες τις πλευρές»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η ΡΑΕΚ η οποία κλήθηκε να απαντήσει αν δέχεται πιέσεις για το έργο.

Ο κ. Πουλλικάς τόνισε ότι θέση του ΑΔΜΗΕ  ότι το έργο είναι μη βιώσιμο.

Συμπλήρωσε ότι κατατέθηκε το χρηματοοικονομικό μοντέλο το οποίο εξετάζουν αυτές τις ημέρες.

Ακόμη, επεσήμανε ότι δέχονται πιέσεις για να αλλάξουν την απόφασή τους. «Δεχόμαστε πιέσεις από παντού και από όλες τις πλευρές».

«Δεν λέμε ότι υπάρχει αδίκημα, αλλά θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελέα»

Την εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο όλο έργο ανέλυσε ο Οδυσσέα Μιχαηλίδης. Όπως ανέφερε, η εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η πολιτική στήριξη του έργου. «Το καλοκαίρι του 2023 μάθαμε πτυχές του έργου και πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλακεί μετοχικά στο έργο. Η Υπηρεσία θα κάνει έλεγχο από τη στιγμή που θα υπάρξει καταβολή χρημάτων».

Υπογράμμισε ότι πρόσφατα τέθηκαν υπόψη μας κάποιες πτυχές και δράσεις κάποιων για το όλο έργο. «Δεν λέμε ότι υπάρχει αδίκημα, είναι μόνο πληροφορίες αλλά θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελέα. Αφορά τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης».

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου