Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μπορεί να σωθεί ο διάλογος Πρίστινα-Βελιγράδι;

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

Η Σερβία ανέφερε πως δεν πρόκειται να συνεχίσει τις συνομιλίες για τεχνικά ζητήματα με την Πρίστινα εάν δεν συζητηθεί το θέμα των βόρειων συνοριακών πυλών.
Του Μουχάμετ Μπραϊσόρι και της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times στην Πρίστινα -- 


photoΗ Σερβία επιθυμεί να επανεξετάσει το θέμα των βόρειων συνοριακών διελεύσεων. [Reuters]
Δεδομένων των πιο πρόσφατων συγκρούσεων στις βόρειες συνοριακές διελεύσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ο συνεχής διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου διακινδυνεύεται. Οι συνομιλίες -- οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να συνεχιστούν στις 28 Σεπτεμβρίου -- διακόπηκαν απότομα όταν Σέρβοι εκπρόσωποι ανέφεραν πως δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συμμετάσχουν εάν δεν επανεξεταζόταν το ζήτημα των διελεύσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.



Ο Καθηγητής Μελετών Ασφάλειας Αβντουλάχ Χασάνι αναφέρει στους SETimes πως η τρέχουσα κατάσταση είναι ασταθής και δεν ωφελεί κανέναν. "Πρέπει να βρεθούν καινοτόμα μοντέλα για το πως μπορεί να διοικείται ο Βορράς. Το ενδεχόμενο μιας προσωρινής διοίκησης της ΕΕ ίσως αποτελεί καλή λύση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι να ενταχθούν Κοσσυφοπέδιο και Σερβία στην Ένωση", αναφέρει.
Ο Άρμπερ Γκάσι, ερευνητής πολιτικών της ΕΕ στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής και Καλής Διακυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει πως ο διάλογος ξεκίνησε λάθος και ολοκληρώθηκε λάθος.
"Όταν ξεκίνησε ο διάλογος, όλοι προειδοποιούσαν πως θα αποτύχει καθώς δεν υπήρχε σαφής στόχος και πλαίσιο", αναφέρει ο Γκάσι στους SETimes.
Το επίπεδο εφαρμογής των δυο πρώτων συμφωνιών δεν είναι ικανοποιητικό, προσθέτει.
"Είναι σαφές πως και οι δυο πλευρές δεν έχουν σοβαρή βούληση για να εφαρμόσουν τη συμφωνία λόγω των προσεχών εκλογών και τη ρητορεία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τα εθνικιστικά μπλοκ", αναφέρει ο Γκάσι.
Ο Ντράγκαν Πόποβιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής του Βελιγραδίου, συμφωνεί πως οι εκλογές του Απριλίου επηρεάζουν τη διαδικασία. "Είμαι πεπεισμένος πως δεν υπάρχει πιθανότητα σοβαρών πολιτικών συνομιλιών πριν τις Σερβικές εκλογές. Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να περιμένουμε από το Βελιγράδι και την Πρίστινα να ξεκινήσουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις πρώτα για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά επίσης πιθανές λύσεις για το Βελιγράδι ώστε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου χωρίς επίσημη αναγνώριση", ανέφερε ο Πόποβιτς στους SETimes.
Ο αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου Μπελούλ Μπεκάι αναμένει πως "η πιο δύσκολη και ευαίσθητη φάση" θα έρθει μετά τις εκλογές του Απριλίου, προσθέτοντας πως θα είναι σημαντικό για τη Σερβία να συνεχίσει το διάλογο και να παρουσιαστεί στον κόσμο ως υποστηρικτής ειρηνικών μέσων, "το οποίο θα καταστήσει εφικτό για την ίδια να λάβει υποψηφιότητα στην ΕΕ".
Ο Χασάνι αναφέρει πως πρέπει να βρεθούν καινοτόμα μοντέλα για το βορρά, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς διοίκησης.
Ωστόσο, αμφιβάλλει για το αν ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς πρόκειται να συναντηθούν για να επιλύσουν τα ζητήματα αυτά.
"Μια τέτοια συνάντηση δύναται να δώσει ορμή στις προσπάθειες για λύση στο Βορρά, ωστόσο δεν είμαι βέβαιος για το αν ο Τάντιτς είναι έτοιμος να συναντήσει τον Θάτσι, έχοντας κατά νου πως το επόμενο έτος έχει εκλογές και η αντιπολίτευση θα το χρησιμοποιούσε εναντίον τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του", αναφέρει ο Χασάνι.
Ο Φατλούμ Σαντίκου, πολιτικός σχολιαστής στην Πρίστινα, ανέφερε στους SETimes πως ακόμα και αν η Πρίστινα και το Βελιγράδι επιδείξουν ετοιμότητα ώστε να κινηθούν προς το βορρά, η ΕΕ δεν έχει σύμπνοια στο ζήτημα και αυτό θα πλήξει τη διαδικασία.
"Η ΕΕ δεν έχει ιδέα πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το "ραβδί και το καρότο" με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, έτσι πρέπει να υιοθετήσει απτή πολιτική χωρίς την οποία τόσο η Πρίστινα όσο και το Βελιγράδι θα δυσκολευτούν να σημειώσουν πρόοδο".
Ο Σαντίκου αναφέρει πως πέρα από μια "συνάντηση χειραψίας" σε μια τρίτη χώρα, δεν πρέπει να αναμένεται επίλυση κάποιου θέματος εάν υπάρξει συνάντηση μεταξύ Θάτσι και Τάντιτς.
"Πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για τεχνικά ζητήματα" αναφέρει ο Σαντίκου.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου