Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΠΓΔΜ: Εκτός κυβέρνησης ο ΥΠΕΞ… εντός οι προκλήσεις

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=14034

Ο μέχρι σήμερα Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δε θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης της χώρας.
Όπως δήλωσε ο ίδιος η απόφασή του να μη συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση σχετίζεται με προσωπικούς – οικογενειακούς λόγους. Ο Μιλόσοσκι ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ από το 2006 και για ένα χρονικό διάστημα θεωρείτο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και άνθρωπος με επιρροή στο κόμμα VMRO-DPMNE.
Ως πιθανοί αντικαταστάτες του στο υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, Ζόραν Γιόλεφσκι, του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι και του συμβούλου του Γκρούεφσκι για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Αντρέι Λεπάβτσοφ.
Για την Ελλάδα συνιστά μια εξέλιξη ήσσονος σημασίας, αφού πέραν των προσώπων που μπορεί να εναλλάσσονται στους υπουργικούς θώκους, η πολιτική τους στο θέμα της ονομασίας της χώρας παραμένει άκαμπτη και προκλητική.
Επιπρόσθετα, όπως έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα, οι «Μακεδόνες του Αιγαίου» όπως κάποιοι αυτοαποκαλούνται στην ΠΓΔΜ φέρονται διατεθειμένοι να συμπήξουν τακτικοί συμμαχία με Αλβανούς «Τσάμηδες» που έζησαν στην ίδια περιοχή, για να προσπαθήσουν από κοινού να στριμώξουν την Ελλάδα νομικά στο ζήτημα της διεκδίκησης των περιουσιών που υποστηρίζουν ότι έχασαν με την εκδίωξή τους από τη χώρα…
Είναι προφανές ότι με τέτοια μυαλά πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνον κλιμάκωση. Και δεν αντιλαμβάνονται πως αυτή η τακτική τους οδηγεί στην παγίδα εγκλωβισμού στο κατασκευασμένο ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», χωρίς να μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα στις διεθνείς σχέσεις είναι δυναμικά εξελισσόμενα και πως δεν είναι απαραίτητο ο διεθνής παράγοντας να τους θεωρεί απαραίτητους στο διηνεκές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου