Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ένας κολοσσός ξετινάζει τις τράπεζες της Ευρώπης

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/

Ο Λόρενς Φινκ, πρόεδρος της εταιρείας BlackRock δήλωσε ότι η σταθεροποίηση της Ευρώπης είναι πολύ ακριβή υπόθεση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να καταβάλουν ακόμα και 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ (!) για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια αναφορά είχε κάνει και το Stratfor. Μόνο που αυτή τη φορά μίλησε δημόσια ο πρόεδρος της BlackRock. Η διαφορά είναι απλή και σημαντική. Είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων. Έχει υπό την επίβλεψή της κεφάλαια ύψους 2,742 τρισεκατομμυρίων ευρώ και είναι στρατηγικός σύμβουλος διαφόρων πελατών της, με κεφάλαια ύψους 7,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Απασχολεί 9.300 εργαζομένους σε 26 συνολικά χώρες. Εν κατακλείδι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα, αν και το όνομά της δεν εμφανίζεται συχνά στα ΜΜΕ.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η BlackRock θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει όλα τα χρηματοοικονομικά δεδομένα και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες μπορούσαν να αποκρύψουν στοιχεία από τους ελέγχους, ακόμα και από το «τεστ αντοχής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε κι έγινε. Αυτό δε θα μπορέσουν να το κάνουν με τη BlackRock, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν περισσότερο επιβαρυντικά αποτελέσματα για τη θέση της κάθε τράπεζας.




Ο έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες γίνεται αυτό το διάστημα κατόπιν προσκλήσεως της BlackRock από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία απέστειλε την πρόσκληση καθώς αυτή προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σημαντικό στοιχείο στις αναλύσεις για τις τράπεζες της χώρας μας θα είναι και η εξυπηρέτηση των δανείων. Δηλαδή, το κατά πόσο αποπληρώνονται τα δάνεια τα οποία έχουν λάβει τα διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, είναι δεδομένο ότι πολλά από αυτά δεν αποπληρώνονται. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται περίπου στο 10%, αλλά είναι σίγουρο ότι μετά τους ελέγχους θα παρουσιαστεί πολύ μεγαλύτερο. Ωστόσο, θα ελεγχθούν και άλλα δεδομένα, ώστε να υπάρξουν προβλέψεις σε βάθος τριετίας, με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο. Το τελευταίο θα «τρέξει» με βάση το οικονομετρικό μοντέλο της εταιρείας και περί το τέλος του έτους αναμένονται τα αποτελέσματά του.
Στην περίπτωση αυτή, αν κάποιος δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο, είναι σίγουρο ότι κατά πάγια τακτική η τράπεζα θα του πάρει ό,τι έχει περιουσιακό στοιχείο έχει προσημειώσει. Αλλά σε μια συρρικνούμενη οικονομία, η τράπεζα δε θα μπορέσει να το μεταπωλήσει σε υψηλή αξία, ώστε να κερδίσει τα χρήματα που της οφείλονται ή ακόμα και μεγαλύτερη υπεραξία από αυτή του επιτοκίου. Έτσι οι τράπεζες που θα έχουν πρόβλημα ρευστότητας, θα θεωρούνται «χαμένες» ό,τι και να κάνουν.
Ποια θα είναι η λύση στην περίπτωση αυτή; Να καταφύγουν στο Ταμείο Στήριξης του ελληνικού δημοσίου, δίνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές, οι οποίες συνεχώς χάνουν σε αξία. Δηλαδή, θα δώσουν περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να λάβουν ρευστότητα – κεφάλαια από το κράτος, ώστε να καλύψουν τις απώλειές τους. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν για να διαγράψουν τις απώλειές τους και να μην καταρρεύσουν. Το δε κράτος, θα πρέπει να τις «αναστήσει» ώστε να ανέβει η τιμή των μετοχών και να τις πουλήσει για να βγάλει την υπεραξία, πρωτίστως τα κεφάλαια τα οποία δάνεισε στις τράπεζες.
Επανερχόμενοι στις δηλώσεις του Λόρενς Φινκ, ο CEO της BlackRock τόνισε η συνεχής πτώση των χρηματιστηρίων μπορεί να φαντάζει ως πρόβλημα, αλλά αποτελεί και ευκαιρία για αγορές και γενικότερα όλο το κλίμα δείχνει να είναι ευκαιρία για επενδύσεις. Άρα θεωρεί ότι το 1,5 τρις ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί, δεν είναι χαμένα χρήματα.
Στις αναφορές του για την Ελλάδα τόνισε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η χώρα μας να φύγει από το Ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Ωστόσο, δήλωσε κάτι αρκετά σημαντικό, το οποίο ακούγεται από διάφορες πλευρές το τελευταίο διάστημα. Θεωρεί ότι αν υπάρξει αναδιάρθρωση της ευρωζώνης, αυτή θα αφορά τις καλές οικονομίες, οι οποίες θα φύγουν και θα δημιουργήσουν το «Ευρώ 2». Ένα σκληρό πυρήνα του Ευρώ, μέσα στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου