Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σύμβουλος ΔΝΤ βλέπει κατάρρευση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

Ένα αρνητικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να γίνει πράξη ακόμη και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Robert Shapiro.
Το αρνητικό σενάριο μπορεί να γίνει πράξη ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Robert Shapiro. 
Δήλωση σοκ του Συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Robert Shapiro, για την Ευρωζώνη και τον τραπεζικό κλάδο. Μιλώντας στο BBC ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα αλλά και του Μπιλ Κλίντον είπε ότι αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλήξουν σε λύση στη σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου, τότε κινδυνεύει με κατάρρευση η Ευρωζώνη και το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως. 
 
"Αν οι Ευρωπαίοι δεν μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα με έναν αξιόπιστο τρόπο, πιστεύω πως μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες θα δούμε μια κατάρρευση του δημοσίου χρέους, που θα προκαλέσει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος σε όλη την Ευρωζώνη" τόνισε, προσθέτοντας ότι "δεν μιλάω μόνο για μια σχετικά μικρή βελγική τράπεζα, αλλά για τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, στη Γερμανία, στη Γαλλία. Αυτό θα εξαπλωθεί στη Μεγάλη Βρετανία, εν μέρη μέσω της κρίσης χρέους στην Ιρλανδία, θα εξαπλωθεί παντού, διότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι τόσο διασυνδεδεμένο. Όλες οι τράπεζες είναι συνεργαζόμενες με κάθε σημαντική τράπεζα στις Η.Π.Α., στη Βρετανία, στην Ιαπωνία, σε όλο τον κόσμο. Αυτή θα είναι μια κρίση πολύ πιο σοβαρή από αυτή του 2008".
 
Ο κ. Shapiro υποστήριξε ότι απαιτούνται δύο πράγματα. Και η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά "ακόμα πιο καίριο είναι να καταλήξουμε σε ένα αξιόπιστο σχέδιο για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του δημόσιου χρέους της Ιταλίας και της Ισπανίας". 
 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου