Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Κρίσιμες ώρες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η κατάσταση στο μέτωπο του Νοτίου Λιβάνου - Βορείου Ισραήλ χειροτερεύει και οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή κλιμάκωσης του πολέμου δεν δείχνουν να είναι αποτελεσματικές.

Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξουσιοδότησε, αργά το βράδυ της Κυριακής, την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποφασίσει για τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» μιας σκληρής απάντησης στην πρόσφατη επίθεση με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 παιδιά και για την οποία το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη ριζοσπαστική σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η τελευταία αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο χωριό Majdal Shams των Δρούζων το Σάββατο. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ορισμένους στόχους στον Νότιο Λίβανο. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες πληροφορίες ότι μια ισχυρότερη στρατιωτική απάντηση θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκάλεσε ο Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, αμέσως μετά την εσπευσμένη επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο αεροπορικός όμιλος Lufthansa ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό αλλά και προς το Ισραήλ έως τις 30 Ιουλίου λόγω της τρέχουσας δραματικής κατάστασης. Οι πτήσεις των αερομεταφορέων του ομίλου Swiss International Air Lines, Eurowings και Lufthansa έχουν ανασταλεί «με μεγάλη προσοχή και έμφαση στην ασφάλεια», ενώ και οι αυστριακές αερογραμμές διακόπτουν, προς το παρόν, τις πτήσεις προς Λίβανο και Ισραήλ.

Ζητούν αυτοσυγκράτηση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε τη Χεζμπολάχ ως υπεύθυνη για τη φονική επίθεση σε χωριό των Δρούζων στο Γκολάν, με δήλωση από το Τόκιο του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ενώ αυτοσυγκράτηση ζητούν με ανακοινώσεις τους τα Ηνωμένα Εθνη, ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ως και η πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη UNIFIL, που για πολλά χρόνια σταθμεύει στη Νακούρα στον Νότιο Λίβανο.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «ένα τίμημα για αυτήν την επίθεση», ενώ ο υπουργός Παιδείας της χώρας, Γιόαβ Κις, είπε ότι αναμένει από το υπουργικό συμβούλιο να απαντήσει «με πλήρη ισχύ στην επίθεση ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα μπει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ».

Αποτροπή

Οι ηγέτες πολλών κρατών κινούνται πάνω στη βάση εντατικής διπλωματίας για να αποτρέψουν το Ισραήλ από την κλιμάκωση των επιθέσεων στον Λίβανο, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος με το Ιράν ως απάντηση στην επίθεση. Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, είπε ότι το Ισραήλ «αυξάνει σημαντικά την ετοιμότητά του για το επόμενο στάδιο των μαχών στον Βορρά, καθώς πολεμά ταυτόχρονα στη Γάζα».

Η ριζοσπαστική και καλά εξοπλισμένη οργάνωση Χεζμπολάχ έχει αρχίσει εδώ και δυο ημέρες να μετακινεί πυραύλους από διάφορα μέρη του Νοτίου Λιβάνου, ενώ αξιωματούχος της είπε ότι η στάση της Χεζμπολάχ δεν έχει αλλάξει και ότι υποστηρίζεται έντονα από το Ιράν ως και ότι δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά αν ξεσπάσει πόλεμος θα πολεμήσει χωρίς όρια και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου