Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η Τουρκία ανέλαβε να ρίξει τον Ασαντ

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Η πυξίδα της Συρίας δείχνει μόνο προς μία κατεύθυνση: «Ο συριακός λαός δεν θέλει να γυρίσει πίσω, και αυτό ασκεί πιέσεις σε όλους μας», είπε ο Σύρος αντικαθεστωτικός Ομαρ Αλ-Ισμαήλ στην «Ε» και συνέχισε: «Ολα τα κόμματα και τα πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα, αυτή τη στιγμή που ο λαός μας είναι αποφασισμένος με το αίμα του να συνεχίσει να εξαγοράζει την ελευθερία, δεν μπορούν να μένουν οχυρωμένα πίσω από τις αντιθέσεις τους».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων, οι ΗΠΑ θέλουν μια ελεγχόμενη ανατροπή και μια ελεγχόμενη επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, διάδοχη κατάσταση του καθεστώτος Ασαντ (φωτ. Reuters)
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων, οι ΗΠΑ θέλουν μια ελεγχόμενη ανατροπή και μια ελεγχόμενη επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, διάδοχη κατάσταση του καθεστώτος Ασαντ (φωτ. Reuters)  

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η Τουρκία ανέλαβε για λογαριασμό των ΗΠΑ, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας να ρίξει τον Ασαντ. Οι πηγές ανέφεραν ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλων των συριακών πολιτικών ρευμάτων στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν αψιμαχίες και σκληρές κόντρες και απειλήθηκε να τιναχτεί στον αέρα όλη η συνάντηση».

Οι κόντρες και εντάσεις δεν κρατήθηκαν μέσα στο χώρο της συνάντησης αλλά μερικοί σύνεδροι «αποφάσισαν να βγουν στον αέρα και να κηδέψουν την αντιπολίτευση», είπαν σύνεδροι στην «Ε» και συνέχισαν: «Το μακρύ χέρι της Τουρκίας και οι ΗΠΑ απέτρεψαν το μοιραίο». Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι «πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος της θρησκευτικής αντιπαράθεσης με το καθεστώς του Ασαντ, ειδικά να μην προβάλλεται έντονα ο ρόλος και η παρουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων στην αντιπολίτευση και ήταν σαφείς: να αναδειχθεί ο κοσμικός χαρακτήρας της αντιπαράθεσης».

Οι ΗΠΑ, μας εξήγησε ο Ομαρ, δεν θέλουν να οδηγήσει ο Ασαντ όλη την περιοχή σε «ακραίες πολώσεις», γιατί κάτι τέτοιο «θα επηρεάσει τις γείτονες χώρες προς όφελος των αντιδραστικών δυνάμεων που εκεί υποβόσκουν».

«Ελεγχόμενη» ανατροπή
Σύμφωνα με αραβικές εφημερίδες, οι ΗΠΑ δεν θέλουν συστηματική ανατροπή από τα κάτω του καθεστώτος του Ασαντ, γιατί αυτό θα απειλήσει την ασφάλεια του Ισραήλ -που είναι το κύριο μέλημά τους. Θέλουν μια ελεγχόμενη ανατροπή και μια ελεγχόμενη επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, διάδοχη κατάσταση. Σύμφωνα με πηγές της «Ε» μέσα από τη συνάντηση της Τουρκίας, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν τη διάδοχη αυτή κατάσταση που είναι το «Εθνικό Συμβούλιο της Επανάστασης».

Σε ερώτησή μας για την απήχηση και το ρόλο που έχει αυτό το Συμβούλιο μέσα στη Συρία και ειδικά μέσα στην επαναστατημένη κοινωνία, ο Ομαρ Αλ-Ισμαήλ είπε στην «Ε»: «Δεν έχουν σημασία, τώρα, ούτε ο ρόλος ούτε η απήχηση. Γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και γνωρίζουν ο καθένας τη δύναμη του άλλου. Οταν θα έχει ανατροπεί ο Ασαντ, ο συσχετισμός δυνάμεων στο Συμβούλιο, που καθορίστηκε από Τουρκία και ΗΠΑ, θα αποδειχθεί στην πράξη ότι ήταν μια οφθαλμαπάτη».

Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν κατάφερε το νέο σχήμα του Εθνικού Συμβουλίου να αγκαλιάσει όλους τους αντικαθεστωτικούς Σύρους, γι' αυτό και επήλθε διαφωνία μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο «όχι όμως από τον αγώνα στους δρόμους και στις πλατείες μέσα και έξω από τη Συρία», είπε ο Ομαρ και συνέχισε: «Σχεδόν επτά μήνες από την έναρξη της επανάστασης στη Συρία και παρά τις θυσίες του λαού, είναι φανερό ότι η επανάσταση δεν οργανώθηκε ούτε από κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε οφείλεται σε μεθοδική συλλογική βάση. Είναι αποκλειστικά προϊόν της προσωπικής συνείδησης και επίγνωσης».
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=315680 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου