Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

H Moody’s υποβάθμισε 9 πορτογαλικές και 12 βρετανικές τράπεζες

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

    Σε νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιοπιστίας 9 πορτογαλικών και 12 βρετανικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος Moody's.
 



Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε σήμερα εννέα τράπεζες της Πορτογαλίας εξαιτίας των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων τους (πχ κρατικά ομόλογα Πορτογαλίας) και της υποβάθμισης της ίδιας της χώρας τον Ιούλιο σε Βα2 με αρνητική προοπτική.
Όπως δήλωσε ο Moody’s «το κλειδί για τις υποβαθμίσεις ήταν η επιδείνωση της αδύναμης χρηματοπιστωτικής τους κατάστασης». Οι εννέα τράπεζες υποβαθμίστηκαν κατά μία με δύο βαθμίδες για τα χρέη και τις καταθέσεις τους.
Οι τράπεζες αυτές είναι οι: Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta and Caixa Economica Montepio Geral, Banco Internacional do Funchal, Banco Portugues de Negocios και Espirito Santo Financial Group.
Ο Moody's δήλωσε πως ανέμενε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του εγχώριου χαρτοφυλακίου των τραπεζών λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας και της έλλειψης ρευστότητας. Συμπλήρωσε ωστόσο πως με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, αν και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη.
Επίσης ο Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των Lloyds, RBS, Nationwide και Santander.
Ο διεθνής οίκος δήλωσε πως τώρα εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν λιγότερο πιθανό να υποστηρίξει ορισμένες επιχειρήσεις, σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων. Ωστόσο, η εταιρεία τόνισε ότι η υποβαθμίσεις δεν «αντικατοπτρίζουν μια επιδείνωση της οικονομικής ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος.
Η είδηση έριξε τις τραπεζικές μετοχές χαμηλότερα κατά 3% περίπου.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου