Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Λιβύη: η Δύση χαιρετίζει το Επαναστατικό Συμβούλιο

Από το ιστολόγιο
Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για την παροχή βοήθειας κατά την μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία

Λιβύη: η Δύση χαιρετίζει το Επαναστατικό Συμβούλιο

Την υποστήριξή τους στο Επαναστατικό Συμβούλιο ως νικητή του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη άρα και νόμιμη κυβέρνηση της χώρας σπεύδουν να εκφράσουν ο ΟΗΕ, κυβερνήσεις από τη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέσα στο κλίμα ευφορίας και προσδοκιών που δημιουργεί το διαφαινόμενο τέλος του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, ζήτησε να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες στη χώρα, που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους μόνο τις τελευταίες ημέρες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να μάχονται, υπογράμμισε ο κ.Μπαν, και ανοίξουν το δρόμο για μία ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη χώρα. Πρόσθεσε μάλιστα, πέρα από την αποφυγή ακόμα περισσότερο απωλειών, ότι πρέπει να αποφευχθούν και κινήσεις αντεκδίκησης.

Επιπλέον, ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έχουν εκδοθεί κατά του (άφαντου για την ώρα) Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ-Ισλαμ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Μπαν Γκι-Μουν ανακοίνωσε τέλος ότι θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, παρουσία ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου καθώς και άλλων περιφερειακών οργανισμών.

Χαιρετίζει η Δύση


Στη Δύση, οι χώρες που πρωτοστάτησαν στην στρατιωτική επέμβαση και εγκαινίασαν εξαρχής διπλωματικές σχέσεις με τους εξεγερμένους ανακοίνωσαν ότι προγραμματίζουν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο.

Η Γαλλία κάλεσε ανώτατο στέλεχος των εξεγερμένων για συνομιλίες στο Παρίσι την Τετάρτη ενώ προγραμματίζει και συνάντηση της ομάδας επαφής για τη Λιβύη την επόμενη εβδομάδα.

Στο Παρίσι εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν τους επόμενους μήνες και ότι το Συμβούλιο αφού βοηθήσει στη ομαλή μετάβαση της εξουσίας θα διαλυθεί. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τους αντικαθεστωτικούς ήδη από τις 10 Μαρτίου, πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Εντός των ημερών ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Συμβουλίου, ανακοίνωσε από την πλευρά της και η Ρώμη. Κάλεσε δε τον Καντάφι «να παραδοθεί και να απαλλάξει τον λαό του» από νέες κακουχίες και δεινά.

Τρόπους για την παροχή βοήθειας στη Λιβύη κατά την μετάβαση της στη δημοκρατίας εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών, Ράντεκ Σικόρσκι. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ήταν από τους πρώτους που τους επισκέφτηκαν τον Μάρτιο αλλά αρνήθηκε ότι τους έδωσε κρυφά οπλισμό.

Η Γερμανία θα αναλάβει έναν αφοσιωμένο ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κροατία.

Πολύ κοντά στην μετάβαση της εξουσίας στα χέρια των αντικαθεστωτικών είναι η Λιβύη, εκτιμά και η Ρωσία εκφράζοντας την ελπίδα να τερματιστεί σύντομα η αιματοχυσία στη χώρα. Ωστόσο, οι ρωσικές Αρχές επαναλαμβάνουν ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν βοήθεια στη Λιβύη χωρίς να επέμβουν και επιπλέον τονίζουν ότι δεν θα δώσουν άλυσο στον Καντάφι.

Στη Βεγγάζη θα μεταβεί την Τρίτη και ο Αχμέντ Νταβούτογλου με τη διπλή ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και του προέδρου για το τρέχον διάστημα της διεθνούς ομάδας επαφής για τη Λιβύη. «Είναι η αρχή μίας νέας εποχής για τη Λιβύη», υπογράμμισε σε δηλώσεις του από την Αιθιοπία.


Προχώρησε ακόμα και στην εκτίμηση –δείχνοντας προς τη Συρία, χωρίς να την κατονομάσει– ότι αυτό που συμβαίνει με τη Λιβύη είναι μάθημα για τους ηγέτες της περιοχής που αν δεν ακούν το λαό τους δεν μπορούν να μείνουν στην εξουσία.

Ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και η Αίγυπτος, όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή ενώ την πτώση του καθεστώτος χαιρετίζει και η Χαμάς. Ακόμη, στους εξεγερμένους τηλεφώνησε για να τους συγχαρεί και ο πρόγκηπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πρώτα δείγματα γραφής

Πάντως, το Εθνικό Συμβούλιο έχει σπεύσει από τώρα να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής του πολιτικού του προσανατολισμού στην μετά-Καντάφι εποχή.

Διπλωματικός απεσταλμένος του Συμβουλίου των εξεγερμένων, δήλωσε από το Κάιρο ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει να εγκατασταθούν στη χώρα στρατιωτικές βάσεις του NATO μετά την πτώση του καθεστώτος. «Η Λιβύη είναι ένα αραβικό και ισλαμικό έθνος πριν από το NATO και μετά το NATO», είπε ο Άμπντελ Μονέιμ αλ Χουέινι.

Σε ένα άλλο μέτωπο, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με τους εξεγερμένους στη Λιβύη αλλά χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες ύποπτοι, όπως ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, στη Χάγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου