Από το ιστολόγιο http://greece-salonika.blogspot.com/2011/07/13.html
'Ανοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής δόθηκε στην εταιρία... «Ελληνικός Χρυσός», με την έγκριση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου της μελέτης περιβαλλοντικών όρων.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις που σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια και η οποία παρέμενε «παγωμένη» λόγω αντιδράσεων από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και λόγω των χρονοβόρων και περίπλοκων διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της επένδυσης που, όπως τόνισε προχθές σε συνέντευξη Tύπου ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πλέον τη σύμφωνη γνώμη του 100% της τοπικής κοινωνίας, σηματοδοτεί και την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει μεγάλες επενδύσεις που παραμένουν κολλημένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στις μακροχρόνιες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Το έργο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» αφορά την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός, καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου και εκτιμάται ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί 1.800 εργαζόμενους.
Το συνολικό έργο αναπτύσσεται:
• στον Μαντέμ Λάκκο του Δήμου Αριστοτέλη, όπου θα εγκατασταθεί νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλλουργία και θα ξεκινά η υπόγεια σήραγγα σύνδεσης με το μεταλλείο Ολυμπιάδας,
• στην Ολυμπιάδα, με την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου και την απομάκρυνση/αποκατάσταση της παλιάς λίμνης τελμάτων και άλλων ρυπασμένων χώρων καθώς και του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού
• στις Σκουριές, με την ανάπτυξη επιφανειακού/υπόγειου μεταλλείου και εργοστασίου εμπλουτισμού
• στις Μαύρες Πέτρες/Μαντέμ Λάκκο, με την ανάπτυξη και εξάντληση του κοιτάσματος του υπόγειου μεταλλείου και
• στο Στρατώνι, με την επέκταση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου λιμένα και την απομάκρυνση του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού.
Στον σχεδιασμό του έργου ενσωματώθηκαν τεχνολογίες αιχμής και μέθοδοι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, που υιοθετούν τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η εταιρία δεσμεύτηκε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία μέσω της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και έργων ανάδειξης της περιοχής ή της καταβολής ισόποσου τιμήματος. Ενδεικτικά προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρονται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που συνδέονται:
• με τη δασοπυρόσβεση/δασοπροστασία της περιοχής
• με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής
• με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή
• με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας
• με την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά/μεταλλουργικά θέματα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης δίνει τη δυνατότητα επανεκκίνησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή που από την αρχαιότητα γνώρισε και έζησε με αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου