Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΛΙΒΥΟΣ ΗΓΕΤΗΣ - ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Σκληρές μάχες έξω από την οικία του Καντάφι

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211111&-V=articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:  Σε απόσταση αναπνοής οι εξεγερμένοι από το συγκρότημα του Καντάφι - Σκληρές μάχες, με τους υπερασπιστές του Συνταγματάρχη να αντέχουν... Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε οτι έπεσε στα χέρια των ανταρτών ο σωματοφύλακας του συνταγματάρχη Καντάφι την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει! Όπως μεταδίδεται, οι εξεγερμένοι ελέγχουν το 95% της Τρίπολης. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για να τους παραδοθεί ο γιός του Καντάφι, Σαιφ Αλ Ισλάμ. "Το λιβυκό καθεστώς πλησιάζει στο τέλος του και ο τύραννος πρέπει να φύγει", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ομάδες των επαναστατών βρίσκονται στην Πράσινη Πλατεία την οποία και μετονόμασαν σε "Πλατεία των Μαρτύρων". Νωρίτερα, είχαν συλλάβει τους δύο μεγαλύτερους γιούς του Καντάφι, ο οποίος σε μηνύματα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση την Κυριακή κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις μάχες. Το Αλ Τζαζίρα επικαλείται εκπρόσωπο των ανταρτών σύμφωνα με τον οποίο οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις ελέγχουν "το 15-20% της Τρίπολης".


Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να ελέγχουν τμήματα της λιβυκής πρωτεύουσας, αν και σύμφωνα με άλλες αναφορές πολλοί από τους στρατιώτες έχουν παραδώσει τα όπλα τους στους επαναστάτες. "Σας προειδοποιώ πως υπάρχουν θύλακες αντίστασης εντός και γύρω από την Τρίπολη" προειδοποίησε ένας από τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως "με το θέλημα του Θεού, η νίκη μας θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες".

Για τον μεγαλύτερο από τους γιους του Καντάφι, τον Σαιφ αλ Ισλάμ, δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί η έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απευθύνει κατηγορίες εναντίον του για τον βασανισμό και τη δολοφονία μεγάλου αριθμού πολιτών.

 

Αναζητούν τον Καντάφι

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πού βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι. Διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε νωρίτερα στα διεθνή ΜΜΕ, ότι ο συνταγματάρχης βρίσκεται στην κατοικία του, στην Μπαμπ αλ-Αζιζίγια. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώθηκε.

Αντικαθεστωτικοί δήλωσαν στο Αλ Τζαζίρα πως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τεθωρακισμένα βγήκαν από το συγκρότημα όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη και βομβάρδισαν περιοχή της Τρίπολης.

Οπως όλα δείχνουν, οι δυνάμεις των επαναστατών κατόρθωσαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας να κάνουν ό,τι δεν μπορούσαν να πράξουν κατά τους τελευταίους 6 μήνες, όταν και ξεκίνησε η εξέγερση στη χώρα εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Οι αντικαθεστωτικοί κατόρθωσαν να κάμψουν την αντίσταση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και να τις αναγκάσουν σε υποχώρηση μπαίνοντας στην πρωτεύουσα της Λιβύης.



Τι είπαν ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία 

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τόνισε πως "ο πιο σίγουρος τρόπος για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη είναι απλός: Ο Μουαμάρ Καντάφι και το καθεστώς του πρέπει να αναγνωρίσουν πως η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος της. Ο καντάφι πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη..."

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, με τη συνδρομή "των συμμάχων και των συνεργατών μας στη διεθνή κοινότητα να προστατεύουμε το λαό της Λιβύης και να υποστηρίζουμε μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία".

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που σημείωσε πως "το τέλος είναι κοντά για τον Καντάφι", που όπως είπε "διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα εναντίον του λαού της Λιβύης..."

Σε δήλωση του στο τηλεοπτικό Sky TG24, ο ιταλός  υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, υποστήριξε ότι το καθεστώς του Καντάφι δεν ελέγχει "περισσότερο από 10 ως 15% της Τρίπολης".

Επισήμανε ακόμα ότι ο Καντάφι πρέπει να παραδοθεί για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο λουτρό αίματος στην λιβυκή πρωτεύουσα και ότι "δεν υπάρχει χρόνος" για διαπραγματεύσεις για πιθανή εξορία του Καντάφι και πως πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Οι Κύπριοι στη Λιβύη

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα γεγονότα, όπως εξελίσσονται στην Τρίπολη της Λιβύης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόξενο της Κύπρου στην Τρίπολη, μέσω του οποίου συλλέγει συνεχώς πληροφορίες για τους Κύπριους που διαμένουν στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, αναφέρεται, υπάρχουν 23 Κύπριοι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ασφαλείς και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Προξενείο.

Το Υπουργείο καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22801000-1 για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες.



Πηγή: REUTERS

22/08/2011 - 13:52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου