Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Βρετανία: «Απογοήτευση» τα 10 χρόνια επέμβασης στο Αφγανιστάν

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

Μπορεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν να συνεχίζεται αλλά «η μάχη της κοινής γνώμης έχει χαθεί» σύμφωνα με τον αρχηγό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Η δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών επιθυμεί την άμεση αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτών, 10 χρόνια μετά την έναρξη της επέμβασης. Παράλληλα ο Αφγανικός λαός συνεχίζει να είναι δυσαρεστημένος από τις εξωτερικές επεμβάσεις αλλά και το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.




"Χάσαμε σε κάποιο μέτρο τη μάχη της κοινής γνώμης εδώ", είπε ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV News.
Η δημοσκόπηση, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ινστιτούτο ComRes, υπογραμμίζει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών (71%) πιστεύουν ότι είναι αδύνατο για τους Δυτικούς να κερδίσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν ενισχυθεί δέκα χρόνια αφότου εκδιώχθηκαν από την εξουσία. Σε αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Ιούνιο, το 60% των Βρετανών είχαν την ίδια γνώμη. Σήμερα το 57% των Βρετανών ζητούν την άμεση αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουνίου  ήταν 48%.
Η Βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να επαναπατρίσει ως τα τέλη του 2014 και τους 9.500 στρατιώτες που έχει στείλει στο Αφγανιστάν. Συνολικά 382 βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επέμβασης στο Αφγανιστάν, τον Οκτώβριο του 2001.
"Αν θυμίσει κανείς στη βρετανική κοινή γνώμη γιατί βρισκόμαστε εκεί, δηλαδή ότι πρόκειται για τη δική μας εθνική ασφάλεια, και την ανάγκη να εμποδίσουμε αυτό που συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στη Σομαλία ή την Υεμένη (...) δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνέχιζαν να σκέφτονται έτσι", δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
"Πέρασαν δέκα χρόνια και δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν οι Αφγανοί, αλλά και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλούμε τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια ισχυρή συμφωνία για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, στη διάρκεια της διάσκεψης της Βόννης στις 5 Δεκεμβρίου", υπογραμμίζει ο ACBAR, ένας συνασπισμός αφγανικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει ο ACBAR: "Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες υγείας στον κόσμο: 50 γυναίκες πεθαίνουν κάθε ημέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού και ένα στα πέντε παιδιά δεν φτάνει την ηλικία των πέντε χρόνων. Στο σύνολο των 14.000 σχολείων, σχεδόν τα μισά δεν διαθέτουν κανονικές εγκαταστάσεις".

 Η οργάνωση αποκαλύπτει πως από το 2002 ως το 2009, η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να χορηγήσει περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μόνο 26,7 δισεκατομμύρια έχουν διανεμηθεί. Στο τομέα της εκπαίδευσης έχουν δοθεί μόλις 1,134 δισεκατομμύρια και σε αυτόν της υγείας 1,103 δισεκατομμύρια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου