Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Trichet (ΕΚΤ): Κρίσιμη η κατάσταση στις τράπεζες, θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου - Ανακοινώθηκαν 2 νέα έκτακτα προγράμματα ρευστότητας έως και 30 μηνών - Αμετάβλητο στο 1,5% το επιτόκιο

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd7)Την επαναφορά δύο προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, J. C. Trichet, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου από τη θέση αυτή.
Πρόκειται για δύο νέα προγραμματα πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (Long-Term Refinancing Operation - LTRO).
Το ένα θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και θα είναι 12μηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο, ενώ το άλλο θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και θα είναι 30μηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο.

Παράλληλα ο Τrichet ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών ύψους 40 δισ. ευρώ που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο 2011 έως πιθανόν τον Οκτώβριο του 2012. Οι αγορές καλυμμένων ομολογιών θα γίνονται και στην πρωτογενή και στην δευτερογενή αγορά. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να μειωθούν οι πιέσεις στη διατραπεζική και την αγορά ομολόγων.
Ο Trichet προειδοποίησε ότι η κατάσταση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, ενώ προέτρεψε να συνεργαστούν οι τράπεζες με τις κυβερνήσεις για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. "Κρατήστε κέρδη και ενισχύστε τα κεφάλαιά σας", ήταν το μήνυμά του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. "Οι τράπεζες πρέπει να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα και να αντλήσουν κεφάλαια, αν χρειαστεί", σημείωσε επίσης.
Ωστόσο, συνέχισε ο τραπεζίτης, δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί επίσημα τι τάξης μεγέθους θα είναι τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη θωράκιση των τραπεζών. Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της κερδοφορίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και από την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους. "Η ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) είναι υπεύθυνη για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, και όχι η ΕΚΤ", έσπευσε συγχρόνως να διευκρινίσει.
Παράλληλα, επανέλαβε εκ νέου ότι όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, καθώς μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. "Όλα τα κράτη πρέπει να εντείνουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες... Ετσι θα μειώσουν τους κινδύνους των αγορών", τόνισε, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι δεν πρέπει να συνδέονται τα επιμέρους προβλήματα της Ευρωζώνης με το ίδιο το ευρώ. Ο Trichet, μάλιστα, δεν δίστασε μάλιστα να ασκήσει και απευθείας κριτική προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικές κυβερνητικές πολιτικές. "Η ΕΚΤ έχει κάνει ότι μπορεί, αλλά οι κυβερνήσεις δεν έκαναν αυτό που έπρεπε όταν ξεκίνησε η κρίση", σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Trichet προτίμησε να μη αναφερθεί εκτενώς, περιοριζόμενος σε σχόλιο του τύπου "Ευρώπη και Ελλάδα συνεργάζονται τώρα για να αποκατασταθεί η διαδικασία επίτευξης των στόχων του προγράμματος".
"Η ΕΚΤ αποφάσισε να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά καθώς επειδή και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλά. Η απόφαση για τα επιτόκια σήμερα ήταν κοινή συναινέση", ανέφερε ο Trichet, σχολιάζοντας την απόφαση για διατήρηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1,5%, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν ήταν ομόφωνη.
Σήμερα συζητήσαμε και για το νέο ρόλο του EFSF, πρόσθεσε στη συνέχεια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί εκτενώς στο τι ακριβώς ειπώθηκε. Ωστόσο, σημείωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ βρίσκεται σε εξέλιξη, έως ότου ο EFSF "αναλάβει δράση". Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι η ΕΚΤ ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη μόχλευση του EFSF.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί με μικρούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημείωσε ο Τrichet και υπογράμμισε πως υπάρχουν σημαντικές πιέσεις στον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων
Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι με ευχαριστίες από τον πρόεδρο της Bundesbank, J Weidmann, προς το πρόσωπο του J. C. Trichet για τη συμβολή του στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ξεκίνησε η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Trichet ως επικεφαλής της τράπεζας, με το κλίμα που επικράτησε να χαρακτηρίζεται πανηγυρικό.
"Τα τελευταία 8 χρόνια ο κ. Trichet έκανε καταπληκτική δουλειά. Προσέφερε τη σταθερότητα που χρειαζόταν η ευρωπαϊκή οικονομία των 300 εκατ. ανθρώπων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Weidmann.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και όχι στη Φρανκφούρτη.
Αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τους εργαζόμενους στην ΕΚΤ, τα στελέχη της ΕΕ και τους ανθρώπους που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, η Trichet εξέφρασε εκ νέου τις ανησυχίες του για τη διευρυμένη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, καθώς για τις διαστάσεις μιας σφοδρής κρίσης, με δομικές αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Αμετάβλητο στο 1,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην τελευταία συνεδρίαση που συμμετείχε ως επικεφαλής ο Jean-Claude Trichet. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ, το ευρώ διεύρυνε τις απώλειες του στο 0,5% και στα 1,3288 δολ., από 1,3302 δολ.
O Jean-Claude Trichet κατείχε τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, από το 2003, ενώ από τον Νοέμβριο τη θέση του θα αναλάβει ο Ιταλός Mario Draghi.
Πολλοί αναλυτές, αν και αναγνώριζαν την ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια της Ευρωζώνης, θεωρούσαν ότι ο πάντοτε μετριοπαθής Trichet δεν θα προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση ακόμη, αφού ο πληθωρισμός του προηγούμενου μήνα έφτασε στο 3%.
Λίγο αργότερα και αφού ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Agela Merkel θα συναντηθεί και με τον Trichet, με κεντρικό θέμα την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου