Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Γ. Καραμπελιάς: Η υποχωρητική πολιτική της Ελλάδας έχει αποσυνδέσει την Κύπρο από αυτήν! (podcast)


Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλά στο newshub για τη «μαύρη» επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μαλιστα όπως λέει ο κ. Καραμπελιάς, η πρώτη σύλληψη σε βάρος του εγινε όταν ήταν μαθητής, στη διάρκεια διαδήλωσης για την Κύπρο και την ένωση της με την Ελλάδα, το 1955- 56!

Ο κ. Καραμπελιάς, αναφέρεται στο ζήτημα του κυπριακού προβλήματος, πηγαίνοντας ως την Επανάσταση του 1821, εξιστορώντας τις “ρίζες” και τα γεγονότα που οδήγησαν ως τον Ιούλιο του 1974. Τέλος αναλύει τη σύγχρονη διπλωματική στρατηγική της Ελλάδας, με την συνεχόμενα υποχωρητική πολιτική της, η οποία έχει οδηγήσει στην αποσύνδεση της Κύπρου από την Ελλάδα.

«Ουσιαστικά οι Κύπριοι ένιωθαν Ελληνες, χιλιάδες χρόνια πίσω. Εχουν συμμετάσχει σε ολους τους αγώνες (…) Εχουμε μια μακρά Παράδοση. Η Κύπρος είναι Ελλάδα. Από το 1878 αρχίζει το σύγχρονο πρόβλημα, διότι τότε επειδή οι Τούρκοι χρωστάγανε στους Εγγλέζους, διότι τους βοήθησαν στον πόλεμο με τη Ρωσία (…), παραχώρησαν την Κύπρο σε αυτούς και αποποιήθηκαν οποιαδήποτε σχεση με το νησί», επισημαίνει.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι Ελληνες της Κύπρου, ακολουθούσαν το όραμα της «Μεγάλης Ιδέας» που είχε η Ελλάδα, για την επανένωση όλων των ελληνικών εδαφών. Έτσι και οι Κύπριοι διεκδικούν με κάποιο τρόπο που ακόμη δεν έχει καθοριστεί την Ένωση με την Ελλαδα.

«Για αυτο το λόγο οι Εγγλέζοι, επειδή υπηρχαν ήδη υπομνήματα και διαμαρτυρίες, το 1914 στην προσπαθεια τους να πείσουν το Βενιζέλο, αλλά και μετά, το 1915 όταν ήταν πρωθυπουργός ο Ζαΐμης, να συμμετάσχουν στον πρώτο πόλεμο μαζί με τους Εγγλέζους με την Ανταντ, υποσχέθηκαν με έγγραφο του ΥΠΕΞ της Αγγλίας, την παραχωρηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Και ένα από τα εγκλήματα που ακολούθησαν, με την άρνηση από το Μεταξά και το Βασιλιά Κωνσταντίνο, είναι ότι έτσι δεν πραγματοποιήθηκε κάτι που θα είχε λύσει οριστικά το πρόβλημα», τονίζει ο κ. Καραμπελιάς

Το 1950 γίνεται δημοψήφισμα από την Εκκλησία όπου το 92% θα ψηφίσει για την ένωση με την Ελλάδα. Αρχίζει επομένως το σύγχρονο κίνημα για την απελευθέρωση που θα κορυφωθεί το ’55-’58 με τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Οι Κύπριοι έχουν δώσει πολύ μεγάλους αγώνες για την ένωση με την Ελλάδα. Οι Εγγλέζοι τότε κατάφεραν, εμπλέκοντας τους Τουρκοκύπριους στο παιχνίδι, να βάλουν  σιγά – σιγά την Τουρκία στο παιχνίδι. Η Ελληνική ηγεσία, πολύ κακώς τότε, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και με ΥΠΕΞ τον Ευάγγελο Αβέρωφ εφτασε στη συμφωνία της Ζυρίχης. Το λάθος αυτής της συμφωνίας έβαζε στο πλαίσιο του Κυπριακού Κράτους την Τουρκία, ουσιαστικα «από το παράθυρο». 

Αργότερα και ενώ έχουμε πλέον χουντα στην Ελλάδα , ακολουθεί η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Μακαρίου – Χούντας, με κορύφωση το πραξικόπημα κατα του Μακαρίου. Πάνω σε αυτή την προβληματική κατάσταση «πατούν» οι Τουρκοι για να κάνουν την απόβαση στο νησί.

Ηταν δυνατή μία ελληνική επέμβαση, κόντρα στην τουρκική αποβαση; «Αυτό το κρίσιμο σημείο δεν εχει αποσαφηνιστεί ακόμα», λέει ο Γιώργος Καραμπελιάς. «Εγω πιστεύω ότι παρ’ ότι δεν ξέρουμε εάν θα κερδίζαμε, γιατί τα πράγματα αντικειμενικά ήταν πολύ δύσκολα, εντούτοις μία δυναμική αντίδραση της Ελλάδας θα έβαζε σε άλλη βάση το Κυπριακό!» …«Επισης οι Τουρκοι πέραν την συναίνεση των Αμερικανών είχαν και την συναίνεση των Σοβιετικών.»

Απο τότε και μετά, η διπλωματική τακτική της Ελλάδας, είναι ότι ξεκινάει με καποιο τρόπο συζητήσεις με τον εισβολέα. Αυτό είναι σοβαρότατο στρατηγικό λάθος γιατί απο συζήτηση σε συζήτηση, φτάσαμε στην σταδιακή αποσύνδεση της Κύπρου από την Ελλάδα και στη σημερινή κατάσταση! Το ελληνικό πολιτικό σύστημα επειδή βλέπει την εμμονή της Τουρκίας να κρατήσει την Κύπρο έχει σταδιακά απομακρυνθεί.

Και εάν συνεχιστεί η εγκατάλειψη της Κύπρου, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σταδιακά στην ολοκληρωτική τουρκοποίηση του νησιού!

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου