Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή…

Σχόλιο από Faceof : Εαν όλα ΑΥΤΑ συμβαίνουν από από μια κρατική υπηρεσία , τώρα που θα τα δώσουμε έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες (που δεν ξέρουμε ποιους η ποια σχέδια εξυπηρετούν!!!), ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΕΙ????ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΜΙΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ???
Από το ιστολόγιο http://radar-gr.blogspot.com/2011/06/blog-post_7728.html
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ
Επίκουρου καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ
izabet@chem.uoa.gr
www.zabetakis.net

Χωρίς νερό κανένας μας δεν μπορεί να ζήσει παραπάνω από μερικές ώρες. Χωρίς καθαρό νερό, είναι βέβαιο πως θα νοσήσουμε αργά ή γρήγορα. 

Το επόμενο πείραμα είναι τούτο: χωρίς καθαρό νερό για άλλα τρία χρόνια, πόσο θα επιβαρυνθεί η δημόσια υγεία; Σ’ αυτό το πείραμα αναζητούμε απάντηση!

Διότι… το πρόβλημα με το ρυπασμένο πόσιμο και αρδευτικό νερό στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, αλλά και της Μεσσαπίας στην Εύβοια, είναι γνωστό στην πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια -πιο συγκεκριμένα, για τον Ασωπό υπάρχουν επίσημες μετρήσεις από το 2007, ενώ για τη Μεσσαπία από το 2009. Ετσι μάλλον έκπληξη μπορεί να προκαλέσει το Δ.Τ. του ΥΠΕΚΑ στις 18.5.2011 με το οποίο ζητεί άλλα τρία χρόνια…. τοξινωμένη υπομονή από τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών μέχρι να αποκτήσουν το αυτονόητο συνταγματικό τους δικαίωμα, που είναι πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΥΠΕΚΑ και το σχετικό Δ.Τ. (18.5.2011)…


«Στην άμεση προώθηση ολοκληρωμένης πρότασης για την υδροδότηση της Μεσσαπίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ Υλίκης και Ψαχνών, με στόχο την οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε πόσιμο νερό, προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των περιοχών που αφορά το έργο συγκεκριμένη πρόταση της ΕΥΔΑΠ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τριών χρόνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ, η υδροδότηση των περιοχών θα γίνει μέσω αγωγού που θα ξεκινάει από την Υλίκη και θα καταλήγει στην περιοχή των Ψαχνών. Στο έργο εντάσσεται και η κατασκευή σύγχρονης κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, η οποία θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη ποιότητα πόσιμου νερού. Οπως επισημάνθηκε από την ΕΥΔΑΠ, στα πλεονεκτήματα του έργου περιλαμβάνονται η αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και η επάρκεια σε νερό για την κάλυψη των αναγκών και σε βάθος χρόνου.

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των έργων, τόσο της πρότασης της ΕΥΔΑΠ όσο και του Δήμου Μεσσαπίων, ανέρχεται σε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Ερωτήματα
Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή τη θέση του ΥΠΕΚΑ είναι πολλά, με πιο σημαντικό όμως το εξής ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει να πάρει θέση το υπουργείο Υγείας: με δεδομένη την ιδιότητα του εξασθενούς χρωμίου να προκαλεί καρκίνο μέσω της κατάποσης -θέση που επιτέλους αποδέχθηκε το ΥΠΕΚΑ με Δ.Τ. στις 7.2.2011- τι νερό θα πίνουν οι κάτοικοι στην περιοχή από την Υλίκη μέχρι τα Ψαχνά για τα επόμενα τρία χρόνια;

Γιατί το υπουργείο Υγείας και το ΥΠΕΚΑ κωφεύουν στις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής που ζητούν άμεσα καθαρό νερό για πόση, για πλύσιμο, για άρδευση; Σήμερα! Και όχι σε… 3 χρόνια.

Στις 18.5.2011, το ΥΠΕΚΑ παραδέχθηκε το πρόβλημα του ρυπασμένου νερού και δήλωσε ότι σε 3 χρόνια θα υπάρξει λύση. Απέτυχε παταγωδώς όμως να ενημερώσει τον κόσμο… τι νερό θα πίνει, με τι νερό θα πλένεται, με τι νερό θα παράγει τα τρόφιμα… για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η ελαφρά τη καρδία αντιμετώπιση του προβλήματος από τα υπ. Περιβάλλοντος και Υγείας είναι απλά απογοητευτική. Η «αρχή της προφύλαξης» είναι άγνωστη στους νομοθετικούς κύκλους των εν λόγω υπουργείων;

Επιμύθιο…

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «το ποσό για το εν λόγω έργο θα διατεθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Με άλλα λόγια, η πολιτεία πρώτα αφήνει να ρυπανθεί τελειωτικά μια περιοχή και μετά… χρησιμοποιεί χρήματα για να φέρει νερό από άλλη περιοχή… και όλο αυτό το πράγμα… το ονομάζει αειφόρο ανάπτυξη…

Μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου