Από το ιστολόγιο http://www.sofokleous10.gr/
Οι τραπεζίτες σε θέση... μάχης για συγχωνεύσεις - Ανανεώνονται οι φήμες για προσέγγιση Εθνικής και Eurobank, κλειδί το Ταμιευτήριο - Χωρίς έγκριση της Βουλής οι ιδιωτικοποιήσεις, ανοίγει ο δρόμος για εκποίηση σε... fast track - Αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος από ομίλους του άξονα Γαλλίας-Γερμανίας και από τους «βαρόνους» της ελληνικής επιχειρηματικότητας
Μετά τις δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην επεισοδιακή έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και φέρνουν το «πράσινο φως» από το αποψινό Eurogroup για την πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και για το νέο μεγάλο «πακέτο» χρηματοδοτήσεων μέχρι τα μέσα του 2014, η Αθήνα γίνεται το επίκεντρο μεγάλων επιχειρηματικών και τραπεζικών deal, που αναμένεται να εκδηλωθούν σε δύο βασικούς άξονες: στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις διαδικασίες-εξπρές για την εκποίηση και αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων της δημόσιας περιουσίας.
Οι τραπεζίτες περιμένουν την τελική συμφωνία για την «ανακύκλωση» (roll-over) ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, που θα περιλαμβάνεται στο συνολικό «πακέτο» για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014. Το Eurogroup που συνεδριάζει απόψε με τηλεδιάσκεψη των υπουργών, αντί της προγραμματισμένης αυριανής συνεδρίασης, αναμένεται να κλείσει τη συμφωνία για το χρηματοδοτικό «πακέτο», που θα αθροίζει νέα δάνεια από τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, έσοδα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, για να φθάσει σε ένα ποσό της τάξεως των 160 δισ. ευρώ τουλάχιστον, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα 45 δισ. ευρώ που μένουν από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τη σύγκληση του Eurogroup μια ημέρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και με τηλεδιάσκεψη, αντί της φυσικής παρουσίας των υπουργών στη συνεδρίαση, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν την επίσπευση ως θετικό γεγονός. «Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου λειτουργεί διεθνώς υπέρ της αξιοπιστίας της χώρας και αποτελεί τη βάση για την αυριανή συζήτηση στο Eurogroup», τόνιζαν.
Η συμφωνία για το roll-over, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να «μετρήσουν» και οι Έλληνες τραπεζίτες τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, αλλά η αβεβαιότητα για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων αποτελούσε ως τώρα ανασταλτικό παράγοντα στην πρόοδο διαπραγματεύσεων για «γάμους». Ως γνωστόν, τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ και κάθε αλλαγή στη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους επηρεάζει καθοριστικά την αξία τους και, κατ’ επέκταση, την αξία των τραπεζών, που αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο εκκίνησης κάθε συζήτησης για συμφωνία.
Το τελικό πλαίσιο για το roll-over, όπως διαμορφώθηκε αρχικά από τους Γάλλους και στη συνέχεια από τους Γερμανούς τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και για τις ελληνικές τράπεζες. Εξασφαλίζει ότι τουλάχιστον για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014, που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της έκθεσης των τραπεζών σε κρατικούς τίτλους, ο κίνδυνος απωλειών από «κούρεμα» σχεδόν εκμηδενίζεται. Επιπλέον, τα νέα 30ετή ομόλογα που θα εκδοθούν με υψηλό επιτόκιο, που μπορεί να φθάνει και το 8% ετησίως αν η ελληνική οικονομία περάσει σε ανάπτυξη, προσφέρει στις τράπεζες ακόμη και ευκαιρίες για καταγραφή κερδών από το «τοξικό» ελληνικό χρέος!
Φήμες για συγκλίσεις
Στην αγορά είναι διάχυτη η φημολογία ότι η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για συγχώνευση με την Eurobank, με επόμενο βήμα της «νέας» Εθνικής την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέσα από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ώστε να σχηματισθεί ένας ελληνικός τραπεζικός όμιλος ευρωπαϊκής εμβέλειας, που θα «ξεκλειδώσει» τη διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες. Βέβαια, αυτή η σύγκλιση Εθνικής και Eurobank προκαλεί δυσαρέσκεια σε άλλους τραπεζικούς ομίλους, που δεν θα αφήσουν εύκολα να κλείσει μια τόσο σημαντική συμφωνία ο όμιλος Λάτση, με την οποία θα αποκτήσει σαφές προβάδισμα στο σύστημα, ως βασικός μέτοχος της «νέας» Εθνικής Τράπεζας.
Στην αγορά δεν πέρασε απαρατήρητη η σχετικά «θερμή» δήλωση του κ. Ν. Νανόπουλου της Eurobank, για την προοπτική συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς στην ίδια κατεύθυνση κινούνται σταθερά με τις δηλώσεις τους και τα κορυφαία στελέχη της Εθνικής, σε αντίθεση με άλλους τραπεζίτες, που εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί.
«Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με βάση σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε πράγματι να πετύχει σημαντικές συνέργιες και να είναι επωφελής για τους μετόχους, τους πελάτες και την οικονομία ευρύτερα», τόνισε ο κ. Νανόπουλος στη συνέλευση των μετόχων της Eurobank αυτή την εβδομάδα. «Είναι μια διαδικασία που ασφαλώς ενέχει κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφασίζεται ελαφρά τη καρδία και με κάθε κόστος. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιολογούμε πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Δεν θα πρέπει όμως να μετακινηθούμε από τις βασικές στρατηγικές και επιχειρησιακές μας προτεραιότητες, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μετόχων και τις προοπτικές του οργανισμού μας», επισήμανε.
Εκτός από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το roll-over, οι τραπεζίτες περιμένουν και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που είναι φέτος αρκετά αυστηρότερα από τα περσινά. Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι μεταξύ των περισσότερων από δέκα ευρωπαϊκών τραπεζών που θα «κοπούν» στους ελέγχους, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κάποιες να καλύψουν οριακά τους στόχους των τεστ και να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση για αυξήσεις κεφαλαίου.
Ιδιωτικοποιήσεις σε “fast track”
Στο μεταξύ, παρά την κρίση αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ισχυρούς ομίλους της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και από «βαρόνους» της ελληνικής επιχειρηματικότητας για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, που θα είναι αρκετά ευρύ και γρήγορο στην εκτέλεσή του (βλ. πίνακα με το αναλυτικό πρόγραμμα, ο οποίος ενσωματώθηκε στο νόμο για το Μεσοπρόθεσμο).
Η κυβέρνηση έκανε μια κίνηση-έκπληξη, λίγο πριν ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με την οποία εξαφάνισε κάθε δυνατότητα πολιτικού ελέγχου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μειώνοντας τους κινδύνους για εμπλοκές και καθυστερήσεις. Μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας στο παρασκήνιο, η οποία ζητούσε να μπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε “fast track” και να εξαλειφθούν οι «κίνδυνοι» πολιτικών επιπλοκών στη διαδικασία, η κυβέρνηση «εξαφάνισε» διάταξη του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου, που έδινε δυνατότητα κύρωσης των συμβάσεων ιδιωτικοποίησης από τη Βουλή.
Η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενόψει της έναρξης των ιδιωτικοποιήσεων. Ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, Γ. Χριστοδουλάκης, μίλησε σε εκδήλωσε στο Λονδίνο και παρουσίασε το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ξεπούλημα». Μιλώντας στους “Financial Times”, ο Ν. Καραμούζης της Eurobank τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για να προχωρήσει καλά το πρόγραμμα να γίνουν μια-δυο επιτυχείς κινήσεις στην έναρξή του. Για αυτό, άλλωστε, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, έχουν ενταχθεί στα πρώτα βήματα του προγράμματος εταιρείες που προκαλούν το ενδιαφέρον, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΑθ και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου