Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Συνεδρίαση Eurogroup τη Δευτέρα

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/economy/sunedriasi-eurogroup-ti-deutera

Στο Eurogroup της Δευτέρας στρέφεται το ενδιαφέρον, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα ζητεί επιτόκια κάτω του 4%.


Το δημοσίευμα επισημαίνει παράλληλα ότι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα αν στο Εurogroup θα ανακοινωθεί η «συνολική λύση» που θα προσφέρουν στην Ελλάδα οι εταίροι της, για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκκρεμότητες παραμένουν και το ραντεβού της λύσης θα ανανεωθεί για τον Σεπτέμβριο.


Την ίδια στιγμή, το Βήμα αναφέρει, επικαλούμενο δικές του πηγές, ότι η «συνολική λύση» έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί και το περίγραμμά της είναι πιθανόν να αποκαλυφθεί στο Εurogroup.


Η Deutshe Welle στην ιστοσελίδα της μεταδίδει ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεβαίνουν όλες τα σχέδια επιμήκυνσης του χρέους, παλιά και καινούργια, αλλά και συνδυασμοί αυτών, με την προσφορά των ιδιωτών να μη ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ.


Οπως αναφέρεται, οι ζυμώσεις θα συνεχιστούν αναγκαστικά μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, επισημαίνονται δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1: «Περάσαμε το στάδιο χορήγησης της 5ης δόσης και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε διάλογο για το επόμενο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πότε θα είναι έτοιμο, ο Μπαρουάν απάντησε: «Πιθανότατα το Σεπτέμβριο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο». 


Την Παρασκευή, πάντως, κοινοτικές πηγές υποστήριζαν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις τέτοιες που να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη συνολικά, διότι πλέον δεν αμφισβητούνται μονάχα οι οικονομίες κάποιων χωρών της περιφέρειας, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα.


Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μόνη πειστική λύση θα ήταν η εφαρμογή της αρχικής πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του αρμοδίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, την οποία είχε στηρίξει και ο Ζαν - Κλωντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να επαναγοράζει δημόσιο χρέος.


Η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση της Γερμανίας και απεσύρθη.


Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά και γενικότερα «τις επόμενες ημέρες» θα υπάρξει νέα πρόοδος στις βασικές παραμέτρους του νέου πακέτου βοήθειας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ευρωπαϊκή αρωγή θα διευκρινιστούν «τις επόμενες εβδομάδες».


Επίσης, στη δήλωση του Εurogroup, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών Οικονομικών, αναφέρεται πως σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο στήριξης, οι ακριβείς παράμετροι, το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το ύψος του νέου πακέτου θα διαμορφωθεί στα 110 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 70 με 80 δισ. ευρώ θα είναι το νέο δάνειο από ΕΕ-ΔΝΤ, 30 δισ. ευρώ τα εκτιμώμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα 15 από τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.


Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup «είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικηθεί μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική λύση, με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο». «Η κυβέρνηση πρέπει να πει ένα κατηγορηματικό όχι στα τοκογλυφικά παιχνίδια που παίζουν παράγοντες της αγοράς και τραπεζικά ιδρύματα με το ελληνικό χρέος», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου