Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

"Το φυσικό αέριο,μπορεί να λύσει το Κυπριακό".Ποιοι το υποστηρίζουν.

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/

Ο "Δημοκρατικός Συναγερμός" και το τουρκοκυπριακό "Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα" (ΡΤΚ) επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα και την ανάγκη για μια λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και, αν και έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του φυσικού αερίου, θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

   

Αντιπροσωπεία του ΡΤΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη, στα γραφεία του Συναγερμού. 

   

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι τα δύο κόμματα επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα, αλλά και την ανάγκη το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί μια λύση, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, η οποία να γίνεται αποδεκτή κι από τις δύο κοινότητες και να μην παραγνωρίζει τις ανησυχίες των ε/κ που τους οδήγησαν το 2004 στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν. 

   

Συζητήσαμε, είπε, το θέμα του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου και - παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις - ''αυτό που και οι δύο έχουμε επισημάνει είναι πως μπορεί η δυνατότητα ή η πιθανότητα να υπάρχει πλούτος στην περιοχή, να αποτελέσει το κίνητρο για να ενθαρρυνθούν οι δύο ηγέτες, ώστε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουν να καταλήξουν σε λύση του Κυπριακού''.

   

Διαβεβαίωσε δε, όπως είπε, τον κ. Γιοργκαντζίογλου ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στην ε/κ κοινότητα, δεν αρνούνται τα δικαιώματα των τ/κ. ''Αυτό που προβάλλουν είναι πως θα πρέπει τα όποια οφέλη και δικαιώματα να τα καρπωθούν οι τ/κ μετά την εξεύρεση λύσης''.

   

Γι' αυτό, συνέχισε, εάν πράγματι επιθυμούμε να απολαύσουμε τους καρπούς του πλούτου της περιοχής, θα πρέπει να εργαστούμε ώστε το συντομότερο να εξευρεθεί μια λύση. Τόνισε δε, όπως είπε, στον κ. Γιοργκαντζίογλου, ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει με τη διερεύνηση και την αξιοποίηση του πλούτου ,που εμπίπτει εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  

''Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό'', δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, χαρακτηρίζοντας λάθος τόσο την υπογραφή ''συμφωνίας'' μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όσο και τις ενέργειες της ε/κ πλευράς στο θέμα του φυσικού αερίου.

   

Η συνάντηση, είπε, πραγματοποιείται σε δύσκολους καιρούς και αυτό εντείνεται από την έλλειψη των προσπαθειών από τους δύο ηγέτες για λύση, καθώς και την ενέργεια της ε/κ πλευράς για έρευνες και γεωτρήσεις. Ακόμα κι εάν η διεθνής κοινότητας βλέπει ως νόμιμο δικαίωμα την εξόρυξη αυτού του πλούτου, συνέχισε ο κ. Γιοργκαντζίογλου, κρίνουμε ότι δεν έχει νομιμότητα αυτό που πράττει η ε/κ πλευρά. 

  

Επιπλέον, ανέφερε, η προτεραιότητα του ΡΤΚ είναι η επίλυση του Κυπριακού και γι' αυτό δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ενέργειες που θα είναι εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης του προβλήματος. ''Εμείς ως κόμμα στείλαμε μια επιστολή στο Σ.Α. του ΟΗΕ για να σταματήσουν αυτές οι έρευνες και ζητήσαμε όπως χρησιμοποιήσουν με πιο δυναμικό τρόπο τη στήριξη που παρέχει ο ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού''.

   

Σε περίπτωση που αυτές οι εργασίες συνεχιστούν, εξέφρασε την ανησυχία ότι δεν θα εμποδίσουν μόνο τις προσπάθειες για λύση, αλλά ταυτόχρονα θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων.

   

Ο κ. Γιοργκαντζίογλου ανακοίνωσε ότι το ΡΤΚ αποφάσισε να καταψηφίσει στη "Βουλή'' τη ''συμφωνία'' Τουρκίας - ψευδοκράτους. Αυτή η απόφασή τους, είπε, δεν δικαιολογεί ως σωστό αυτό που κάνει η ε/κ πλευρά, αφού (η ε/κ πλευρά) πράττει λάθος. ''Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Εμείς πιστεύουμε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αφήσουν τους τσακωμούς και με επιταχυνόμενους ρυθμούς να εργαστούν για λύση του Κυπριακού''.

    Πιστεύουμε ότι πρέπει να επικεντρωθούν στο να μειώσουν τις αποστάσεις, μέχρι την επικείμενη συνάντηση στο τέλος Οκτωβρίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε και εκτίμησε ότι πρέπει να βλέπουμε τους υδρογονάνθρακες και τον φυσικό πλούτο όχι ως πηγή έντασης μεταξύ των πλευρών, αλλά ως μέσο χρηματοδότησης της λύσης. Θα συνεχίσουμε, κατέληξε, αυτή τη στάση, γιατί το ΡΤΚ πιστεύει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, στις παραμέτρους που έχουν ορισθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου