Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Οι περικοπές απειλούν το ΝΑΤΟ

Από το ιστολόγιο http://strategyreports.wordpress.com/


Οι δραστικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ενέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ κατά τρόπο ιδιαιτέρως επιβλαβή τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Leon Panetta, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.



 Ο Panetta πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διδαχθεί από το παρελθόν και να μην αποδυναμώσει τη στρατιωτική του ισχύ. Η διήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται ενώ η Συμμαχία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εκστρατεία της στη Λιβύη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος Qaddafi χωρίς καμία απώλεια για το ΝΑΤΟ. “Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον πόλεμο της Κορέας, μετά το Βιετνάμ, μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, διαπράξαμε το ίδιο σφάλμα, να υπονομεύσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί”, τόνισε ο Panetta. Και πρόσθεσε ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι αποφασισμένες να μην υπονομεύσουν τη Συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εμπλέκεται στον εξαιρετικά δαπανηρό πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου επί μία δεκαετία οι δυνάμεις των χωρών της Δύσης δεν έχουν κατορθώσει να θέσουν υπό έλεγχο την εξέγερση των Ταλιμπάν. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen τάσσεται υπέρ του δόγματος της «Εξυπνης Αμυνας», υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει περισσότερες δαπάνες για την άμυνα αλλά πιο αποτελεσματικές. Η πρόταση βρίσκει αντίθετες κυβερνήσεις πολλών χωρών-μελών της Συμμαχίας, που επιδιώκουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των αμυντικών τους βιομηχανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου