Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/08/2011_402999
Οι εξεγερμένοι «κατέλαβαν» τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης. Νίκη των αντικαθεστωτικών και κραυγές ενθουσιασμού από χιλιάδες Λίβυους.
Ο Μοχάμεντ Καντάφι διέφυγε από το σπίτι όπου βρισκόταν υπό περιορισμό με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει σήμερα και εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη. «Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους», είπε ο εκπρόσωπος.
Εξάλλου, πηγές των εξεγερμένων δήλωσαν ότι το NATO πρόκειται να βομβαρδίσει το κτίριο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη αμέσως μετά το πέρας της προσευχής στη δύση του ηλίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Οι Λίβυοι εξεγερμένοι λένε ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, πλην του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία.
Μάχες στα σύνορα με Τυνησία
Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με εξεγερμένους στην Μπουκάμας, περίπου 17 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Το κανάλι, το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε ότι δυνάμεις του Καντάφι πλήττουν με βαρύ πυροβολικό τους εξεγερμένους σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να φθάσουν στο συνοριακό φυλάκιο της Ρας Τζαντίρ.
Σύλληψη και του Σαάντι, γιου του Καντάφι
Οι εξεγερμένοι συνέλαβαν τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σαάντι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya σήμερα, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Δύο άλλοι γιοι του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Μοχάμεντ, έχει επίσης ανακοινωθεί ότι συνελήφθησαν από τους εξεγερμένους.
Δεν θα εγκατασταθούν βάσεις του ΝΑΤΟ
Εξάλλου, ο διπλωματικός απεσταλμένος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, στο Κάιρο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει να εγκατασταθούν στη χώρα στρατιωτικές βάσεις του NATO μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena.
«Η Λιβύη είναι ένα αραβικό και ισλαμικό έθνος πριν από το NATO και μετά το NATO», είπε ο Άμπντελ Μονέιμ αλ Χουέινι, ειδικός απεσταλμένος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στον Αραβικό Σύνδεσμο, προσθέτοντας ότι «οι Λίβυοι είχαν εξεγερθεί ενάντια στις δυτικές στρατιωτικές βάσεις το 1970 και δεν πρόκειται να υπάρξουν μη-λιβυκές βάσεις».
Φόβοι για πράξεις αντεκδίκησης
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να παραιτηθεί για να διαμαρτυρηθεί κατά των πράξεων εκδίκησης στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, προβαίνουν ορισμένοι εξεγερμένοι. «Χαιρετίζω τη δράση των επικεφαλής των εξεγερμένων, έχω εμπιστοσύνη στα λεγόμενά τους, αλλά ορισμένες πράξεις από κάποιους άνδρες τους με ανησυχούν» δήλωσε ο Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ, κάνοντας λόγο για «πράξεις εκδίκησης».
«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος ή η αιτία της παραίτησής μου» προειδοποίησε ο Άμπντουλ Τζαλίλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη. «Οι εξεγερμένοι ξεκίνησαν την επανάσταση κατά του καθεστώτος αρχικά με τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της στρατιωτικής μάχης και την ευθύνη της ασφάλειας στις πόλεις μας» πρόσθεσε.
«Ο φόβος μου αφορά σήμερα ορισμένες παράνομες πράξεις και τις διαταγές των ηγετών των εξεγερμένων, ιδιαίτερα τις πράξεις εκδίκησης. Ο ρόλος μου μετά την πτώση (του Καντάφι) θα συνεχιστεί, εκτός και αν χάσω των έλεγχο που απαιτείται για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ελπίζω ότι οι εξεγερμένοι μας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε.
Σύνοδο κορυφής καλεί ο ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, παρουσία ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου καθώς και άλλων περιφερειακών οργανισμών. «Ζούμε μια στιγμή που μας γεμίζει ελπίδα, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι», δήλωσε ο Μπαν, προτείνοντας τη βοήθεια του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η πολιτική μετάβαση στην Λιβύη, όπου η πρωτεύουσα Τρίπολη πέφτει πλέον στα χέρια των ανταρτών.
Ο Μπαν ζήτησε από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι να σταματήσουν να πολεμούν και να επιτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας. Πρόσθεσε ότι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Καντάφι, το γιο του Σάιφ αλ-Ισλάμ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του.
Έκκληση για ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη, να διασφαλίσουν την προστασία των χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαμάχης.
«Χιλιάδες υπήκοοι τρίτων χωρών θα αισθάνονται μεγάλο φόβο και αβεβαιότητα αυτές τις ώρες», δήλωσε. «Έχουμε δει σε προηγούμενα στάδια αυτής της κρίσης ότι αυτά τα άτομα, κυρίως οι Αφρικανοί, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εχθροπραξίες ή πράξεις εκδίκησης. Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις κρίσιμες στιγμές να επικρατήσει το ανθρωπιστικό δίκαιο και οι αλλοδαποί - συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών εργατών - να προστατευθούν πλήρως».
Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, καθώς και άτομα με ανάγκες διεθνούς προστασίας, εγκατέλειψαν τη Λιβύη και κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες παραμένουν στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές.
Μέρκελ: Θα συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση της Λιβύης
Η Γερμανία θα αναλάβει έναν αφοσιωμένο ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κροατία. Η Μέρκελ χαιρέτισε την πτώση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι από την πολιτική εξουσία και σημείωσε ότι «τώρα αρχίζει στη Λιβύη η ανοικοδόμηση και η δημιουργία δημοκρατικών δομών του κράτους».
Η διεθνής κοινότητα και η Γερμανία θα συνεργαστούν εντατικά στη διαδικασία αυτή, προσέθεσε η Μέρκελ, χαιρετίζοντας τη σύγκληση συνόδου της ομάδας επαφής για τη Λιβύη την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.
Συνωμοσία για τον βομβαρδισμό αραβικής πρεσβείας
Ένας Λίβυος στρατιώτης παραδόθηκε στις τυνησιακές αρχές στην Τύνιδα και αποκάλυψε ότι ο στρατός του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι τον έστειλε εκεί για να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση σε κάποια αραβική πρεσβεία στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της Τυνησίας.
«Την αποκάλυψη αυτή έκανε στον τυνησιακό στρατό ο Λίβυος αξιωματικός Αμπντ Εραζάκ αλ Ράτζχι», δήλωσε ο Μοχτάρ Νασρ, αξιωματούχος του τυνησιακού στρατού. Στόχος ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρεσβεία μιας αραβικής χώρας. Δεν διευκρίνισε ποια.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης κατηγορούσε τακτικά το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι είναι «προδότες» επειδή υποστηρίζουν την επίθεση των αντικαθεστωτικών με στόχο την ανατροπή του Καντάφι. Η Τυνησία, στα δυτικά σύνορα της Λιβύης, έχει προσελκύσει χιλιάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη. Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι συνεχάρη την ηγεσία των Λίβυων αντικαθεστωτικών τηλεφωνικώς σήμερα για την, όπως τη χαρακτήρισε, «νίκη του λιβυκού λαού».
«Τελείωσε η εποχή Καντάφι»
Η «εποχή του Καντάφι τέλειωσε», δήλωσε ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων στη Λιβύη, Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ. Όμως προειδοποίησε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μακρά περίοδος που βρίσκεται μπροστά μας δεν θα είναι στρωμένη με ρόδα. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και ευθύνες».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι «είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, και θα εργαστούμε για να πραγματώσουμε τις αρχές στις οποίες βασίστηκε αυτή η επανάσταση: Την ελευθερία, την ισότητα, την δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό πλαίσιο». Ο Άμπντουλ Τζαλίλ εξέφρασε εξάλλου την «ελπίδα» ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι «να είναι ακόμα ζωντανός», καθώς μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Τρίπολη.
Η τελική νίκη των Λίβυων εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι διαγράφεται σαφώς και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός διπλωμάτης που είναι αρμόδιος για τον αραβικό κόσμο. «Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι για τους εξεγερμένους όλα πάνε καλά, ότι κερδίζουν και ότι είναι πλέον ζήτημα χρόνου προτού ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία» δήλωσε στο δίκτυο ABC ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν.
Αναφερόμενος στο πού βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία σε αυτό το στάδιο. Ο Καντάφι «αποτελεί μέρος του παρελθόντος και ο λαός πρέπει τώρα να προσπαθήσει να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για την Λιβύη» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Τυνησία Γιούσεφ ελ Αγιέμπ αναγνώρισε τη «σαφή και αναμφισβήτητη νίκη» των εξεγερμένων και υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Λίβυων προσφύγων στην πατρίδα τους. «Τώρα η νίκη είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη. Ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Μάρτιο και από εκείνη τη στιγμή είπα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) ότι η πρεσβεία στην Τυνησία
Εκατοντάδες εξεγερμένοι με ημιφορτηγά που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές ρουκετών κινήθηκαν νωρίτερα, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, προς την κεντρική Πράσινη Πλατεία σύμφωνα με ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στην Τρίπολη. Ένας από τους μαχητές αυτούς, ο Ουάλιντ Άχμεντ, είπε ότι εγκατέλειψε την Τρίπολη πριν από τρεις μήνες για να ενωθεί με τους εξεγερμένους στα Δυτικά Όρη, στο νότο. «Τώρα επέστρεψα και ο Καντάφι είναι τελειωμένος», είπε.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, ήταν ήδη καθ' οδόν προς την Τρίπολη, είπε στρατιωτική πηγή των εξεγερμένων. «Μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου έφυγαν αεροπορικώς από τη Βεγγάζη (το προπύργιο των εξεγερμένων) για τα βουνά δυτικά της Τζέμπελ Νεφούσα», είπε η πηγή αυτή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της. «Έφθασαν τη νύχτα και θα πάνε το πρωί στην Τρίπολη οδικώς... βρίσκονταν στην Μπιρ Γάναμ (100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας) την τελευταία φορά που είχαμε επαφή», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ουδείς γνωρίζει την τοποθεσία του Καντάφι
Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ δήλωσε ότι ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνους συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λέιπανς, τόνισε πως Καντάφι βρίσκεται ακόμη στη Λιβύη. «Πιστεύουμε ότι βρίσκεται ακόμη στη χώρα. Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να δείχνει ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σχετικά με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Λέιπαν ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει και ότι δε θα υπάρξουν Αμερικανοί στρατιώτες στο λιβυκό έδαφος. «Η ύπαρξη μιας μεταβατικής αποστολής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή άλλων, δε θα περιλαμβάνει Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος. Αυτό δε θα αλλάξει τη θέση μας» πρόσθεσε.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανέφερε ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Άλι αλ Μαχμούντι και ο Αμπντάλα Μανσούρ, επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, βρίσκονται στο νησί Ντζέρμπα της Τυνησίας, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του εκεί. Οι πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί την περασμένη εβδομάδα περί του ότι η κυβέρνηση Καντάφι και οι εξεγερμένοι διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στο τυνησιακό νησί είχαν διαψευστεί και από τις δύο πλευρές.
Συζητήσεις με ΔΠΔ για μεταφορά συλληφθέντων στη Χάγη
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι έχει έρθει σε επαφή με τους εξεγερμένους στη Λιβύη αλλά χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες ύποπτοι, όπως ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, στη Χάγη.
Ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι είχε σήμερα συνομιλίες με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων σχετικά με τις προσπάθειες του προκειμένου να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Τρίπολη και να εγγυηθεί την ασφάλεια, και πρόσθεσε ότι δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτές.
«Οι περαιτέρω συνομιλίες θα καθορίσουν τον ακριβή τρόπο για να προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να συλλάβουν και να παραδώσουν στο δικαστήριο τα τρία άτομα που φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μορένο-Οκάμπο.
Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντάλα αλ Σενούσι τον Ιούνιο με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέπεμψε την κατάσταση στη Λιβύη στο Διεθνές Δικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Σχέδια για την ασφάλεια του οπλοστασίου
Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδια για να συμβάλουν στην εγγύηση της ασφάλειας του τεράστιου οπλοστασίου της Λιβύης αν και όταν κηρυχθεί η τελική πτώση της κυβέρνησης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είναι πιθανό ότι ομάδες του αμερικανικού στρατού που είναι ειδικοί σε θέματα όπλων και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών να σταλούν στη Λιβύη μετά την πτώση της κυβέρνησης του Καντάφι.
Αυτοί θα βοηθήσουν το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών να εγγυηθεί την ασφάλεια όπλων του λιβυκού οπλοστασίου, όπως πύραυλοι με αισθητήρες θερμότητας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά επιβατηγών αεροσκαφών, σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η διάδοση αυτών των όπλων», σημείωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στις δηλώσεις του προς τους Τάιμς. Οι ΗΠΑ είχαν επίσης επαφές με ηγετικά στελέχη των χωρών που περιβάλλουν τη Λιβύη με σκοπό να επαγρυπνούν για παράνομη διέλευση πυραύλων, καταλήγουν οι Τάιμς.
Ομπάμα: Το λιβυκό καθεστώς πλησιάζει στο τέλος του
Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο «σημείο μη επιστροφής» και ο λίβυος «τύραννος» πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του Λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.
«Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο», τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ.
Σε παραίτηση καλεί τον Καντάφι, ο Μπερλουσκόνι
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε σήμερα τον συνταγματάρχη Καντάφι να παραδοθεί και να «απαλλάξει τον λαό του» από νέες κακουχίες και δεινά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός «ζήτησε από τον Καντάφι να σταματήσει κάθε ανώφελη αντίσταση», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε ότι «η ιταλική κυβέρνηση είναι στο πλευρό των Λίβυων εξεγερμένων στην Τρίπολη. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και οι μαχητές του προσπαθούν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους για μία νέα δημοκρατική και ενωμένη Λιβύη». Η Ιταλία ήταν βασική σύμμαχος της Λιβύης στην Ευρώπη μέχρι που άλλαξε στάση τον Απρίλιο, εκφράζοντας την υποστήριξή της στους εξεγερμένους.
Ο Μπερλουσκόνι κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να απέχει από κάθε πράξη αντεκδίκησης και να αντιμετωπίσει με θάρρος τη μετάβαση προς τη δημοκρατία με ανοιχτό μυαλό απέναντι στον πληθυσμό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει σήμερα και εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη. «Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους», είπε ο εκπρόσωπος.
Εξάλλου, πηγές των εξεγερμένων δήλωσαν ότι το NATO πρόκειται να βομβαρδίσει το κτίριο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη αμέσως μετά το πέρας της προσευχής στη δύση του ηλίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Οι Λίβυοι εξεγερμένοι λένε ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, πλην του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία.
Μάχες στα σύνορα με Τυνησία
Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με εξεγερμένους στην Μπουκάμας, περίπου 17 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Το κανάλι, το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε ότι δυνάμεις του Καντάφι πλήττουν με βαρύ πυροβολικό τους εξεγερμένους σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να φθάσουν στο συνοριακό φυλάκιο της Ρας Τζαντίρ.
Σύλληψη και του Σαάντι, γιου του Καντάφι
Οι εξεγερμένοι συνέλαβαν τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σαάντι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya σήμερα, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Δύο άλλοι γιοι του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Μοχάμεντ, έχει επίσης ανακοινωθεί ότι συνελήφθησαν από τους εξεγερμένους.
Δεν θα εγκατασταθούν βάσεις του ΝΑΤΟ
Εξάλλου, ο διπλωματικός απεσταλμένος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, στο Κάιρο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει να εγκατασταθούν στη χώρα στρατιωτικές βάσεις του NATO μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena.
«Η Λιβύη είναι ένα αραβικό και ισλαμικό έθνος πριν από το NATO και μετά το NATO», είπε ο Άμπντελ Μονέιμ αλ Χουέινι, ειδικός απεσταλμένος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στον Αραβικό Σύνδεσμο, προσθέτοντας ότι «οι Λίβυοι είχαν εξεγερθεί ενάντια στις δυτικές στρατιωτικές βάσεις το 1970 και δεν πρόκειται να υπάρξουν μη-λιβυκές βάσεις».
Φόβοι για πράξεις αντεκδίκησης
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να παραιτηθεί για να διαμαρτυρηθεί κατά των πράξεων εκδίκησης στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, προβαίνουν ορισμένοι εξεγερμένοι. «Χαιρετίζω τη δράση των επικεφαλής των εξεγερμένων, έχω εμπιστοσύνη στα λεγόμενά τους, αλλά ορισμένες πράξεις από κάποιους άνδρες τους με ανησυχούν» δήλωσε ο Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ, κάνοντας λόγο για «πράξεις εκδίκησης».
«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος ή η αιτία της παραίτησής μου» προειδοποίησε ο Άμπντουλ Τζαλίλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη. «Οι εξεγερμένοι ξεκίνησαν την επανάσταση κατά του καθεστώτος αρχικά με τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της στρατιωτικής μάχης και την ευθύνη της ασφάλειας στις πόλεις μας» πρόσθεσε.
«Ο φόβος μου αφορά σήμερα ορισμένες παράνομες πράξεις και τις διαταγές των ηγετών των εξεγερμένων, ιδιαίτερα τις πράξεις εκδίκησης. Ο ρόλος μου μετά την πτώση (του Καντάφι) θα συνεχιστεί, εκτός και αν χάσω των έλεγχο που απαιτείται για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ελπίζω ότι οι εξεγερμένοι μας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε.
Σύνοδο κορυφής καλεί ο ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, παρουσία ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου καθώς και άλλων περιφερειακών οργανισμών. «Ζούμε μια στιγμή που μας γεμίζει ελπίδα, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι», δήλωσε ο Μπαν, προτείνοντας τη βοήθεια του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η πολιτική μετάβαση στην Λιβύη, όπου η πρωτεύουσα Τρίπολη πέφτει πλέον στα χέρια των ανταρτών.
Ο Μπαν ζήτησε από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι να σταματήσουν να πολεμούν και να επιτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας. Πρόσθεσε ότι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Καντάφι, το γιο του Σάιφ αλ-Ισλάμ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του.
Έκκληση για ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη, να διασφαλίσουν την προστασία των χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαμάχης.
«Χιλιάδες υπήκοοι τρίτων χωρών θα αισθάνονται μεγάλο φόβο και αβεβαιότητα αυτές τις ώρες», δήλωσε. «Έχουμε δει σε προηγούμενα στάδια αυτής της κρίσης ότι αυτά τα άτομα, κυρίως οι Αφρικανοί, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εχθροπραξίες ή πράξεις εκδίκησης. Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις κρίσιμες στιγμές να επικρατήσει το ανθρωπιστικό δίκαιο και οι αλλοδαποί - συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών εργατών - να προστατευθούν πλήρως».
Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, καθώς και άτομα με ανάγκες διεθνούς προστασίας, εγκατέλειψαν τη Λιβύη και κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες παραμένουν στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές.
Μέρκελ: Θα συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση της Λιβύης
Η Γερμανία θα αναλάβει έναν αφοσιωμένο ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κροατία. Η Μέρκελ χαιρέτισε την πτώση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι από την πολιτική εξουσία και σημείωσε ότι «τώρα αρχίζει στη Λιβύη η ανοικοδόμηση και η δημιουργία δημοκρατικών δομών του κράτους».
Η διεθνής κοινότητα και η Γερμανία θα συνεργαστούν εντατικά στη διαδικασία αυτή, προσέθεσε η Μέρκελ, χαιρετίζοντας τη σύγκληση συνόδου της ομάδας επαφής για τη Λιβύη την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.
Συνωμοσία για τον βομβαρδισμό αραβικής πρεσβείας
Ένας Λίβυος στρατιώτης παραδόθηκε στις τυνησιακές αρχές στην Τύνιδα και αποκάλυψε ότι ο στρατός του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι τον έστειλε εκεί για να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση σε κάποια αραβική πρεσβεία στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της Τυνησίας.
«Την αποκάλυψη αυτή έκανε στον τυνησιακό στρατό ο Λίβυος αξιωματικός Αμπντ Εραζάκ αλ Ράτζχι», δήλωσε ο Μοχτάρ Νασρ, αξιωματούχος του τυνησιακού στρατού. Στόχος ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρεσβεία μιας αραβικής χώρας. Δεν διευκρίνισε ποια.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης κατηγορούσε τακτικά το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι είναι «προδότες» επειδή υποστηρίζουν την επίθεση των αντικαθεστωτικών με στόχο την ανατροπή του Καντάφι. Η Τυνησία, στα δυτικά σύνορα της Λιβύης, έχει προσελκύσει χιλιάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη. Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι συνεχάρη την ηγεσία των Λίβυων αντικαθεστωτικών τηλεφωνικώς σήμερα για την, όπως τη χαρακτήρισε, «νίκη του λιβυκού λαού».
«Τελείωσε η εποχή Καντάφι»
Η «εποχή του Καντάφι τέλειωσε», δήλωσε ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων στη Λιβύη, Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ. Όμως προειδοποίησε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μακρά περίοδος που βρίσκεται μπροστά μας δεν θα είναι στρωμένη με ρόδα. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και ευθύνες».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι «είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, και θα εργαστούμε για να πραγματώσουμε τις αρχές στις οποίες βασίστηκε αυτή η επανάσταση: Την ελευθερία, την ισότητα, την δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό πλαίσιο». Ο Άμπντουλ Τζαλίλ εξέφρασε εξάλλου την «ελπίδα» ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι «να είναι ακόμα ζωντανός», καθώς μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Τρίπολη.
Η τελική νίκη των Λίβυων εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι διαγράφεται σαφώς και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός διπλωμάτης που είναι αρμόδιος για τον αραβικό κόσμο. «Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι για τους εξεγερμένους όλα πάνε καλά, ότι κερδίζουν και ότι είναι πλέον ζήτημα χρόνου προτού ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία» δήλωσε στο δίκτυο ABC ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν.
Αναφερόμενος στο πού βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία σε αυτό το στάδιο. Ο Καντάφι «αποτελεί μέρος του παρελθόντος και ο λαός πρέπει τώρα να προσπαθήσει να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για την Λιβύη» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Τυνησία Γιούσεφ ελ Αγιέμπ αναγνώρισε τη «σαφή και αναμφισβήτητη νίκη» των εξεγερμένων και υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Λίβυων προσφύγων στην πατρίδα τους. «Τώρα η νίκη είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη. Ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Μάρτιο και από εκείνη τη στιγμή είπα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) ότι η πρεσβεία στην Τυνησία
Εκατοντάδες εξεγερμένοι με ημιφορτηγά που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές ρουκετών κινήθηκαν νωρίτερα, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, προς την κεντρική Πράσινη Πλατεία σύμφωνα με ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στην Τρίπολη. Ένας από τους μαχητές αυτούς, ο Ουάλιντ Άχμεντ, είπε ότι εγκατέλειψε την Τρίπολη πριν από τρεις μήνες για να ενωθεί με τους εξεγερμένους στα Δυτικά Όρη, στο νότο. «Τώρα επέστρεψα και ο Καντάφι είναι τελειωμένος», είπε.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, ήταν ήδη καθ' οδόν προς την Τρίπολη, είπε στρατιωτική πηγή των εξεγερμένων. «Μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου έφυγαν αεροπορικώς από τη Βεγγάζη (το προπύργιο των εξεγερμένων) για τα βουνά δυτικά της Τζέμπελ Νεφούσα», είπε η πηγή αυτή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της. «Έφθασαν τη νύχτα και θα πάνε το πρωί στην Τρίπολη οδικώς... βρίσκονταν στην Μπιρ Γάναμ (100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας) την τελευταία φορά που είχαμε επαφή», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ουδείς γνωρίζει την τοποθεσία του Καντάφι
Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ δήλωσε ότι ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνους συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λέιπανς, τόνισε πως Καντάφι βρίσκεται ακόμη στη Λιβύη. «Πιστεύουμε ότι βρίσκεται ακόμη στη χώρα. Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να δείχνει ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σχετικά με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Λέιπαν ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει και ότι δε θα υπάρξουν Αμερικανοί στρατιώτες στο λιβυκό έδαφος. «Η ύπαρξη μιας μεταβατικής αποστολής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή άλλων, δε θα περιλαμβάνει Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος. Αυτό δε θα αλλάξει τη θέση μας» πρόσθεσε.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανέφερε ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Άλι αλ Μαχμούντι και ο Αμπντάλα Μανσούρ, επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, βρίσκονται στο νησί Ντζέρμπα της Τυνησίας, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του εκεί. Οι πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί την περασμένη εβδομάδα περί του ότι η κυβέρνηση Καντάφι και οι εξεγερμένοι διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στο τυνησιακό νησί είχαν διαψευστεί και από τις δύο πλευρές.
Συζητήσεις με ΔΠΔ για μεταφορά συλληφθέντων στη Χάγη
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι έχει έρθει σε επαφή με τους εξεγερμένους στη Λιβύη αλλά χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες ύποπτοι, όπως ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, στη Χάγη.
Ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι είχε σήμερα συνομιλίες με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων σχετικά με τις προσπάθειες του προκειμένου να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Τρίπολη και να εγγυηθεί την ασφάλεια, και πρόσθεσε ότι δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτές.
«Οι περαιτέρω συνομιλίες θα καθορίσουν τον ακριβή τρόπο για να προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να συλλάβουν και να παραδώσουν στο δικαστήριο τα τρία άτομα που φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μορένο-Οκάμπο.
Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντάλα αλ Σενούσι τον Ιούνιο με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέπεμψε την κατάσταση στη Λιβύη στο Διεθνές Δικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Σχέδια για την ασφάλεια του οπλοστασίου
Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδια για να συμβάλουν στην εγγύηση της ασφάλειας του τεράστιου οπλοστασίου της Λιβύης αν και όταν κηρυχθεί η τελική πτώση της κυβέρνησης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είναι πιθανό ότι ομάδες του αμερικανικού στρατού που είναι ειδικοί σε θέματα όπλων και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών να σταλούν στη Λιβύη μετά την πτώση της κυβέρνησης του Καντάφι.
Αυτοί θα βοηθήσουν το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών να εγγυηθεί την ασφάλεια όπλων του λιβυκού οπλοστασίου, όπως πύραυλοι με αισθητήρες θερμότητας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά επιβατηγών αεροσκαφών, σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η διάδοση αυτών των όπλων», σημείωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στις δηλώσεις του προς τους Τάιμς. Οι ΗΠΑ είχαν επίσης επαφές με ηγετικά στελέχη των χωρών που περιβάλλουν τη Λιβύη με σκοπό να επαγρυπνούν για παράνομη διέλευση πυραύλων, καταλήγουν οι Τάιμς.
Ομπάμα: Το λιβυκό καθεστώς πλησιάζει στο τέλος του
Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο «σημείο μη επιστροφής» και ο λίβυος «τύραννος» πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του Λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.
«Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο», τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ.
Σε παραίτηση καλεί τον Καντάφι, ο Μπερλουσκόνι
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε σήμερα τον συνταγματάρχη Καντάφι να παραδοθεί και να «απαλλάξει τον λαό του» από νέες κακουχίες και δεινά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός «ζήτησε από τον Καντάφι να σταματήσει κάθε ανώφελη αντίσταση», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε ότι «η ιταλική κυβέρνηση είναι στο πλευρό των Λίβυων εξεγερμένων στην Τρίπολη. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και οι μαχητές του προσπαθούν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους για μία νέα δημοκρατική και ενωμένη Λιβύη». Η Ιταλία ήταν βασική σύμμαχος της Λιβύης στην Ευρώπη μέχρι που άλλαξε στάση τον Απρίλιο, εκφράζοντας την υποστήριξή της στους εξεγερμένους.
Ο Μπερλουσκόνι κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να απέχει από κάθε πράξη αντεκδίκησης και να αντιμετωπίσει με θάρρος τη μετάβαση προς τη δημοκρατία με ανοιχτό μυαλό απέναντι στον πληθυσμό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου