Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η Μέρκελ βλέπει την Λαγκάρντ Οι Ευρωπαίοι «πέφτουν πάνω» στις τράπεζές τους

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/
Με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ συναντάται στις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.


Αργότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τα επιτόκια, θα γίνει στο Βερολίνο και είναι η τελευταία στην οποία θα μετέχει ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει τη «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.

«Προτείνουμε στα κράτη - μέλη της ΕΕ να αναλάβουν συντονισμένη δράση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού που μπορεί να κατέχουν», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις τράπεζες τους, όπου είναι αναγκαίο, για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

«Ως έσχατη λύση, η κρατική στήριξη πρέπει να εξετασθεί ξανά, στο βαθμό που είναι συμβατή με τους (κοινοτικούς) κανόνες κρατικής στήριξης» ανέφερε.

«Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα στοιχεία, ειδικά το κρατικό χρέος και να προωθήσουμε την κεφαλαιακή ενίσχυση, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των τραπεζών» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου