Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μέρκελ: Μόνον για ύστατη καταφυγή το Ευρωπαϊκό Ταμείο διάσωσης

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως το Ταμείο διάσωσης της Ευρώπης θα χρησιμοποιείται μόνον ως τελευταία λύση για τη διάσωση των τραπεζών και πως μπορεί να χρειαστεί οι επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημιές ως μέρος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
 



Οι δηλώσεις αυτές της Μέρκελ ήλθαν μετά τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, αναφέρει το Μπλούμπεργκ.
Συμπλήρωσε, δε, πως «ο χρόνος τρέχει» για το θέμα του καθορισμού της ανάγκης ή μη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και πως οι προβληματικές τράπεζες πρέπει πρώτα να αναζητήσουν δικά τους κεφάλαια και εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε να βοηθηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις τους.
«Εάν ωστόσο μία χώρα δεν μπορεί να τις ενισχύσει με ίδιους πόρους και λόγω των δυσκολιών αυτών απειλείται συνολικά η σταθερότητα του ευρώ, τότε υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF» δήλωσε. «Η χρήση του Ταμείου διάσωσης συνδέεται πάντα με ορισμένους όρους» πρόσθεσε.
Εκτιμάται πως οι αυξανόμενες ενδείξεις πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κλιμακώσουν τις προσπάθειες τους να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες και να υποχρεώσουν τους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μεγαλύτερες ζημιές ως μέρος της διάσωσης της Ελλάδας, αντανακλούν τις διεθνείς πιέσεις για τον τερματισμό της κρίσης του χρέους αλλά και την εγχώρια αντίθεση στην επέκταση των επιχειρήσεων διάσωσης.
Η Μέρκελ τόνισε πως «εάν χρειαστεί, θα υπάρξει προσαρμογή στο μερίδιο των επενδυτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 159 δις ευρώ προς την Ελλάδα, αναλόγως της έκθεσης των διεθνών ελεγκτών (τρόικα) στα οικονομικά της χώρας που θα υποβληθεί πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών τον προσεχή μήνα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου