Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ισπανία: Η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ "δεν στρέφεται εναντίον κανενός", δηλώνει η ΥΠΕΞ Χιμένεθ

Από το ιστολόγιο http://www.express.gr/
Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Τρινιδάδ Χιμένεθ δήλωσε σήμερα ότι η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ "δεν στρέφεται εναντίον κανενός", μετά τις επικρίσεις της Ρωσίας για τη συμμετοχή της Ισπανίας σε αυτό το αμυντικό σύστημα.
"Η αντιπυραυλική άμυνα έχει ένα χαρακτήρα αποτρεπτικό, όχι επιθετικό, για να μας προστατεύει.
Δεν στρέφεται εναντίον κανενός", δήλωσε η υπουργός στην ισπανική τηλεόραση.


"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα", τόνισε υπογραμμίζοντας την "εξαιρετική σχέση" που έχει η Ισπανία με τη Ρωσία.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες τη σύμφωνη γνώμη της χώρας του να δεχτεί στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής αυτής ασπίδας τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με πυραύλους αναχαίτισης στην αμερικανική ναυτική βάση της Ρότα στη νότια Ισπανία έως το 2013.
Η Ρωσία κατήγγειλε την επόμενη ημέρα ως "απαράδεκτη την αμερικανική πολιτική του τετελεσμένου γεγονότος" που απειλεί, σύμφωνα με τη Μόσχα, "να χαθούν οι πιθανότητες να περάσει το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας από την αντιπαράθεση στη συνεργασία".
"Η Ρωσία είχε ενημερωθεί απευθείας από την Ισπανία πριν ανακοινώσει την απόφασή της, καθώς έχουμε μια καλή σχέση.
Δεν υπήρξε διαφορετική αντίδραση από αυτή που υιοθετείται κατά παράδοση από τη Ρωσία", δήλωσε η Χιμένεθ.
"Δεν υπάρχει κανένα μυστικό, τίποτε παράδοξο, ούτε αλλαγή, ούτε στροφή" της ισπανικής πολιτικής, είπε εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από την παράταση της έγκρισης που δόθηκε το 2010 από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην αντιπυραυλική ασπίδα.
"Για την Ισπανία είναι σημαντικό να γνωρίζει τις ικανότητές της σε αυτή τη νέα στρατηγική δέσμευση του ΝΑΤΟ αλλά επίσης στο πλαίσιο των διμερών της σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Και αυτός ο τύπος συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.
Α.Γ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου