Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Στη Βουλή την Τετάρτη ο Καζαμίας Για να υποστηρίξει το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Στη Βουλή την Τετάρτη ο Καζαμίας


Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011, ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας θα παρουσιασθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να δώσει περαιτέρω απαντήσεις στους βουλευτές για τη συμβολή του πρώτου νομοθετικού πακέτου μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και για την ικανοποίηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, καθώς και για τις γενικές αρχές και το περιεχόμενο των νομοσχεδίων του δεύτερου πακέτου μέτρων, το οποίο θα εγκριθεί εν τω μεταξύ από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός Σεπτεμβρίου για να συμπεριληφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012.


Στόχος της Κυβέρνησης και αυτό που αναμένουν οι διεθνείς αγορές, όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, είναι να εγκριθούν την προσεχή Πέμπτη τα κυβερνητικά νομοσχέδια του πρώτου πακέτου μέτρων, να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος νέας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, η οποία - εάν υπάρξει αυτήν τη φορά- ''ίσως να είναι η πιο δύσκολη και η χειρότερη από όλες τις υποβαθμίσεις που δεχθήκαμε μέχρι σήμερα''.

Σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κυπριακού κράτους για φέτος και για το 2012, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι, με την προϋπόθεση ότι οι κυπριακές τράπεζες και τα Ταμεία θα συνεχίσουν να αναχρηματοδοτούν το κράτος, θα χρειασθούν 150 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και για το 2012, με ένα σενάριο δημοσιονομικού ελλείμματος 2,5%, θα χρειασθούν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες 700 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Αρα, είπε ο κ. Πατσαλίδης, θα ήταν ''κρίμα και άδικο'' για την κυπριακή οικονομία, για ένα ποσό της τάξης του ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ στη χειρότερη των περιπτώσεων, να τεθεί η κυπριακή οικονομία ''κάτω από μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με όλα τα απρόοπτα και για τους ξένους επενδυτές και για την Κύπρο ως χρηματοδοτικό κέντρο''.

Στη σημερινή της συνεδρία, η Επιτροπή Οικονομικών, με παρόντες περισσότερους των δεκαπέντε βουλευτών από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα, τον Γενικό Διευθυντή και άλλα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΚΟΑΣ και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), εξέτασε τα κυβερνητικά νομοσχέδια περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, περί φορολογίας του εισοδήματος, περί φορολογίας ακινήτου ιδιοκτησίας, περί εκτάκτου εισφοράς για την Αμυνα της Δημοκρατίας, περί συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κρατικών υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περί έκτακτης εισφοράς αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της Δημόσιας Υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών αναλύθηκαν οι βασικές αρχές του κάθε νομοσχεδίου, έτσι όπως είχαν παρουσιασθεί προσφάτως και από τον ίδιο τον κ. Καζαμία, ενώ οι συντεχνίες εξήγησαν τις δικές τους η καθεμιά θέσεις και απόψεις σχετικά με τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει προσφάτως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και κατέθεσαν τις ανησυχίες τους ως προς το ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν το κόστος της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών μόνον οι εργαζόμενοι ή κυρίως οι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ η εργοδοτική πλευρά και οι επιχειρήσεις, καθώς και οι αυτο-εργοδοτούμενοι δεν θα καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Από όλα τα κόμματα ετέθησαν σωρεία ερωτήσεων, στα περισσότερα των οποίων ο κ. Πατσαλίδης δεσμεύθηκε να απαντήσει αύριο, ενώ επί πολιτικών ζητημάτων απαντήσεις θα δώσει την Τετάρτη ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών.

Κατά διαστήματα, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των συντεχνιών και βουλευτών και κυρίως μεταξύ του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου και βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, του ΚΣ ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ενώ από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΥΡΩΚΟ υπήρξαν εκκλήσεις για συναίνεση και ομοθυμία, έτσι ώστε με το διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και της Κυβέρνησης και της Βουλής να βρεθούν οι ορθότερες λύσεις, για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αποστολή των κατάλληλων μηνυμάτων προς το εξωτερικό.

Οπως ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης ενώπιον της Επιτροπής, εάν δεν υπήρχε αυτή ''η νευρικότητα'' στις διεθνείς αγορές και με 63% το δημόσιο χρέος της Κύπρου, ο στόχος ήταν να καταλήγαμε εφέτος με 4% περίπου δημοσιονομικό έλλειμμα επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) όπως είναι και η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 2,5% επί του ΑΕΠ το 2012''.

Ομως, πρόσθεσε, ''τα μέτρα αυτά δεν κρίνονται επαρκή από τις διεθνείς αγορές για αυτό και η Κυβέρνηση προωθεί περαιτέρω μέτρα, έτσι ώστε να πεισθούν οι αγορές και να σταματήσουν οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και σταδιακά να καταστεί δυνατή η προσφυγή της κυπριακής Κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση των υφισταμένων χρεών και όχι των νέων, δηλαδή για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών.

Με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών και συντεχνιακών, η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ασφαλιστικό και στη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αποτέλεσμα προς το τέλος της τετράωρης περίπου σημερινής συνεδρίας, ο κ. Χατζηπέτρου να παρουσιάσει λεπτομερώς δισέλιδο απόσπασμα της έκθεσης των αναλογιστών για τη βιωσιμότητα του Ταμείου και τις αναγκαίες σύμφωνα με τη μελέτη αλλαγές που έπρεπε να γίνουν για να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του Ταμείου και η συνέχιση της καταβολής συντάξεων στους δικαιούχους.

Εκ μέρους της ΠΟΦΕΝ δηλώθηκε η αντίθεση των φοιτητών στην εισφορά των νεοεισερχομένων στα Ταμεία Συντάξεων, χωρίς να πληρώσουν πρώτα οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, καθώς και η διαφωνία τους στη μείωση των κλιμάκων εισδοχής, κάτι που, όπως αναφέρθηκε, θα έχει επιπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτήρης Φελλάς, στην τοποθέτησή του και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, δήλωσε ότι δεν είχε υπάρξει στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Χριστόφια οποιαδήποτε συζήτηση για συμφωνία ή διαφωνία τους με την αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%, όμως, κατανοώντας τώρα τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, δεν θα διαφωνήσουν με την προτεινόμενη αύξηση, χωρίς να αποκλείουν οποιοδήποτε διάλογο για το ζήτημα αυτό, τώρα ή σε κατοπινό στάδιο.

Από τον Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργο Πούφο, διευκρινίσθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος απόσυρσης καταθέσεων από ξένους υπηκόους, εξ αιτίας της προτεινόμενης αύξησης της έκτακτης εισφοράς σε τόκους και μερίσματα, μιας και οι ξένες καταθέσεις εξαιρούνται της καταβολής οποιουδήποτε ποσοστού έκτακτης εισφοράς.

Απαντώντας, επίσης, σε άλλες ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Πούφος εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα εμφανιζόταν αύξηση των εισπρακτέων φόρων, εάν επιβαλλόταν κλιμακωτή αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τους 6.000 περίπου φορολογουμένους που έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ ετησίως.

Από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι, ήδη, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι οι κινήσεις που έγιναν στο συνταξιοδοτικό είναι διαρθρωτικής φύσεως και θεωρούν επίσης εξίσου σημαντικό την αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%.

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε γραπτή επισήμανση από τους οίκους αξιολόγησης πέραν των όσων αναφέρονται στα σχόλια των αξιολογήσεών τους, είπε ο κ. Πατσαλίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι οι οίκοι αυτοί θεωρούν πως είναι απαραίτητη η πολιτική συναίνεση στο εσωτερικό, για να μην παρουσιασθούν φαινόμενα όπως αυτά της Ελλάδας, με τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες στη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων.

Η κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο κ. Πατσαλίδης, είναι κατά βάση υγιής και με το 63% χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ δεν υπάρχει κρίση χρέους, δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για παράδειγμα η Ιταλία, που έχει 120% χρέος, ή η Ελλάδα με 150% του ΑΕΠ, ή η ΕΕ με χρέος κατά μέσο όρο 83%.

Αυτό, το οποίο ζητείται από την Κύπρο, είναι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου αυτές οι ''ωρολογιακές βόμβες'', να αποπυροδοτηθούν όχι αύριο αλλά σταδιακά και, ενώ θεωρούνται τα πρώτα βήματα στο συνταξιοδοτικό, που έκανε η κυπριακή Κυβέρνηση, ικανοποιητικά, εξ απόψεως αναλογιστικής μελέτης θα πρέπει αυτά τα μέτρα να καταστούν μόνιμου χαρακτήρα.

Ο κ. Πατσαλίδης χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό που επετεύχθη, με την αποδοχή ''σε μία νύκτα'' -όπως είπε- εκ μέρους των συντεχνιών της καταβολής εισφοράς 4,25% επί των ακαθαρίστων απολαβών των υπαλλήλων του Δημοσίου για τρία έτη και για όσα άλλα έτη χρειασθεί.

Τα χρήματα αυτά, είπε ο κ. Πατσαλίδης, θα μπαίνουν στον κρατικό ''κορβανά'', μιας και δεν υπάρχει ειδικό ταμείο συντάξεων των δημόσιων υπαλλήλων.

Εκ μέρους της ΣΕΚ, ο ΓΓ της οργάνωσης Νίκος Μωυσέως δήλωσε ότι έχουν μελετήσει τα νομοσχέδια και με τα όσα λεχθεί στις συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Υπουργό Οικονομικών, συμφωνούν με τα πέντε από αυτά και διαφωνούν με αυτό που προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ από 15% στο 17%, διότι πάγια θέση της ΣΕΚ ήταν η μη αύξηση των έμμεσων φόρων, που θεωρούνται άδικοι και που πλήττουν αδιακρίτως όλους και στην προκειμένη περίπτωση θα πληγούν και οι χαμηλόμισθοί και οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Ο κ. Φελλάς δήλωσε ότι η ΠΕΟ έχει ανταποκριθεί έγκαιρα και με αποφασιστικότητα στο να συνεισφέρουν όλοι για την κάλυψη των αναγκών της κυπριακής οικονομίας και για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι των μηχανισμών στήριξης.

Για την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Φελλάς δήλωσε ότι ''δεν είναι και το πιο δίκαιο'' και θα προτιμούσε μιαν άλλη διευθέτηση που να κατανέμει τα βάρη σε εκείνους που έχουν και τη μεγαλύτερη δύναμη να τα σηκώσουν, όμως, εάν η Βουλή προχωρήσει στην έγκρισή τους, γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, δεν θα δημιουργήσουν το όποιο πρόβλημα, παρά το ότι η ΠΕΟ δεν είναι και ενθουσιασμένη με τη λύση αυτή.

Ο κ. Χατζηπέτρου δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων του κυπριακού κράτους και το 2010 αποδέχθηκε πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για μη διεκδίκηση γενικών αυξήσεων επί δύο έτη, κάτι που απέφερε 27 εκατομμύρια εξοικονομήσεις στο κράτος ετησίως.

Προσφάτως, τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφώνησαν για εισφορά 70 εκατομμυρίων εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων, με εξαίρεση όσων ελάμβαναν κάτω των 1.500 ευρώ μηνιαίως, κάτι που αποδέχθηκε η ΠΑΣΥΔΥ, παρά το ότι δεν ερωτήθηκε από την αρχή, όμως, παρ' όλα αυτά η οργάνωσή του έγινε στόχος επιθέσεων από εργοδότες και συγκεκριμένα κόμματα.

Δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας να πτωχεύσει, όμως πρέπει να συνεισφέρουν όλοι κατ' αναλογία των δυνατοτήτων τους και όχι μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι, είπε ο κ. Χατζηπέτρου.

Από τη ΔΕΟΚ, ο ΓΓ Διομήδης Διομήδους δήλωσε ότι ''το καράβι που λέγεται Κύπρος βουλιάζει'' και ''μαζί πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά''.

Ο κ. Διομήδους διαφώνησε με την επιβολή νέων φόρων, όπως είναι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και κατέθεσε τις δικές τους θέσεις για κάθε ένα νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα δεχθεί η ΔΕΟΚ με δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες του 25% των εσόδων από τις αυξήσεις αυτές και την εξαίρεση του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αυξήσεις αυτές.

Ο ΓΓ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συντεχνιών, Δημήτρης Πάτσαλος, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί επί των έξι νομοσχεδίων, διότι σήμερα το απόγευμα θα μελετήσουν τα νομοσχέδια αυτά, εξέφρασε ωστόσο την επιθυμία να στηρίξουν και αυτοί τα προτεινόμενα μέτρα, λαμβανομένων υπ' όψη των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχίσει και αύριο την εξέταση των νομοσχεδίων, με προσκεκλημένες και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και οργανώσεις εργοδοτών και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου