Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Στα 85 δισ. ευρώ το νέο πακέτο στήριξης της ΕΕ - ΔΝΤ προς την Ελλάδα, από Σεπτέμβριο - Δάνειο 60 - 65 δισ. και 20 -25 δισ. rollover - Έκτακτο Eurogroup το Σάββατο για την 5η δόση - Πιθανή η αποφυγή Selective Default

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd5)Στα 85 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το συνολικό νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Σημειώνεται ότι με βάση το υφιστάμενο δάνειο των 110 δις ευρώ η σωρευτική δανειακή υποστήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα φθάσει τα 195 δις ευρώ.
Ωστόσο διευκρινίζεται ότι εάν το rollover τελικά διαμορφωθεί μεταξύ 23 και 26 δισ ευρώ, σημαίνει ότι το νέο δάνειο θα κυμανθεί περίπου στα 60 - 65 δισ. ευρώ.
Το 70% εξ αυτών θα καλυφθεί από τους ευρωπαϊκούς φορείς (δημόσιο και ιδιώτες) και το υπόλοιπο 30% από το ΔΝΤ.
Το ποσό των μετρητών δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ αναμένονται λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών στο rollover των ελληνικών ομολόγων.
Όπως φαίνεται η Ελλάδα πρέπει να έχει ήδη αποφύγει το selective default (επιλεκτική χρεοκοπία), ενώ μεγάλη είναι η πιθανότητα τα νέα εγγυημένα ομόλογα που θα δοθούν θα έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ.
Ωστόσο κατά τις τελευταίες πληροφορίες, η τελική συμφωνία για το νέο πακέτο της Ελλάδας δεν πρέπει να αναμένεται πριν τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, μια μέρα νωρίτερα και μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως έκανε γνωστό ο Γ. Σούλερ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, η προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση στις Βρυξέλλες των υπουργών Οικονομικών μεταβάλλεται σε τηλεδιάσκεψη μία μέρα νωρίτερα, ήτοι το Σάββατο το βράδυ.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, κρίνεται θετικό το γεγονός ότι επιταχύνεται η διαδικασία του Eurogroup. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου λειτουργεί διεθνώς υπέρ της αξιοπιστίας της χώρας και αποτελεί τη βάση για την αυριανή συζήτηση στο Eurogroup.
Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτό το Eurogroup για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες με κάτι σημαντικό στα χέρια της. Την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι κρίσιμη αφού όπως φαίνεται, μέσα σε μία εβδομάδα δρομολογήθηκαν δύο σοβαρές εκκρεμότητες: Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων με τις τράπεζες.
Η αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δις. ευρώ πλέον είναι θέμα χρόνου, καθώς δεδομένων των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του Μνημονίου, οι δύο θεσμικοί δανειστές μας, η ΕΕ και το ΔΝΤ, είχαν θέσει ως προϋπόθεσή της την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού. Πλέον το ζήτημα αυτό έχει κλείσει. "Στο Eurogroup του Σαββάτου θα επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την εκταμίευση της δόσης", αναφέρουν σήμερα διπλωματικές πηγές. Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της 5ης δόσης εμφανίστηκε και ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn. Την ίδια ώρα και γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η χώρα μας θα λάβει την επόμενη δόση.
Το επόμενο ζήτημα που θα απασχολήσει του Ευρωπαίους είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών – πιστωτών της Ελλάδας, ώστε να συμμετάσχουν στο σχέδιο roll over των ελληνικών ομολόγων. Μέχρι τώρα, η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών ανακοινώθηκε ότι έχει διασφαλιστεί, ενώ δεν αναμένεται καμία «δυσάρεστη» έκπληξη και από τις γαλλικές. Ωστόσο, ανοιχτές παραμένουν πολλές λεπτομέρειες, για τους όρους της συμμετοχής, και ιδιαίτερα για το θέμα των εγγυήσεων που φέρονται να έχουν ζητήσει οι τραπεζίτες.
Εάν δεν κλείσουν οι λεπτομέρειες το Σάββατο, όπως και αναμένεται, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν αποτελέσματα στο επόμενο έκτακτο Eurogroup, αυτό της 11ης Ιουλίου, αν και δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν κι άλλο, λόγω διαβουλεύσεων.
Τέλος, δεδομένης και της επιστολής που απέστειλε χτες ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, στην οποία και ζητούσε την ταχύτερη αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων ώστε να στηριχτεί η οικονομία της χώρας μας, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο Eurogroup με οδηγό την αίτηση για αναπτυξιακή στήριξη. Άλλωστε, η ψήφιση του Μεσοπροθέσμου έχει ανοίξει το δρόμο στο κυβερνητικό επιτελείο να ασχοληθεί και με την πραγματική οικονομία, η οποία «βυθίζεται» εν μέσω σκληρής λιτότητας.

(Πρώτη ενημέρωση 10.42)
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου