Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Αμερική: Το παράσιτο του κόσμου

Από το ιστολόγιο http://www.antinews.gr/2011/08/22/118629/


Του Paul Craig Roberts
Πρόσφατα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν χαρακτήρισε την Αμερική ως το «παράσιτο του κόσμου». Αν αυτό είχε μεταδοθεί από τα  ΜΜΕ τους, οι Αμερικάνοι θα είχαν εξοργιστεί.



Είμαστε γεμάτοι αρετές. Χωρίς εμάς, τους καλούς χωροφύλακες, που περιπολούμε τον πλανήτη, θα υπήρχαν παντού πόλεμοι και δυστυχία, πέρα από τους πολέμους που ξεκινάμε εμείς οι ίδιοι στη Μ. Ανατολή, στην Ασία, και στη Β. Αφρική.
Χωρίς τους καλούς Αμερικάνους, ο κόσμος παντού θα πέθαινε από τη πείνα, και από τις φυσικές καταστροφές. Εμείς οι εκλεκτοί, παρέχουμε τα μέσα σωτηρίας, και κάνουμε όλες τις καλές πράξεις. Πως λοιπόν τολμάει ο πρώην Καγκεμπίτης και συκοφαντεί τη χώρα μας;
Σίγουρα αποτελεί μια απλή σύμπτωση το γεγονός ότι την 11/8, οι Ελβετοί ανακοίνωσαν πως αποποιούνται το νομισματικό τους σύνταγμα, το οποίο αποτρέπει τον πληθωρισμό στη χώρα τους, και έχει μετατρέψει το νόμισμά τους σε ασφαλές καταφύγιο για όλους εκείνους που θέλουν να προστατέψουν τον πλούτο τους (μικρό ή μεγάλο) από τις πληθωριστικές πολιτικές των δικών τους κυβερνήσεων. Ή μήπως όμως η ελβετική απόφαση αποτελεί απλά μια συνέπεια της αμερικανικής οικονομικής ανευθυνότητας, και της παρασιτικής της συμπεριφοράς;
Όπως λοιπόν είπαν οι Ελβετοί, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη παραβίαση του συντάγματός τους εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής των νομισματικών αρχών των ΗΠΑ και ΕΕ, που οδηγούν τεράστια ποσά δολαρίων και ευρώ στη μετατροπή τους σε ελβετικά φράγκα, με το εν λόγω νόμισμα να είναι τόσο υπερτιμημένο που να απειλεί τις εξαγωγές της  Ελβετίας αλλά και να προκαλεί  τη κατάρρευση του ΑΕΠ της.
Η ΕΕ επιμένει πως δεν μπορεί παρά να διασώσει τις ιδιωτικές της τράπεζες, αφού αυτή είναι η επίσημη πολιτική της Ουάσιγκτον, και να τυπώσει ευρώ για να το πετύχει. Αυτή όμως η πολιτική είναι αντίθετη με το καταστατικό της ΕΚΤ… Βέβαια ποιος δίνει σημασία στους κανόνες και στους κανονισμούς σήμερα; Κανένας.
Έτσι,  προφανώς οι ΗΠΑ απειλούν τον πλανήτη, όχι απλά με πόλεμο, αλλά και με πληθωρισμό.
Μετά την ανακοίνωση τους ότι θα προχωρήσουν σε μαζική τύπωση ελβετικών φράγκων ώστε να απορροφηθεί η εισροή δολαρίων και ευρώ και να σταματήσει η ανοδική πορεία της αξίας του νομίσματός τους, οι Ελβετοί ανακοίνωσαν επίσης πως θα συνδέσουν το φράγκο με το ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως θα υπερασπιστούν τη νέα (δεμένη) ισοτιμία, τυπώνοντας αρκετά φράγκα ώστε να ισορροπηθεί η εισροή των ευρώ. Μάλιστα, επέλεξαν το ευρώ αντί του δολαρίου, επειδή οι περισσότερες εξαγωγές τους γίνονται στην Ευρώπη.
Πριν από κάποια χρόνια, η Κίνα σύνδεσε το νόμισμά της με το αμερικανικό δολάριο, όχι για να το προστατέψει από μια υπερτίμηση, αλλά για να αποδείξει ότι το αμφισβητούμενο κινεζικό κομμουνιστικό χρήμα, είναι «εξίσου καλό με το αμερικανικό».
Πριν από λίγο καιρό όμως, η Κίνα αναγκάστηκε να  αποσυνδέσει το γιουάν, εξαιτίας του ότι χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες κινεζικού νομίσματος για να μπορέσει να διατηρηθεί η σταθερή του σχέση  με το δολάριο. Εφάρμοσε ένα σύστημα μεταβαλλόμενης σύνδεσης, που επιτρέπει στο γιουάν να παίρνει αξία έναντι του δολαρίου. Το κινεζικό νόμισμα αυξάνει την αξία του όσο το  δολάριο χάνει. Έτσι, το κινεζικό νόμισμα είναι υποτιμημένο σε σχέση με το σούπερ δολάριο, και η Κίνα εισάγει πληθωρισμό, αναγκαζόμενη να τυπώνει γιουάν ώστε να διατηρηθεί η μεταβαλλόμενη σύνδεση με το δολάριο, το οποίο συνεχώς υποτιμάται.
Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως είναι το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, διατηρούν τα δικά τους νομίσματα σε σταθερή σχέση με το δολάριο. Αν το δολάριο αρχίσει να υποτιμάται στις διεθνείς αγορές, η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει. Με άλλα λόγια, οι πετρελαιοπαραγωγοί μπορούν να αντισταθμίσουν την υποτίμηση του δολαρίου, ανεβάζοντας τη τιμή του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.
Έτσι, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε το τι ακριβώς εννοεί ο Πούτιν. Αν οι Αμερικανοί φέρονται νομισματικά ανεύθυνα, αν οι αμερικανικές τράπεζες έχουν δάνεια και CDSs των αδύναμων ευρωπαϊκών τραπεζών που χρειάζονται διάσωση από την ΕΚΤ ώστε να μη χρεοκοπήσουν οι ίδιες αλλά και οι αμερικανικές τράπεζες, αν η τιμή του πετρελαίου (που είναι σε δολάρια)  αυξάνεται για όλο τον κόσμο εξαιτίας της νομισματικά ανεύθυνης Αμερικής, αν ολόκληρος ο πλανήτης υποφέρει εξαιτίας μας…. Τότε ο Πούτιν λίγα είπε!
Η Αμερική είναι το βάρος στους ώμους του υπόλοιπου κόσμου.
Άραγε, ως πότε θα συνεχίσει να  ανέχεται αυτός ο κόσμος, το «έθνος της αρετής»;
Foreign Policy Journal
Απόδοση:S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου