Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών: Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα είναι αναξιόπιστα


Το εκλογικό παρατηρητήριο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου της Βενεζουέλας που ανακήρυξαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο νικητή των αμφισβητούμενων εκλογών της Κυριακής.

Το 35μελές περιφερειακό όργανο, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει για τη Βενεζουέλα την Τετάρτη, είπε ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) είχε δείξει προκατειλημμένη στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Το CNE είπε ότι ο Μαδούρο κέρδισε με 51% των ψήφων, αλλά η αντιπολίτευση είπε ότι το 73% των ψήφων στις οποίες έχει πρόσβαση έδειξαν ότι ο υποψήφιος του Εντμούντο Γκονζάλες είχε περισσότερες από διπλάσιες ψήφους από τον Μαδούρο.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στη Βενεζουέλα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και διάφοροι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής απέρριψαν τα αποτελέσματα ή είπαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια.

«Τα γεγονότα της νύχτας των εκλογών επιβεβαιώνουν μια συντονισμένη στρατηγική, που εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες, για να υπονομεύσει την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρεται στην έκθεση του οργάνου του ΟΑΣ που πεεριείχε αναφορές για παρανομίες και ατασθαλίες που συνέβησαν σε αυτές και προηγούμενες εκλογές στη Βενεζουέλα.

«Τα στοιχεία δείχνουν μια προσπάθεια του καθεστώτος να αγνοήσει τη βούληση της πλειοψηφίας που εκφράστηκε στις δημοσκοπήσεις από εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες της Βενεζουέλας», αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτό που συνέβη δείχνει, για άλλη μια φορά, ότι η CNE, οι αρχές της και το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας είναι στην υπηρεσία της εκτελεστικής εξουσίας και όχι των πολιτών».

Ο Μαδούρο λέει ότι η Βενεζουέλα έχει το καλύτερο και πιο διαφανές σύστημα ψηφοφορίας στον κόσμο και κατηγορεί τις βίαιες δεξιές φατρίες ότι επιδιώκουν να τον ανατρέψουν παράνομα με ξένη υποστήριξη.

Η έκθεση του ΟΑΚ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χωρίς δημόσια υποστήριξη εγγράφων για τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν, δεν θα μπορούσαν να είναι αξιόπιστα και δεν θα έπρεπε να αναγνωριστούν.

Πηγή Άρθρου

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου