Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

«Ώρα μηδέν» για τον Καντάφι

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=87701&catID=14


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνείς κοινότητα την «μάχη της Τρίπολης», όπου μετά από 42 χρόνια, η εποχή διακυβέρνησης του Καντάφι φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, απελευθέρωσαν τον γιό του Μοχάμεντ, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα από τους εξεγερμένους μαζί με τον Σάιφ αλ Ισλάμ και τον Σααντί, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Μοχάμεντ Καντάφι διέφυγε από το σπίτι όπου βρισκόταν υπό περιορισμό, με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς.

Διάγγελμα για την κατάσταση στην Λιβύη, αναμένεται να κάνει σε μισή ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει το 90% της πρωτεύουσας - το προπύργιο στο οποίο είχε «ταμπουρωθεί» τους τελευταίους μήνες ο Λίβυο ηγέτης- και τις τελευταίες ώρες οι σφοδρές μάχες διεξάγονται γύρω από το τελευταίο οχυρό του Καντάφι, την κατοικία του στην συνοικία Μπαμπ αλ Αζιζία.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τεθωρακισμένα οχήματα με ισχυρή στρατιωτική δύναμη βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου οι μάχες με τους αντικαθεστωτικούς μαίνονται πιο σφοδρές από ποτέ, με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό θυμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα και οι ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν συνεχείς πυροβολισμούς και εκρήξεις, περιγράφοντας την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα, προπύργιο και τελευταίο οχυρό του Συνταγματάρχη Καντάφι, ως εμπόλεμη ζώνη.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πετούν συνεχώς πάνω από την Τρίπολη, επιτηρώντας στενά κάθε στρατιωτική κίνηση του καθεστώτος. Πηγές των εξεγερμένων δήλωσαν πριν από λίγο ότι το NATO πρόκειται να βομβαρδίσει το κτίριο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη αμέσως μετά το πέρας της προσευχής στη δύση του ηλίου.

Η "εποχή του Καντάφι τέλειωσε" δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ,, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο Λίβυος ηγέτης να συλληφθεί ζωντανός για να προσαχθεί στην δικαιοσύνη.

«Θα του παρέχουμε μια δίκαιη δίκη. Αλλά δεν ξέρω πως θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του για όλα αυτά τα εγκλήματα που έχει κάνει στον λιβυκό λαό και την ανθρωπότητα» τόνισε ο Τζαλίλ.

Την ίδια ώρα, ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος φαίνεται ότι έχουν φύγει ήδη από την χώρα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera , ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Άλι αλ Μαχμούντι και ο Αμπντάλα Μανσούρ, επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, βρίσκονται στο νησί Ντζέρμπα της Τυνησίας.

Η διεθνής κοινότητα απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις στον Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί, την ώρα που το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο Καντάφι ετοιμάζεται για την τελική αντεπίθεση, που θα προκαλέσει λουτρό αίματος.

Διεθνής αναγνώριση για την νίκη των αντικαθεστωτικών

Η Αίγυπτος αναγνώρισε σήμερα – μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις- το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως τον μόνιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως το διαφαινόμενο τέλος της εξουσίας του Μουάμαρ Καντάφι αποτελεί ένα μάθημα για άλλους ηγέτες στην Μέση Ανατολή οι οποίοι αγνοούν όσα απαιτούν οι λαοί τους. Ο Νταβουτογλού θα μεταβεί αύριο την έδρα των λίβυων εξεγερμένων, τη Βεγγάζη.

Ακόμα και ο – μέχρι πρότινος στενός σύμμαχος και φίλος του Καντάφι- Σίλβιο Μπερλουσκόνι, "ζήτησε από τον συνταγματάρχη να σταματήσει κάθε ανώφελη αντίσταση και να παραδοθεί".

Από την πλευρά της η Γερμανία χαιρετίζει ανοικτά «την πτώση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι από την πολιτική εξουσία» και η καγκελάριος Μέρκελ υπόσχεται να αναλάβει έναν αφοσιωμένο ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, δηλώνοντας ότι "τώρα αρχίζει στη Λιβύη η ανοικοδόμηση και η δημιουργία δημοκρατικών δομών του κράτους".

Η Παλαιστινιακή Αρχή αναγνώρισε επίσης το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ και η η Χαμάς, η οποία ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Παρά την προδιαγεγραμμένη πτώση του, ο Καντάφι – περικυκλωμένος από τις δυνάμεις των εξεγερμένων, απομονωμένος από την διεθνή κοινότητα και αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο- επιμένει ότι δεν θα παραδοθεί ποτέ και παραμένει άφαντος, προετοιμάζοντας το επόμενο –και τελικό ίσως- βήμα του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου