Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ «Επίτροπος του ευρώ»

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/
Υπέρ της σύστασης μιας θέσης "επιτρόπου του ευρώ", ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με το ενιαίο νόμισμα, τάχτηκαν σήμερα, σε συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

«Επίτροπος του ευρώ»



Η Γερμανίδα καγκελάριος, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Μ. Ρούτε, χαρακτήρισε "πολύ ενδιαφέρουσα" την ιδέα που προωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ολλανδία, το διορισμό δηλαδή ενός επιτρόπου που θα φροντίζει να τηρείται το Σύμφωνο Σταθερότητας. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι το Βερολίνο "στηρίζει" αυτήν την πρόταση.

"Πιστεύω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε ευρύτερα επειδή το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης συνιστά μεγάλη πρόοδο όμως το δικαίωμα παρέμβασης, το οποίο χρειαζόμαστε όταν κάποιες χώρες επιμένουν να μην τηρούν το Σύμφωνο, δεν διατυπώνεται επαρκώς", εκτίμησε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με την Μέρκελ, ευθύνη του Επιτρόπου του ευρώ θα ήταν κυρίως να τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη. Σήμερα ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Όλι Ρεν, έχει αναλάβει ήδη εποπτικό ρόλο στο θέμα του ευρώ.

Ο Μ. Ρούτε πάντως επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο οι χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως και της ευρωζώνης. "Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας μαζί τους, μολονότι συχνά παίρνουμε θέσεις για τις 17" χώρες της ζώνης του ευρώ, τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου