Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ανησυχία Λαγκάρντ για αμερικανικό χρέος

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/economy/anisuxia-lagkarnt-gia-amerikaniko-xreos
Μιλώντας  στην εκπομπή «This Week» του ABC τόνισε πως «αν εξελιχθεί πλήρως το σενάριο για στάση πληρωμών, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πραγματικά άσχημες όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της».

«Αυτό πραγματικά θα έρθει σε αντίθεση με τους στόχους και την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», πρόσθεσε στη συνέντευξή της στην Κριστιάν Αμανπούρ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού με στόχο τη μείωση του χρέους.

Η ίδια είπε ακόμα πως αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν και δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της προθεσμίας (2 Αυγούστου) αυτό θα είναι «ένα πραγματικό σοκ» και ένα «πολύ άσχημο νέο για την αμερικανική οικονομία» και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Εμείς στο ΔΝΤ ανησυχούμε πραγματικά και ελπίζουμε ειλικρινά να υπάρξει συμβιβασμός πριν την λήξη της προθεσμίας. Είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι ξαναρχίζει ο διάλογος», κατέληξε.

Η συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ μαγνητοσκοπήθηκε πριν το βράδυ του Σαββάτου όταν οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί, τις επόμενες ώρες, με ηγέτες των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για το ζήτημα του χρέους και του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα καταβάλει προσπάθειες για να πετύχει τη «μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία». Σε συνέντευξή του στο NBC στην εκπομπή «Meet the Press», ο Γκάιτνερ υπογράμμισε πως αν το ομοσπονδιακό όριο δανεισμού δεν αυξηθεί ως τις 2 Αυγούστου και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τις ΗΠΑ, αυτό θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία».

«Αυτήν την εβδομάδα και σίγουρα μέχρι το τέλος της επόμενης θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τα βασικά σημεία του πακέτου», επισήμανε σε άλλη του συνέντευξη, στο CBS στην εκπομπή «Face the Nation».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία των ΗΠΑ Μιτς Μακόνελ δήλωσε  ότι πιστεύει πως το σχέδιο μείωσης του χρέους κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ένα κομμάτι της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Ο Μακόνελ μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday», είπε επίσης πως θέλει να υπάρξει συμφωνία για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του χρέους, αλλά χωρίς να υπάρξει άνοδος των επιτοκίων. Ο ίδιος επισήμανε πως κανείς στο Κογκρέσο δεν μιλάει για μη αύξηση του ορίου δανεισμού και δεν επιθυμεί η χώρα να αφεθεί στο χρέος της.

«Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση, που θα ζητά από τους πολύ πλούσιους και από τα ειδικά συμφέροντα να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί», ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εγκαταλείπει την προσπάθεια να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία για την μείωση του χρέους, ύψους 4 τρισ. δολαρίων μέσα σε 10 χρόνια, προτείνοντας να υιοθετηθεί ένα μετριοπαθέστερο πακέτο.

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, για να βρεθεί μια λύση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ομπάμα και ο Μπένερ φέρονταν να είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο μείωσης του χρέους κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια 10ετία, σχέδιο που συμπεριλάμβανε την αύξηση της φορολογίας, με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

'Ομως, για να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ζητούσαν περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους υπερήλικες και τους φτωχότερους Αμερικανούς, κάτι που η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατέστησε σαφές ότι δε θα αποδεχόταν το κόμμα της.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται ακόμα και να αρχίσει να κηρύσσει στάση πληρωμών για ορισμένες υποχρεώσεις της εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία ως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου να αυξηθεί το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που ανέρχεται σε 14,3 τρισ. δολάρια. Το όριο αυτό ξεπεράστηκε στην πραγματικότητα τον Μάιο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αντλεί χρήματα από άλλα διαθέσιμα αποθεματικά.

Δύο οίκοι αξιολόγησης -- ο Moody's και ο Standard & Poor's -- έχουν προειδοποιήσει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα υποστεί πλήγμα, εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί. Eνδεχόμενη υποβάθμισή της πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου