Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πυρά βουλευτών κατά Βενιζέλου Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «κολασμένο μήνα και ότι είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ

Από το ιστολόγιο

Πυρά βουλευτών κατά Βενιζέλου


Αντιμέτωπος με τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των βουλευτών του ΠαΣοΚ, που κορυφώνονται όσο παραμένει θολό το τοπίο στην οικονομία, βρέθηκε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο φορτισμένη ώστε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε στους βουλευτές: «Αν εσείς είστε έτσι πως πρέπει να είμαι εγώ;»

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να εξηγήσει στους βουλευτές τη σύνθετη κατάσταση και τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη, λέγοντας τους ότι έχουν διαμορφωθεί δύο άξονες: στη μια πλευρά βρίσκονται οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί και στην άλλη οι Γάλλοι με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς. «Πρόκειται για μια δύσκολη συγκυρία βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Η καταστροφή από τον θρίαμβο απέχει μια κλωστή και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Θα ζήσουμε έναν κολασμένο μήνα» επισήμανε.

Δέχτηκε ότι υπάρχουν διεργασίες για τη «διεύρυνση του εγχειρήματος αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε όμως πως ότι και να γίνει θα πρόκειται για μια καλύτερη απόφαση από αυτή της 21ης Ιουλίου, η οποία «θα κατοχυρώνει θεσμικά και οικονομικά τη χώρα μας ώστε να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα από τον αντίκτυπό της».

Ωστόσο, η εισήγηση του κ. Βενιζέλου δεν φάνηκε να καθησυχάζει τους βουλευτές. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Μ. Ανδρουλάκης έθεσαν ζήτημα ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση», είπε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ η κυρία Παπανδρέου επισήμανε ότι εφόσον «δεν μας συμπαραστέκεται ένα ευρύ κυβερνητικό μέτωπο θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε». «Να πάρουμε τους καλύτερους», πρόσθεσε, και οι παριστάμενοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας όμως η ίδια δεν το διευκρίνισε και ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε.

Ερωτήματα για την ύπαρξη σχεδίου για έξοδο από την κρίση και για τη λειτουργία της κυβέρνησης είχαν και άλλοι βουλευτές. «Αν με αυτά που λέτε εννοείτε εκλογές, αυτή θα είναι μια καταστροφική επιλογή για τη χώρα αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Έδειξε όμως να ενοχλείται από τον όγκο των θεμάτων που του ετέθησαν. «Ξέρετε η κυβέρνηση αυτή δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο. Αυτά τα ερωτήματα που θέτετε αφορούν τον Πρωθυπουργό. Όταν όμως πάτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή στις συναντήσεις μαζί του μαθαίνω ότι δεν λέτε τίποτα από όσα λέτε στον ΚΤΕ».

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο κ. Δ. Κουσελάς έθεσε θέμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Εγώ παρέδωσα μια λίστα με 3.000 ονόματα. Τί έχει γίνει;» ρώτησε. «Μη μου λες εμένα τι έκανα τρεις μήνες που είμαι στο υπουργείο. Δεν έχω μιλήσει για το παρελθόν γιατί αυτή τη στιγμή με απασχολεί το μέλλον της χώρας. Αν θέλετε όμως να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, πολύ ευχαρίστως να το κάνουμε», απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Ι. Διαμαντίδης, για να ρωτήσει για ένα δάνειο της Εθνικής με την Goldman Sachs. «Τώρα έχετε όλες τις απορίες, πριν τα δεν ξέρατε αυτά», του επιτέθηκε ο κ. Βενιζέλος. «Επειδή συμμετείχαμε στην κυβέρνηση δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη;», επανήλθε ο κ. Διαμαντίδης. «Και εμείς είχαμε άποψη το προηγούμενο διάστημα αλλά μας λέγατε αποστάτες», παρεμβλήθηκε στη συζήτηση η κυρία Τόνια Αντωνίου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι εθνική υπόθεση και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ότι όχι μόνο δεν βοηθά αλλά τορπιλίζει την κατάσταση. «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η αντιπολίτευση, αν η κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει», παρατήρησε η κυρία Μιλένα Αποστολάκη. Και πρόσθεσε ότι η αφετηρία της κυβέρνησης είναι η 5η Οκτωβρίου του 2009 και ότι υπάρχει ευθύνη γιατί με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του προγράμματος σταθερότητας λαμβάνονται νέα μέτρα.

«Αυτό αποδεικνύει την αποτυχία των κυβερνητικών αποφάσεων. Υφεση θα έχουμε και το 2012 αφού κατευθύνουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στη συγκράτηση του ελλείμματος και οι επιδόσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μηδενικές. Οταν τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο οξυμένα δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς και με τα δημοψηφίσματα», σημείωσε. Κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος, τάχθηκαν και άλλοι βουλευτές, όπως οι κ. Κ. Γείτονας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Αθ. Μερεντίτη και Τόνια Αντωνίου, οι οποίοι άσκησαν κριτική και για την εικόνα που έδωσαν οι διαφορετικές παρεμβάσεις των κ.κ. Χ. Καστανίδη και Ηλ. Μόσιαλου για το θέμα αυτό.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου