Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

«Halloumi–North Cyprus»: Αυτά είναι τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα


Προϊόντα με την επωνυμία «Halloumi – North Cyprus» παράγονται στα κατεχόμενα και εξάγονται σε τρίτες χώρες.

Το SigmaLive δημοσιεύει φωτογραφίες από τα εν λόγω προϊόντα τα οποία δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με τα χαλλούμια που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές.

 

«Δεν γίνεται καμία ενέργεια από την Κυβέρνηση»

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριακού ο οποίος μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα κατεχόμενα.

Αρχικά ανέφερε ότι «αυτό το θέμα το έχουμε καταγγείλει στην Κυβέρνηση αλλά βλέπουμε ότι δεν γίνεται καμία ενέργεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενέταξε τα κατεχόμενα στην παραγωγή «χαλλουμιών» παρά τις αντιδράσεις μας και παρά την απόφαση δικαστηρίου του 2010».

Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας κέρδισε τη δίκη που έλεγε ότι το χαλλούμι και το «hellim» δεν είναι το ίδιο πράγμα. «Στα κατεχόμενα δεν μπορούν να τους ελέγξουν. Ελέγχουν μόνο την παραγωγή ΠΟΠ που γίνεται από ξένη εταιρεία».

Τόνισε ότι «αφού η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε ότι όλα τα χαλλούμια πρέπει να είναι ΠΟΠ τότε και τα χαλλούμια στα κατεχόμενα πρέπει να είναι ΠΟΠ. «Να βρουν τρόπο να τα ελέγξουν», είπε.

Εξήγησε ότι οι Ελληνοκύπριοι παράγουν χαλλούμια ΠΟΠ με αυξημένο κόστος παραγωγής και την ίδια ώρα στα κατεχόμενα παράγουν χαλλούμι που το ονομάζουν «halloumi – North Cyprus». «Το κάνουν για να κλείσουν τις τρίτες χώρες όπου είναι το 75% των εξαγωγών μας».

Διερωτήθηκε πού ξέρουν ότι γίνονται στα κατεχόμενα αυτές οι ποσότητες και όχι κάπου αλλού. «Βρισκόμαστε σε δυσμενή θέση γιατί άρχισε η παραγωγή «χαλλουμιού» στα κατεχόμενα και σιγά – σιγά μας εκτοπίζουν από τις αγορές. Το διαπίστωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εμπορίου σε πρόσφατο ταξίδι στο Ντουμπάι».

«Σαν να τους δίνουμε σφαίρες για να μας πολεμούν»

Ακόμη, ανέφερε ότι ακόμη δεν τους δόθηκε μια απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας. «Στη Γερμανία προϋπήρχε εμπορικό σήμα για το «hellim» και εδώ και τρία χρόνια παράγεται 100% αγελαδινό γάλα και το κράτος δεν έκανε καμία ενέργεια για να το σταματήσει. Πιστεύομε ότι δεν μπορεί να το σταματήσει».

Ο κ. Παπακυριακού σημείωσε ότι «δεν γίνεται να επιδοτούμε τα κατεχόμενα για προώθηση του χαλλουμιού. Τους επιδοτούμε με λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου, των αγελαδοτρόφων και των καταναλωτών της ΕΕ και την ίδια ώρα παράγουν με χαμηλότερα κόστη, χωρίς προδιαγραφές και χωρίς ελέγχους. Σαν να τους δίνουμε σφαίρες για να μας πολεμούν. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχίσει».

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου