Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Σε προωθημένο στάδιο η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων Διαβεβαιώσεις ΥΠΟΙΚ για τη δόση του Σεπτεμβρίου

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2040343

Διαβεβαιώσεις για την ομαλή καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα το Σεπτέμβριο έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβεβαιώσεις για την ομαλή καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα το Σεπτέμβριο έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.



Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις του με τους παραγωγικούς φορείς για το νέο φορολογικό σύστημα, η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν αναμένεται να καθυστερήσει εξαιτίας των αξιώσεων που προβάλουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης για εγγυήσεις από την Ελλάδα.
«Οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου είναι αποφασισμένο ότι θα καλυφθούν ούτως ή άλλως. Μπορεί να βρεθεί μεταβατικό σχήμα γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ... Σας θυμίζω ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν τα 45 δισ. του προηγούμενου προγράμματος» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση ειδικότερα για το θέμα των εγγυήσεων που έχει θέσει η Φινλανδία σημείωσε: «Εμείς θέλουμε να βρεθεί μία λύση που να επιτρέπει στη Φινλανδία να ψηφίσει και να μετάσχει, αλλά το μείζον είναι να μη διαταραχθούν οι σχέσεις της ευρωζώνης με τις αγορές και να μην τεθεί σε αμφιβολία η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος που αφορά πρωτίστως την Ελλάδα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εντός των ημερών κάποια ή κάποιες τράπεζες να ζητήσουν βοήθεια από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε ερώτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, σημείωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πάνε καλά. Επανέλαβε πως εκτιμάται ότι διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.
Σε προωθημένο στάδιο η διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων
Οσον αφορά στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, όπως γνωστοποίησε ο ΥΠΟΙΚ, η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος της ελληνική οικονομίας και κατ΄επέκταση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της χώρας μας όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές είπε ότι θα γίνουν κανονικά χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πολιτικό κόστος.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη να είμαστε «σοβαροί, ενωμένοι και υπεύθυνοι» μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς κρίσης που βρίσκεται σε παροξυσμό, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για εθνική και συλλογική προσπάθεια.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, αρκέστηκε να πει ότι στόχος είναι να ανακοπεί η ύφεση και να αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα είμαστε στους στόχους μας ή έστω εξαιρετικά κοντά στους στόχους μας, πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη πως φέτος η ύφεση εκτιμάται πως θα κινηθεί άνω του 4,5%, επισημαίνοντας πως δεν υιοθετεί προβλέψεις για ύφεση 5,3%.
Με δεδομένη την άφιξη της τρόικας ο υπουργός είπε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την επίπτωση της βαθύτερης ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.
Χωρίς παρεκκλίσεις το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις με στόχο τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και συγκεκριμένα 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλα 3,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η εφαρμογή του προγράμματος απαιτεί κόπο και απόλυτη διαφάνεια και πρόσθεσε ότι κατά προτίμηση μπορεί να δοθεί έμφαση σε αποκρατικοποιήσεις που δεν επηρεάζονται από το χρηματιστήριο.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου