Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Οι ανακοινώσεις Τρισέ τορπίλισαν τις αγορές Εκκληση και του Γκάιτνερ για στήριξη του κλάδου

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/

Οι ανακοινώσεις Τρισέ τορπίλισαν τις αγορές


Η πανστρατιά των Ευρωπαίων ηγετών για τη διάσωση των τραπεζών, αντί να καθησυχάσει, ανησυχεί τους επενδυτές, που μοιάζουν να συνειδητοποιούν αίφνης το μέγεθος του προβλήματος. 
Ετσι, οι νέες ενέσεις ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που ανακοίνωσε ως αποχαιρετιστήριο δώρο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και οι εκκλήσεις από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες με προεξάρχοντα σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ανάγκη στήριξης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, αντί να συνδράμουν το ανοδικό κλίμα που από το πρωί είχε διαμορφωθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το τορπιλλίζουν.

Στην αντιστροφή του ανοδικού κλίματος συνεισφέρει βεβαίως και η Wall Street, που ενώ άνοιξε ανοδικά, γρήγορα πέρασε σε αρνητικό έδαφος αγνοώντας τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν - οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν την περασμένη εβδομάδα λιγότερες των αναμενομένων από τους αναλυτές. Οποια θετική επιρροή είχαν τα στοιχεία για την απασχόληση την εξουδετέρωσε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, που εξέφρασε γι' άλλη μια φορά την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στην παγκόσμια και βεβαίως την αμερικανική οικονομία.

Ο Γκάιτνερ μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή της Γερουσίας είπε συγκεκριμένα ότι η άμεση έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι «αρκετά μικρή», αλλά πρόσθεσε ότι η «Ευρώπη συνιστά μείζονα απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη». Επιπλέον, ο Γκάιτνερ σύστησε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και επίσης αύξηση των κονδυλίων και του ρόλου του EFSF (είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τα κονδύλια του οποίου αυξήθηκαν με την πρόσφατη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στα 440 δισ. ευρώ).
Τέλος, και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέιβιντ Χιούλι δήλωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ότι το Ταμείο στηρίζει τις κινήσεις της ΕΚΤ για την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και για την οικονομία στο σύνολό της. Γι' αυτό και σύστησε μάλιστα στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

Επειτα από μιάμιση ώρα συναλλαγών ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,30%, ο S&P κατά 0,27%, ενώ ο Nasdaq επιχειρούσε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος ενισχυόμενος κατά 0,16%. Την ίδια ώρα (λίγο πριν από τις 18.00' ώρα Ελλάδος και λίγο πριν από το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών) ο FTSE-100 ενισχυόταν στο Λονδίνο κατά 1,51%, ο CAC-40 στο Παρίσι είχε περιορίσει τα πρωινά κέρδη του και ενισχυόταν κατά 1,30%, ενώ ο DAX στη Φραγκφούρτη αγωνιζόταν να κλείσει με θετικό πρόσημο, ενισχυόμενος μόλις κατά 0,23%.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των αγορών συναλλάγματος στις ανακοινώσεις Τρισέ . Το ευρώ λίγο πριν από τις 18.00' είχε διαμορφωθεί στα 1,3352 δολάρια, πολύ κοντά δηλαδή στο επίπεδο που βρισκόταν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και αφού εντός της ημέρας είχε φθάσει στις παρυφές των 1,34 δολαρίων (στα 1,3399 για την ακρίβεια) αλλά και στα 1,3242 δολάρια (μόλις έγινε γνωστό ότι το farewell του Τρισέ δεν περιελάμβανε και μείωση των ευρωεπιτοκίων).
Σύγχυση και μεγάλες διακυμάνσεις επικράτησε σήμερα και στις αγορές εμπορευμάτων. Το απόγευμα στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 1,06 δολάρια στα 80,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχυόταν μόνο κατά 28 σεντς στα 103,01 δολάρια το βαρέλι. Οι αγορές ομολόγων υφίσταντο πιέσεις σήμερα, ενώ η τιμή του χρυσού ενισχυόταν κατά 6,20 δολάρια στα 1.647,25 δολάρια η ουγκιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου