Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο Τέλος στις ρωσικές απειλές κατά της Γεωργίας ζητά ο Σαρκοζί από την Τιφλίδα

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Ο Νικολά Σαρκοζί χειροκροτείται στην πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας
Ο Νικολά Σαρκοζί χειροκροτείται στην πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας   (Φωτογραφία:  Reuters


Τιφλίδα, Γεωργία
Τη γαλλική υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία της Γεωργίας επαναβεβαίωσε ο Νικολά Σαρκοζί, επιστρέφοντας την Παρασκευή στην Τιφλίδα τρία χρόνια μετά τη μεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων Γεωργιανών στην πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Γεωργία ανήκει στην Ευρώπη και κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις βάσει της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός και να σταματήσει τις απειλές και τους εκφοβισμούς προς τη χώρα του Καυκάσου.

Η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αρνούμενη να αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις προ του πολέμου και «καταλαμβάνοντας» τις αποσχισθείσες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας -τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες μετά τη σύρραξη του 2008.

«Η Γαλλία θωρεί τη Ρωσία φίλη της, έναν στρατηγικό εταίρο, αλλά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πρέπει να σταματήσουν οι απειλές, οι εκφοβισμοί και οι απόπειρες αποσταθεροποίησης που είναι απολύτως απαράδεκτες» δήλωσε ο Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, πως η Γεωργία θα πρέπει να είναι ελεύθερη να εκφράσει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί μια ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όταν είμαι στην Τιφλίδα, αισθάνομαι ότι είμαι στην Ευρώπη, όχι αλλού» τόνισε.

Και διευκρίνισε απευθυνόμενος στους Γεωργιανούς ότι «αυτή η συνεχιζόμενη προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται πρωτίστως από τις μεταρρυθμίσεις σας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας σας».

Η Γεωργία είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Νικολά Σαρκοζί στον Καύκασο. Έφθασε στην Τιφλίδα προερχόμενος από το Ερεβάν από όπου κάλεσε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με τις μαύρες σελίδες του παρελθόντος της και να αναγνωρίσει άμεσα τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου