Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η Νορβηγία πενθεί τους νεκρούς και τη χαμένη της αθωότητα (vids)

Από το ιστολόγιο http://www.cosmo.gr/News/Norway/333248.html

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των επιβεβαιωμένων 92 νεκρών της διπλής επίθεσης στη Νορβηγίας τελείται την Κυριακή (24/07) στον καθεδρικό ναό του Όσλο. Νωρίτερα, ο 32χρονος συλληφθείς και δράστης και των δύο επιθέσεων, στο Όσλο και το νησάκι Ουτόγια, ομολόγησε τις πράξεις του, ωστόσο δε δηλώνει μετανιωμένος. Ανατριχιαστικά κυνική η κατάθεσή του. “Το πραγματικό εύρος του κακού” θα φανεί όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των νεκρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Στην τελετή, που μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, παρευρίσκονται μέλη της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς και μέλη της βασιλικής οικογένειας της χώρας. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλη τη χώρα, ενώ πλήθος Νορβηγών πολιτών εναποθέτουν λουλούδια και ανάβουν κεριά έξω από τον καθεδρικό ναό. “Είμαστε ένας λαός σε πένθος, αλλά μέσα στη λύπη αναζητούμε την ελπίδα”, δήλωσε κατά την τελετή ο επίσκοπος Όλε Κρίστιαν Κβάρμε.



“Η απώλεια καθενός από τα θύματα αποτελεί μια τραγωδία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως γνώριζε προσωπικά πολλά από τα 92 θύματα, των οποίων σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες. “Τότε θα φανεί το εύρος του κακού”, σημείωσε.
Όσον αφορά στον θλιβερό απολογισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής αστυνομίας, 92 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 97 τραυματίστηκαν, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων από τη διπλή επίθεση της Παρασκευής.
“Υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι στη συνοικία των υπουργείων”, προσέθεσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πόσοι.
Το Σάββατο (23/07) πάντως, η αστυνομία ανακοίνωσε, ότι οι αγνοούμενοι στο Οτόγια ανέρχονταν σε τέσσερις ως πέντε.

Norway mourns massacre victims by euronews-en
Ομολόγησε αλλά δε μετανοεί...
Ομολόγησε ότι εκείνος ήταν ο δράστης και των δύο επιθέσεων στη Νορβηγία ο 32χρονος, ωστόσο χαρακτήρισε τις πράξεις του “στυγερές αλλά απαραίτητες”.
“Ηθελα να αλλάξω την κοινωνία”, δήλωσε με ανατριχιαστική κυνικότητα στην κατάθεσή του.
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του δράστη:
“Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες”, δήλωσε ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του, προσθέτοντας πως στην κατάθεσή του είπε, πως ήθελε να "αλλάξει την κοινωνία", "να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται".
Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα (25/07) και τότε οι δικαστικές αρχές θα αποφασίσουν εάν ο ακροδεξιός Νορβηγός, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης.
Σε κατάσταση σοκ η οικογένεια του δράστη
Σε κατάσταση σοκ δήλωσε ότι βρίσκεται ο πατέρας του δράστη που έμαθε για την ανάμειξη του γιου του μέσω των εφημερίδων στο διαδίκτυο.
“Διάβαζα στο ίντερνετ τις εφημερίδες και ξαφνικά είδα το όνομά του και τη φωτογραφία του στο διαδίκτυο”, δήλωσε ο πατέρας του δράστη, συνταξιούχος, κάτοικος Γαλλίας, ο οποίος όπως είπε δεν είχε καμία επαφή με το γιο του από το 1995.
“Ήταν ένα σοκ όταν το έμαθα. Ακόμη δεν έχω συνέλθει”, προσέθεσε ο πατέρας του, μιλώντας σε νορβηγική εφημερίδα.

Norway massacre suspect 'admits attacks' by euronews-en
Επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα του Όσλο
Επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα του Όσλο, η οποία συνδέεται με την έρευνα που διεξάγεται για τη διπλή επίθεση της Παρασκευής (22/07), πραγματοποιείται από τη νορβηγική αστυνομία.
“Διεξάγουμε μια αστυνομική επιχείρηση που έχει στόχο μια διεύθυνση στο ανατολικό Όσλο. Αυτή (η επιχείρηση) συνδέεται με την έρευνα για τις επιθέσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει κι άλλες επιχειρήσεις μετά τις επιθέσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν επιπρόσθετες απειλές.
Πηγές της αστυνομίας αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν, αν έχει προχωρήσει σε άλλες συλλήψεις.

Support for Norway in aftermath by CNN_International

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου