Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Εβδομαδιαία "βουτιά" 15,5% για τις τράπεζες του Χ.Α.

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Του Δημήτρη Ζάντζα

Με «βαριές» απώλειες ολοκληρώθηκε και αυτή η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου κύρια χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων παραμένουν οι «ρηχές» συναλλαγές και η αυξημένη μεταβλητότητα.

Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει στο «ναδίρ» και η ορατότητα μηδενική, όπως και η διάθεση ανάληψης ρίσκου. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, κανένα από τα «ανοιχτά μέτωπα» που προβληματίζουν την αγορά δεν δείχνει να ξεκαθαρίζει, είτε σε εγχώριο είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου παραμένει στον «αέρα», εικόνα από τους ελέγχους της BlackRock στα τραπεζικά δανειακά χαρτοφυλάκια δεν υπάρχει ακόμα, ενώ ακόμα και οι απώλειες στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων παραμένουν άγνωστη μεταβλητή, όσο συνεχίζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις για το ενδεχόμενο να χρειαστεί μεγαλύτερο haircut του ελληνικού χρέους, σε σχέση με αυτό που προβλέπεται στους όρους του PSI.


Το ενδιαφέρον των επόμενων ημερών θα επικεντρωθεί στην επικείμενη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Γάλλο Πρόεδρο εντός του Σαββατοκύριακου, μία συνάντηση ωστόσο για την οποία ωστόσο οι προσδοκίες της αγοράς παραμένουν ούτως ή άλλως «συγκρατημένες».

Με βάση τα παραπάνω, το σενάριο που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες είναι ότι οι πιέσεις και οι έντονες διακυμάνσεις θα διατηρηθούν και στις επόμενες συνεδριάσεις στην ελληνική αγορά, η οποία στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι ακόμα και σε μικρές κινήσεις.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 22 περίπου μονάδων ή 2,91%. Βρέθηκε να ενισχύεται 1,08% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, πολύ γρήγορα «γύρισε» σε απώλειες έως 0,76%, από τις οποίες ανέκαμψε για να σημειώσει υψηλό ημέρας στο +2,15%. Ολοκλήρωσε τελικά με μικρή άνοδο 0,59% στις 744,37 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε συνολικά κατά 6,77%.

Συνολικά 25,81 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στο ταμπλό την Παρασκευή, αξίας 40,38 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 76 μετοχές έκλεισαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, 44 υποχώρησαν και 156 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρόμοια εικόνα και στον δείκτη των τραπεζών, που την Παρασκευή κινήθηκε μεταξύ κερδών 3,56% και απωλειών 0,85%, πριν ολοκληρώσει ενισχυμένος 1,04% στις 396,46 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, οι συνολικές του απώλειες διαμορφώθηκαν σε 15,50%.

Στον FTSE20, τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη εμφάνισε η MIG, ολοκληρώνοντας στα 0,25 ευρώ με άνοδο 8,70%. Ακολούθησαν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενισχυμένοι 5,31% και 4,07% στα 6,55 και 6,39 ευρώ, ενώ σε ποσοστό 2,63% και 2,50% ενισχύθηκαν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank. Ακολούθησε η ΕΤΕ με κέρδη 1,87% στα 2,18 ευρώ, πάνω από 1% ενισχύθηκαν και οι ΚΑΕ και Μυτιληναίος, ενώ σε θετικό έδαφος ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.

Για τις μετοχές των Τ.Τ., Τρ. Πειραιώς και Marfin Popular Bank οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν χωρίς μεταβολή.

Σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Jumbo και Coca-Cola 3E υποχωρώντας 2,94% και 2,88% στα 3,63 και 12,49 ευρώ αντίστοιχα. Με απώλειες 1,89% στα 5,71 ευρώ ακολούθησε η μετοχή της Motor Oil, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι τίτλοι των Τιτάν (-0,98%), Βιοχάλκο (-0,92%), Τρ. Κύπρου (-0,90%) και ΟΤΕ (-0,32% στα 3,07 ευρώ).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου