Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ο Νταβούτογλου πάει Λιβύη.

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί αύριο στο προπύργιο των λίβυων εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, ενώ δήλωσε πως το διαφαινόμενο τέλος της εξουσίας του Μουάμαρ Καντάφι αποτελεί ένα μάθημα για άλλους ηγέτες στην Μέση Ανατολή οι οποίοι αγνοούν όσα απαιτούν οι λαοί τους.

Η μουσουλμανική Τουρκία, αναδυόμενη διπλωματική και πολιτική δύναμη στην Μέση Ανατολή, είχε ως εφέτος στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Καντάφι και τουρκικές εταιρίες είχαν εξασφαλίσει συμβάσεις αξίας μεγαλύτερης από 15 δισ. δολάρια στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα της βόρειας Αφρικής το 2010.

Η Άγκυρα αντιτάχθηκε τόσο στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης όσο και στην επέμβαση του NATO μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον της εξουσίας του Καντάφι, που διαρκεί 42 χρόνια, το Φεβρουάριο, όμως τον Μάιο η Τουρκία άλλαξε στάση, κάλεσε τον Καντάφι να παραιτηθεί και αναγνώρισε τους εξεγερμένους ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Η Τουρκία προεδρεύει αυτό το διάστημα της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, την οποία συνέστησαν κράτη που αντιτάχθηκαν στην εκστρατεία του Καντάφι για τη συντριβή της εξέγερσης.

"Από εδώ θα ταξιδέψω στη Βεγγάζη, ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα και ως πρόεδρος της διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη", είπε ο Νταβούτογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

"Αρχίζει μια νέα εποχή στη Λιβύη για μια μελλοντική δημοκρατική, ενωμένη Λιβύη. Αυτό που πάντοτε υπερασπιστήκαμε ως Τουρκία ήταν μια νέα Λιβύη που θα βασίζεται στους πόθους του λαού της Λιβύης χωρίς να διχαστεί και χωρίς να υπάρχει μια χαοτική κατάσταση", δήλωσε στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης, όπου διεξάγεται έκτακτη σύνοδος για τη Λιβύη.

Με την αεροπορική υποστήριξη του NATO, οι λίβυοι εξεγερμένοι προέλασαν στην Τρίπολη σήμερα όπου δυνάμεις που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη γύρω από το κτίριο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του.

"Μετά την αλλαγή στην Αίγυπτο, στην Τυνησία. . . η αλλαγή στη Λιβύη βάσει όσων απαιτεί ο λαός θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για όλους", είπε νωρίτερα ο Νταβούτογλου.

Η Τουρκία έχει καλέσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος συνεχίζει την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, να τερματίσει τη βία και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Άγκυρα δεν έχει καλέσει τον Άσαντ να παραιτηθεί, όμως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι η υπομονή της εξαντλείται με την Δαμασκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου