Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ο Fitch τρομοκρατεί την ευρωζώνη

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Απανωτά χτυπήματα δέχεται η Ιταλία καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεό της. Υποβάθμιση και για την Ισπανία. Αρνητικές οι προοπτικές των δύο χωρών. Τι αναφέρεται στην αξιολόγηση



Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Ιταλίας και της Ισπανίας, επικαλούμενος τις συνέπειες της επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Σε περίπτωση που η Ιταλία αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη μείωση του ελλείμματος, είναι πιθανό να ακολουθήσει νέα υποβάθμιση.
Ο Fitch τοποθετεί την Ιταλία στην κατηγορία Α+ από AA-.
Ο οίκος ανέφερε ότι η προοπτική της Ιταλίας είναι "αρνητική", πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να μειώσει εκ νέου το αξιόχρεο της Ιταλίας μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του.
Χτύπημα και στην Ισπανία
Επίσης, ο ίδιος οίκος υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας δύο βαθμίδες, στο AA-, προσθέτοντας ότι η προοπτική της είναι αρνητική.
Ο οίκος επικαλείται στο ανακοινωθέν του την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και μια αναθεώρηση του οίκου προς τα κάτω της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.
Το αξιόχρεο της Ισπανίας τοποθετείται πλέον στο AA- από AA+, που ήταν ως σήμερα.
Ο Fitch προσθέτει στο ανακοινωθέν του ότι η προοπτική είναι "αρνητική", κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μειώσει εκ νέου το ισπανικό αξιόχρεο μεσοπρόθεσμα.
Ο Fitch σημειώνει ακόμα τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού στις αυτόνομες (επαρχίες) της Ισπανίας, τον οποίο χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα μεγάλο".
Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί στο ίδιο επίπεδο το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, τονίζοντας πάντως ότι η προοπτική του παραμένει "αρνητική".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου