Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα προχωρήσουν η Emporiki και η Geniki bank συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ…. – Σχεδιάζεται η έξοδος της Geniki bank από το ΧΑ

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα προχωρήσουν η Emporiki και η Geniki bank με βάση πληροφορίες.
Ήδη η Societe Generale βασικός μέτοχος στην Geniki bank ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται αύξηση κεφαλαίου μέχρι το τέλος του 2011 η οποία υπολογίζεται σε 150 με 200 εκατ ευρώ.  Με την κίνηση αυτή και η Geniki bank θα καταλήξει εκτός ελληνικού χρηματιστηρίου. H διαδικασία εξόδου θα ξεκινήσει μέσα στο α΄ τρίμηνο ή 5μηνο του 2012.


Σε ανάλογη κίνηση νέας αύξησης κεφαλαίου θα προχωρήσει και η Emporiki bank καθώς μετά τις τελευταίες μεγάλες ζημίες καθίσταται απαραίτητη η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής στην Ελλάδα.
Τον Μάρτιο του 2011 το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 η Credit Agricole είχε καταθέσει 400 εκατ ευρώ στην Emporiki για να την ενισχύσει κεφαλαιακά.
Η Credit Agricole υλοποίησε  και νέα κεφαλαιακή κίνηση ύψους 750 εκατ ευρώ που θα έχει την μορφή κατάθεσης. 

Η κεφαλαιακή ενίσχυση κάθε τράπεζας είναι ζητούμενο ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι κίνδυνοι λόγω της κρίσης χρέους είναι μεγάλοι για το τραπεζικό σύστημα λόγω ομολόγων.
Η Emporiki είναι γεγονός έγκαιρα προχώρησε σε κεφαλαιακή ενίσχυση το α΄ τρίμηνο του 2010 περί τα 989 εκατ ευρώ.
Η αύξηση τότε ήταν βέβαια επιβεβλημένη καθώς η τράπεζα προχώρησε σε 1,15 δις ευρώ απομειώσεις λόγω προβληματικών δανείων.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 12% λόγω και των μετρητών υπό την μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατέθεσε η Credit Agricole στην Emporiki βελτιώθηκε το core tier 1 της τράπεζας.
Η Emporiki λαμβάνοντας υπόψη 1)το business plan που θέτει ως στόχο από το 2012  να περάσει στα κέρδη εξέλιξη που δεν  θα επιβεβαιωθεί ενώ υπάρχει μεγάλη απόκλιση των στόχων για το 2011  και 2) την πορεία της  τράπεζας σε ένα σαθρό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου όχι της κλίμακας των 989 εκατ του Μαρτίου του 2010 αλλά 600 με 700  εκατ ευρώ πάλι υπό την μορφή κατάθεσης από την Credit Agricole.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει διατηρήσει σχεδόν σταθερό το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στα 22,6 δις ευρώ ενώ αντιθέτως οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 11 δις ευρώ.
Η πορεία των καταθέσεων της τράπεζας θα εξαρτηθεί από την γενικότερη συμπεριφορά των καταθέσεων στις τράπεζες που δεν είναι θετική.
Η Emporiki εμφανίζει ένα χάσμα 11,6 δις ευρώ σε ρευστότητα το οποίο καλύπτει μέσω ομολογιακών και τιτλοποιήσεων.
Το χάσμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί ανακτώντας μέρος των καταθέσεων που έφυγαν….

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου