Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΚΩΦΕΥΕΙ Η ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Όχι στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων πριν τη λύση δηλώνει ο Davutoğlu


  Η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει τις έρευνες φυσικού αερίου στην δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.




Η αντίδραση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας σε αυτό ήταν σκληρή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu αφού προειδοποίησε τη Ρωμαίικη πλευρά ότι κανείς δεν διαθέτει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Νήσου πριν την επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν περεταίρω βήματα θα υπάρξει και η ανάλογη αντίδραση.

Αλλά οι Ρωμιοί δεν λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας.

Η Ρωμαίικη πλευρά η οποία με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι δεν θα κάνει πίσω βήμα στο θέμα της έρευνας φυσικού αερίου προσπαθεί να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ρωμαίικης Διοίκησης Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλήπροσπαθεί να δώσει διεθνή χαρακτήρα στο θέμα, ισχυριζόμενη ότι οι εργασίες έρευνας ενδιαφέρουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, άλλες χώρες καθώς και τις εταιρείες που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε μελλοντικέςέρευνες.

Η Μαρκουλλή η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινή γνώμη να ταχθούν κατά της Τουρκίας, την Τετάρτη μεταβαίνει στο Ισραήλ ως επίσημη προσκεκλημένη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιντγκόρ Λίμπερμαν.
Εντωμεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας σχετικά με τις εργασίες έρευνας πετρελαίου της Ρωμαίικης διοίκησης ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, που έχουν κηρύξει μονομερώς οι Ρωμιοί στην Ανατολική Μεσόγειο, υπολογίζονται γύρω στα 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου