Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Συνεχίζεται μέχρι νεοτέρας Δεν ήταν λάθος η επιχείρηση στη Λιβύη, λέει ο Λίο Πανέτα

Σχόλιο ιστολογίου μας : .....καλά το καταλάβαμε...
Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίο Πανέτα
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίο Πανέτα   (Φωτογραφία:  Reuters )         


Ρώμη, Ιταλία
Η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, παρά τα όσα έλεγαν οι επικριτές της, δεν ήταν λάθος, είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίο Πανέτα, υπερασπιζόμενος την ΝΑΤΟϊκή επέμβαση που συνεχίζεται για περισσότερους από έξι μήνες αν και με βραδύτερους ρυθμούς.

«Όταν άρχισε η αποστολή, πολλοί επικριτές της αναρωτήθηκαν αν είναι η σωστή αποστολή, στο σωστό χρόνο με την κατάλληλη δύναμη, αν το ΝΑΤΟ μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο», είπε ο Πανέτα σε μέλη πολυεθνικής δύναμης στρατιωτών σε βάση στη Σικελία.

Τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη της συμμαχίας επανεξέτασαν την ως τώρα αποστολή και την έκριναν επιτυχή καθώς στήριξε τις δυνάμεις των εξεγερμένων που τελικά κατόρθωσαν να ελέγξουν σχεδόν όλη τη χώρα και βοήθησε στην απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία.

Οι επιχειρήσεις, σε κάθε περίπτωση συνεχίζονται με στόχο τις εναπομείνασες δυνάμεις των κανταφικών που προβάλλουν σποραδικά αντίσταση (μερικές φορές ισχυρή) στις δυνάμεις των εξεγερμένων.

Άλλωστε, από τις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ, ο Πανέτα επιβεβαίωσε τη συνέχιση των επιχειρήσεων όσο θα συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις και όσο παραμένουν οι απειλές στον πληθυσμό από τους κανταφικούς.

Κατά τον Αμερικανό υπουργό τα σημεία που θα εξεταστούν το προσεχές διάστημα για το ενδεχόμενο τερματισμού των επιχειρήσεων είναι η κατάσταση στη Σύρτη και η ισχύς των κανταφικών δυνάμεων. Ωστόσο, είπε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δεν υπάρχει προκαθορισμένο σύνολο συνθηκών βάσει των οποίων θα δοθεί σήμα λήξης των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα, «η γενικότερη κατάσταση».

Σφοδρές μάχες στη Σύρτη

Την ίδια ώρα, η σύρτη εξακολουθεί να είναι το μοναδικό πεδίο σοβαρών μαχών στην Λιβύη καθώς οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου εξαπέλυσαν άλλη μία επίθεση για την κατάληψη του κέντρου της πόλης.

Η παραθαλάσσια Σύρτη πολιορκείται για εβδομάδες αλλά οι δυνάμεις των κανταφικών εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση με άρματα μάχης, όλμους και ελεύθερους σκοπευτές παρά το ότι βάλλονται και από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Τουλάχιστον οκτώ άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και πάνω από 120 τραυματίστηκαν.

Οι κάτοικοι βρίσκονται και αυτοί σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι προμήθειες τελειώνουν και η πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν είναι εύκολη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου