Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» τη FYROM και τον Γκρούεβσκι, πανικός στους Σκοπιανούς

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=15970

Όταν στις διεθνείς σχέσεις υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητές σου και θεωρήσεις πολλά θέματα δεδομένα ενώ αυτά δεν είναι, τότε αναπόφευκτα έρχεται η ώρα που ο ισχυρός και αποφασιστικός – με την κυριολεξία της έννοιας – παράγοντας στο ζήτημα ενδιαφέροντος, αναλαμβάνει να σε επαναφέρει στην τάξη, έστω κι αν αυτό γίνει με τον πλέον τραυματικό για σένα και όσα πρεσβεύεις τρόπο…
Το τίμημα της υπεροψίας τους και της αδιαλλαξίας τους πληρώνουν τα Σκόπια του Νίκολα Γκρούεβσκι, ο οποίος έχει εξαντλήσει το ρεπερτόριο προκλητικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα και προσπαθειών καπήλευσης της ελληνικής Ιστορίας αιώνων, με αποτέλεσμα να κατορθώσει να εξοργίσει ακόμα και το κράτος-πάτρωνα που του έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα να δηλώνει πρωθυπουργός και όχι… έπαρχος ή… περιφερειάρχης στο πλαίσιο κάποιας άλλης χώρας, π.χ. της Βουλγαρίας.




Τα γιγαντιαία αγάλματα των – πραγματικών – Μακεδόνων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου, η ονομασία κάθε δημόσιου χώρου με κάποιο όνομα προερχόμενο από την ελληνική Ιστορία (π.χ. το αεροδρόμιο), ξεπέρασαν κάθε όριο του κιτς και τελικά έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Από τη στιγμή που οι Αμερικανοί αποτραβιούνται από τις στρατιωτικές εμπλοκές ανά τον πλανήτη και τα Βαλκάνια δείχνουν να είναι σχεδόν αγανακτισμένοι με την επίδειξη αγνωμοσύνης μιας αμελητέας διεθνοπολιτικής οντότητας η οποία στηρίζει όλη της την ύπαρξη και την προκλητική της πολιτική στη βεβαιότητα – φενάκη ότι η σημαντικότητά της δεν επιτρέπει καμία σκέψη εγκατάλειψής της.
Όλα αυτά ξεχνώντας βέβαια ότι στην πραγματικότητα το 30% του εδάφους της ελέγχεται από μια άλλη εθνική ομάδα, η οποία γειτνιάζει με συμπατριώτες της και τη «μητέρα-πατρίδα» ενώ άλλος ένας γείτονας θεωρεί ότι το έδαφος που καταλαμβάνει ο γείτονας, αποτελεί στην ουσία δικό της Ιστορικό έδαφος και αν και τους έχει αναγνωρίσει με το Συνταγματικό τους όνομα, δεν συζητά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ψευδεπίγραφη εθνική ταυτότητα που επιχειρούν να δημιουργήσουν.
Τούτων λεχθέντων, δεν αποτελούν έκπληξη οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού των Εξωτερικών οι οποίες ενόχλησαν τους Σλαβομακεδόνες (τους Σλάβους που κατοικούν σε τμήμα της γεωγραφικής περιοχής με το όνομα «Μακεδονία» η οποία υφίσταται εντός των συνόρων τριών – σήμερα – χωρών, της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας). Ούτε και η φερόμενη ως ετοιμότητα των ΗΠΑ να μειώσουν την οικονομική βοήθεια προς τη FYROM με σκοπό να τη συνετίσουν. Για να έρθει ως επιστέγασμα η ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (Foreign Relations Committee), η οποία σε κείμενό της αναφέρεται συνεχώς σε «FYROM», ούτε καν «Former Yugoslavian Republic of Macedonia», ενώ μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τους πάντες στις ΗΠΑ να μιλούν για «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Εκτός του ενδεχομένου περικοπής της διμερούς βοήθειας στη FYROM, στην έκθεση υπάρχουν αναφορές στην Ελλάδα, οι οποίες εξηγούν εμμέσως την αιτία της οργής με τους Σκοπιανούς:
«Η Ελλάδα έχει επιδείξει τεράστια θέληση να συμφωνήσει ότι το ‘Μακεδονία’ μπορεί να συμπεριληφθεί στο μελλοντικό όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) όσο αυτός ο όρος συνοδεύεται από ένα γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος θα καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν εδαφικές βλέψεις της FYROM σε σχέση με τα ιστορικά σύνορα της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας».
Στη συνέχεια η FYROM εγκαλείται ότι παραβιάζει τις ρήτρες της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (σαφές το μήνυμα προς το Διεθνές Δικαστήριο όπου έχουν προσφύγει οι Σκοπιανοί επιχειρώντας να καταδικάσουν την Ελλάδα. Στο ίδιο κείμενο καθίσταται με έμμεσο τρόπο σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά, εμπρηστικά συλλαλητήρια, πολιτική ρητορική ή και προπαγάνδα από κυβερνητικές υπηρεσίες και οποιονδήποτε αποπειραθεί να υποκινήσει βία, μίσος και εχθρότητα, συμπεριλαμβανόμενης της εκτύπωσης και δημοσίευσης βιβλίων, χαρτών και διδακτικού υλικού που περιέχουν ιστορικές διαστρεβλώσεις…
Να προσθέσουμε ότι πιθανότατα μέρος του κινήτρου των ΗΠΑ στην τήρηση της εν λόγω στάσης στο ζήτημα, είναι η οικονομική συγκυρία η οποία συνδέεται και με τα αμερικανικά οικονομικά προβλήματα χρέους, καθώς επίσης και με τις εξελίξεις που πραγματικά ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς οι οποίες συνδέονται με τα ελληνοτουρκικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου