Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν για τη χρήση του EFSF

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

handelsblatt_grafik_logoΕλεύθερη πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα θέλει η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό προκαλεί την αντίδραση της Γερμανίας, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Ενώ η Γαλλία θέλει περισσότερη ευελιξία στην πρόσβαση του EFSF, η Γερμανία προτιμά την εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών που θα ρυθμίζουν τη χρήση του ταμείου διάσωσης και θα περιορίζουν την πρόσβαση των κρατών μελών, αναφέρει η Handelsblatt όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Η γαλλική κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στη χρήση του Ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο είναι εκτεθειμένο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.



Από την πλευρά της η Γερμανία προτιμά οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους μέσω των αγορών ή με τη βοήθεια των εθνικών προγραμμάτων που θα θέσουν σε ισχύ οι κυβερνήσεις, αντί να βασίζονται στο EFSF.
Η γερμανική προσέγγιση θέλει τα κεφάλαια του EFSF να διατίθενται σε τραπεζικές διασώσεις εφόσον οι εθνικές κυβερνήσεις πρώτα συμφωνούν σε σχέδια αναδιάρθρωσης των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κοινοτικούς αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου