Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Χάσελφελντ: Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Δεν αποτελεί θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζει η επικεφαλής της κ.ο. των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Γκέρτα Χάσελφελντ ενόψει του συνεδρίου του κόμματός της.

 

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα πορίσματα του τακτικού συνεδρίου των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που αρχίζει σήμερα στη Νυρεμβέργη.
Στο επίκεντρο των εργασιών θα τεθεί η κρίση του ευρώ.
Στους κόλπους της CSU πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης με νέους πόρους. Μάλιστα η ηγεσία του κόμματος έχει καταθέσει πρόταση που προβλέπει την αποβολή από τη ζώνη του κοινού νoμίσματος των χωρών που συστηματικά παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και υπερχρεώνονται.
Πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ είχε υποστηρίξει να εγκαταλείψει προσωρινά η Αθήνα τη ζώνη του κοινού νομίσματος μέχρι να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της και να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος της.
 
Το EFSF προσφέρει τα εργαλεία για την προστασία των τραπεζών
 
Ο γγ των Χριστιανοκοινωνιστών Αλ. ΝτόμπριντΟ γγ των Χριστιανοκοινωνιστών Αλ. ΝτόμπριντΑπαντώντας στις φωνές που ζητούν την αποβολή της Ελάδας από την ΟΝΕ, η επικεφαλής της κ.ο. των Χριστιανοκοινωνιστών Γκέρτα Χάσελφελντ, υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η τρόικα ελέγχει την περίοδο αυτή εάν είναι εφικτή η εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Αθήνα, δήλωσε η Γκέρτα Χάσελφελντ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, dpa, προσθέτοντας ότι «στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι από νομικής πλευράς εφικτό».
 
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το στέλεχος της CSU, επισήμανε ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, «προσφέρει τα εργαλεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Η Γκέρτα Χάσελφελντ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία η διαδικασία έγκρισης του EFSF από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.
 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa,
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου