Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

"Κεραυνοί" Χατζηπέτρου εξόργισαν τους Βουλευτές: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν περισσότερο από εσάς»

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/411979

  • Άγριος καυγάς Χατζηπέτρου – Βουλευτών
  • Χατζηπέτρου: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους βουλευτές»
  • Οργισμένοι οι βουλευτές
  • Τετάρτη στη Βουλή το περίγραμμα του πολυσυζητημένου β’ πακέτου μέτρων
  • Θα προηγηθεί έγκριση του από το υπουργικό
  • Τι λένες οι πληροφορίες για τα μέτρα του  β’ πακέτου
  • Οι αντιδράσεις των κομμάτων



Καυγάς μεγατόνων στην σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ δεν δίστασε να πει στους βουλευτές ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους ίδιους.
Η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, (η οποία συνήλθε για να εξετάσει τα έξι νομοσχέδια της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση), σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από τους έντονους διαπληκτισμούς μεταξύ βουλευτών και ηγεσιών των συντεχνιών.
Τα αίματα ωστόσο άναψαν για τα καλά, όταν ο ΓΓ της  ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου σε μια στιγμή έντονης διαφωνίας με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ζαχαρία Κουλία απάντησε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους βουλευτές, προκαλώντας έτσι την μεγάλη οργή πολλών βουλευτών.    Όλα ξεκίνησαν από την έναρξη της τοποθέτησης του κ Χατζηπέτρου, ο οποίος απέρριψε την επιχειρηματολογία των βουλευτών για τους κινδύνους από την εισδοχή στο μηχανισμό στήριξης και τόνισε την νομική κατοχύρωση των κεκτημένων των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο επιχείρημα του πρόεδρου της Επιτροπής, Νικόλα Παπαδόπουλου ότι «πρώτα από όλα θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα εάν προσφύγει η Κύπρος σε μηχανισμό στήριξης και ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τα κόμματα είναι να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», ο κ. Χατζηπέτρου δήλωσε: «δεν δεχόμαστε αυτό το επιχείρημα».
Σε έντονο ύφος απηύθυνε έκκληση «να σταματήσει αυτό το επιχείρημα ωσάν οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τσάμπα τα ωφελήματα και το μισθό τους», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι συντεχνίες δεν πρόκειται να αποδεχθούν συνεισφορά στο επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης» - κάτι που ζήτησαν οι βουλευτές, αντί της έκτακτης εισφοράς 3% που προτείνει η κυβέρνηση. Χαρακτήρισε  μάλιστα παράνομο κάτι  τέτοιο. 
Υπεραμυνόμενος των κεκτημένων των δημοσίων υπαλλήλων τόνισε ότι «τα μόνα νόμιμα μέτρα που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση είναι τα έκτακτα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους όπως το μέτρο που αποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για συνεισφορά 3% επί του μισθού τους για τρία χρόνια ή όσον χρονικό διάστημα χρειαστεί
Κάπου εκεί η κατάσταση άρχισε να «ξεφεύγει», με τον  κ. Χατζηπέτρου να αφήνει αιχμές κατά του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ και Βουλευτή, Αβέρωφ Νεοφύτου, προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του δεύτερου.  Οι δύο τους αντάλλαξαν κατηγορίες σε έντονο ύφος, αφού αρχικά ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρθηκε αρνητικά στον τρόπο, με τον οποίο  Αβέρωφ Νεοφύτου χειρίστηκε την όλη διαδικασία του διαλόγου μεταξύ Προεδρικού και  Συντεχνιών.  Η κόντρα διακόπηκε μετά από παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλου.
Δεν άργησε όμως να ξασπάσει και δεύτερος καυγάς, πολύ πιο έντονος,  μεταξύ Γλαύκου Χατζηπέτρου και  Ζαχαρία Κουλία.
Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι μόνο οι βουλευτές λαμβάνουν εφάπαξ πλέον. Τα λεγόμενα του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ   προκάλεσαν την αντίδραση του  κ.  Κουλία, ο οποίος υπέδειξε στον κ. Χατζηπέτρου πως τα όσα είπε είναι απαράδεκτα.   «Αυτό που λες είναι απαράδεκτο. Η βουλή είναι θεσμός και δεν μπορείς να συγκρίνεις τους βουλευτές με τους δημοσίους υπαλλήλους», απάντησε ο βουλευτής καλώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής να επιβάλει την τάξη.
Ωστόσο ο κ. Χατζηπέτρου επέμεινε ότι όλα είναι συγκρίσιμα με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο στη συνεδρίαση, με την πλειοψηφία των βουλευτών να παίρνει θέση και να αντιδρά στα λεγόμενα του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου επιχειρούσε να κατευνάσει τα πνεύματα.
Όμως η αναφορά του κ. Χατζηπέτρου ότι  «οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους βουλευτές», ήταν αυτή που εξόργισε τους βουλευτές.  Ο Γιώργος Περδίκης σε έντονο ύφος δήλωσε ότι εργάζεται 18 ώρες την ημέρα συν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, προκαλώντας έτσι «νέο γύρο» διαξιφισμών.
Κατά τα άλλα ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως επανέλαβε τη θέση του κινήματος ότι «τάσσεται κατά της αύξησης του ΦΠΑ στο 15%».
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Σωτήρης Φελλάς λαμβάνοντας το λόγο δήλωσε ότι η οργάνωση του συμφώνησε με όλες τις προτάσεις του πρώτου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης».
Σημειώνεται ότι οι συντεχνίες βρίσκονται επί ποδός, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που ληφθούν αποφάσεις χωρίς να  προηγηθεί διάλογος.
Στην αυριανή συνεδρία κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις  εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.
Τετάρτη στη βουλή το περίγραμμα του  β’ πακέτου μέτρων
Μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον της οικονομίας, ένα 24ωρο πριν τη ψήφιση ή μη, από τα κόμματα, του πρώτου πακέτου μέτρων εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις ενώπιον των Βουλευτών της Επιτροπής του  Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστου Πατσαλίδη. Το περίγραμμα του δευτέρου πακέτου μέτρων για την οικονομία, θα παρουσιάσει στην επιτροπή Οικονομικών ο αρμόδιος υπουργός.  Στόχος του Κίκη Καζαμία, είναι να  περάσει το περίγραμμα από το υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να  εγκριθεί και να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα Σεπτεμβρίου, πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012.
Πάντως, η  θέση του κ. Πατσαλίδη ότι διαφέρει από την αρχική θέση της κυβέρνησης ότι θα κατέθετε το δεύτερο πακέτο στις αρχές Οκτωβρίου, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012.
Διαφέρει όμως και από τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν αντί περιγράμματος,  την άμεση κατάθεση νομοσχεδίων για περικοπές δαπανών, προκειμένου  να ψηφίσουν το πρώτο πακέτο μέτρων.
Νωρίτερα ο κ. Πατσαλίδης παρουσίασε το πρώτο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει εξοικονομήσεις €120 εκ. και πρόσθετες φορολογίες €250 εκ.
Ο κ. Πατσαλίδης, απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να εγκρίνουν το πρώτο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης υπογραμμίζοντας ότι «είναι κρίμα και άδικο για την κυπριακή οικονομία για ένα ποσό της τάξης του €1 δισ. να φέρνουμε την οικονομία κάτω από μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις απρόβλεπτες συνέπειες και για τους ξένους επενδυτές και για την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο».
Όπως είπε, οι αγορές πρέπει να πεισθούν  ότι λαμβάνονται μέτρα και πως η οικονομική πολιτική του τόπου έχει συνέχεια και στόχους με απώτερο σκοπό να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος της. "Θα πρέπει να καλύψουμε πρώτα και κύρια τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες του 2011 και το 2012"
Ακολούθως, ο κ. Πατσαλίδης ανέλυσε τις έξι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο κρατικό πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης.
 Τι θα προβλέπει το β’ πακέτο

Είναι πάντως προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση του Υπουργικού Συμβουλίου για το δεύτερο πακέτο μέτρων, να πείσει τα κόμματα να ψηφίσουν το πρώτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυαναμενόμενο δεύτερο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
- Περικοπές δαπανών ύψους  300 εκ ευρώ
-Θεσμοθέτηση του 3% της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων
- Συνεισφορά στα δημόσια ταμεία και από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους με ποσοστό 1,5% επί του μισθού τους
- Φοροελαφρύνσεις για επενδύσεις
- Υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων και δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων για τα εισοδήματα και φορολογικές υποχρεώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου