Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΑ «ΤΑΡΤΑΡΑ» Η ΜΕΤΟΧΗ Εξετάζεται προσωρινή κρατικοποίηση της τράπεζας Dexia

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την γαλλοβελγική τράπεζα Dexia. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας ανεστάλλη, καθώς σύσσωμος ο βελγικός Τύπος αναφέρει ότι στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια επανεθνικοποίησης και πώλησης της, ενώ αποκλείεται η αύξηση του κεφαλαίου.

Εξετάζεται προσωρινή κρατικοποίηση της τράπεζας DexiaΗ αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της τράπεζας - που διαθέτει 800 υποκαταστήματα και 80 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στο Βέλγιο - έγινε ενώ έφτασε να χάνει το 22,46% της αξίας της. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος.
Οπως σημειώνει η ολλανδόφωνη εφημερίδα "Der Standaard" η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, καθώς η βελγική κυβερνητική επιτροπή δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση.

Εξάλλου, πληροφορίες της "De Tijd" σημειώνουν ότι η βελγική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της γαλλοβελγικής τράπεζας από τις αγορές κεφαλαίου. Ο ακριβής επιμερισμός των εν λόγω εγγυήσεων αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της γαλλικής και της βελγικής κυβέρνησης, προσθέτει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Βελγίου Υβ Λετέρμ έσπευσε να διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι η βελγική κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, αναφέρθηκε τις τελευταίες ώρες "στο ενδιαφέρον διεθνούς επενδυτή για τη λουξεμβουργιανή Dexia". Για τη γαλλική Dexia, εκφράζουν ήδη ενδιαφέρον δύο γαλλικές κρατικές τράπεζες, οι Caisse des Depots (συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο με 35%) και Banque Postale (συμμετοχή με 65%).

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της βελγικής κυβέρνησης είναι να απομονωθεί το προβληματικό κομμάτι της Dexia και ενδεχομένως να πουληθεί σε άλλη τράπεζα, προκειμένου να μην "προσβάλλει" τα υγιή τμήματα του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, η Dexia πρέπει πρώτα να κρατικοποιηθεί, απόφαση που όμως εγείρει πολλά ερωτηματικά, καθώς θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της χώρας και κατ' επέκταση στους φορολογούμενους.
Κοινή είναι πάντως η αίσθηση ότι εάν τα σχέδια κατακερματισμού της Dexia υλοποιηθούν, εκείνοι που θα κληθούν να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα θα είναι οι μέτοχοι της τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου