Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Aρση... των εμποδίων για επιχειρησιακές συμβάσεις

Από το ιστολόγιο http://www.express.gr/
PIZIKEΣ αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και δραστικές περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις αλλά και στο εφάπαξ περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που προωθεί το Yπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης προχωρεί σε διετές «πάγωμα» της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στις ενώσεις προσώπων που θα εκπροσωπούν τα 3/5 των εργαζομένων να υπογράφουν ειδικές επιχειρησιακές και σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.

Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα οσονούπω να παύουν να ισχύουν όσα προβλέπουν και οι μισθοί να συμπιεστούν στα επίπεδα που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Παράλληλα, για την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας καταργούνται η κατάθεση αιτιολογικής έκθεσης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και η ρήτρα προτίμησης της ευνοϊκότερης σύμβασης για τον εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι η ρήτρα προτίμησης επέτρεπε στον εργαζόμενο μιας επιχείρησης να επιλέξει την ευνοϊκότερη σύμβαση εργασίας μεταξύ κλαδικής, επιχειρησιακής και ομοιοεπαγγελματικής, ενώ εφεξής η επιλογή αυτή παύει να υφίσταται, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται αυτή που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Ακόμη επιταχύνεται η ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων, η οποία θα γίνεται μέσα σε 1 μήνα.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΣΕΕ, οι μισθοί θα μειωθούν σταδιακά ή ακόμη και εφάπαξ κατά 30% με 40%, με σημείο κατάληξης τα 750 ευρώ της EΓΣΣE, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα «ελαστικοποιηθούν» σε τρομακτικό βαθμό.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μειώσεις στις κύριες συντάξεις έως και 40%, στις επικουρικές έως 50% και στο εφάπαξ έως 30%.

Αναλυτικά οι περικοπές στις κύριες συντάξεις έχουν ως εξής:

• Μείωση 20% σε όλες οι κύριες συντάξεις για το ποσό άνω των 1.200 ευρώ.

• Μείωση 40% των συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί κάτω των 55 ετών με σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ. Με την συμπλήρωση των 55 χρόνων η σύνταξη επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις είναι οι εξής:

• Μείωση 30% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ άνω των 150 ευρώ.

• Μείωση 15% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ.

• Μείωση 20% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου των Πολιτικών Υπαλλήλων. Μάλιστα σε όσους συνταξιούχους η επικουρική υπερβαίνει και μετά τη μείωση τα 500 ευρώ, τότε θα υπάρχει και νέα περικοπή κατά 50% στο ποσό που υπολείπεται.

Οι περικοπές στα εφάπαξ έχουν ως εξής:

• Για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ που υπέβαλαν αίτηση το 2010 η περικοπή είναι 25%.

– Για όσους υπέβαλαν το 2011 η περικοπή είναι 30%.

• Για τους συνταξιούχους του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων που υπέβαλαν αίτηση το 2010 η περικοπή είναι 15%.

– Για όσους υπέβαλαν το 2011 η περικοπή είναι 20%.

• Για τους συνταξιούχους του Ταμείου Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η περικοπή είναι 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου