Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η ΤτΕ δίνει τα 10 δισ. ευρώ του Μηχανισμού στις τράπεζες

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/68418.html

image

Το Δημόσιο ολοκληρώνει σήμερα τη διαδικασία ανάληψης των 10 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις που διατηρεί στις ελληνικές τράπεζες. Πλέον αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών με στόχο να καλύψουν τη χαμένη ρευστότητα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες προσανατολίζονται να καταφύγουν στην Τράπεζα της Ελλάδος για τις απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας, μέσω της ενεργοποίησης του Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Σημειώνεται ότι χρηματικό όριο δεν υφίσταται, ούτε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος, ενώ μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η κατάθεση ενέχυρων - συνήθως μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει ήδη εξασφαλίσει την σχετική άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη λειτουργία του μηχανισμού, ενώ σημειώνεται ότι ο ELA έχει ενεργοποιηθεί περισσότερες από μια φορές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, αναζητά τρόπους να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου από κεφάλαια, κυρίως μέσω των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις εκδόσεις εντόκων γραμματειών, αν και αναπόφευκτα το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθεί από τις καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου