Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 06 Οκτ. 2011

Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Νέα Μορφή Παρουσίασης Νέων από Βαλκάνια με Συμμετοχή του Αναγνωστικού Κοινού
Από τώρα θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μια νέα μορφή ανάλυσης σημαντικών ειδήσεων από τα Βαλκάνια, στο site του καθηγητή κ. Δρούγου που έχω την τιμή και χαρά να φιλοξενούμαι και να σας παρουσιάζω περιοδικά. Η σημαντικότερη φάση οποιασδήποτε δράσης όπως πολύ σωστά αναφέρει κατά καιρούς και ο κ. καθηγητής, είναι η επανατροφοδότηση ή αντίδραση. Έτσι λοιπόν τολμάμε να εισάγουμε και εμείς αυτή τη φάση.


Στην ουσία σε ορισμένες επιλογές νέων από Βαλκάνια και αφού παρουσιασθεί η δική μας ανάλυση, θα θέλαμε την δική σας τεκμηριωμένη ανεξάρτητη άποψη υπό μορφή σχολίου. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τα θέματα να αναλύονται σφαιρικότερα αλλά και εμάς να γίνουμε καλύτεροι.
Προσπαθήστε λοιπόν να συνδυάσετε τα τέσσερα νέα που ακολουθούν και να βγάλετε συμπεράσματα για την πολιτική της Σερβίας. Εμείς το προσπαθήσαμε και καταλήξαμε στην μικρή ανάλυση μετά την παράθεση των νέων αυτών.
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η τεκμηριωμένη άποψη σας υπό μορφή σχολίου. Παράκληση για σύντομα σχόλια και στα πλαίσια της ευπρέπειας που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του διαδικτύου.
4η Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Σερβίας – ΗΠΑ για Ζητήματα Αμυντικής Μεταρρύθμισης
Η 4η συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Σερβίας – ΗΠΑ για ζητήματα αμυντικής μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Άμυνα στη Σερβία υπό την προεδρία του Σέρβου Στρατηγού Forca. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αποτελείτο από τρία μέλη από το Κέντρο των ΗΠΑ για πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις (US Center for Civil-Military Relations (CCMR)), στο Monterey της Καλιφόρνια. Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Άμυνας της Σερβίας, Aleksandar Miscevic. Συζήτησαν περί της εκπαίδευσης των στελεχών του Σερβικού ΥΕΘΑ και την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συνεργασία στην αμυντική μεταρρύθμιση ήταν καλή και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη.
Παρά το αρνητικό κλίμα από την κοινή γνώμη στη Σερβία για την συμμαχία και τις ΗΠΑ, όπως διαμορφώθηκε μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, αλλά κυρίως μετά την επέμβαση της KFOR στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι συνεργασίες στον αμυντικό τομέα βλέπουμε ότι προχωρούν στην προσπάθεια της Σερβίας να διατηρεί τις πόρτες ανοικτές που οδηγούν στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστον μέχρι τώρα οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και αυτό φαίνεται να το ξέρουν καλά στη σερβική κυβέρνηση.
Η Ρωσία έτοιμη να Ενισχύσει την Οικονομική Συνεργασία με τη Σερβία

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία
Aleksandar Konuzin είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με τη Σερβία, επειδή θεωρεί τη Σερβία ως την πιο σημαντική χώρα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην οικονομική σύνοδο κορυφής της Σερβίας, ο Κονούζιν τόνισε ότι οι ρωσικές εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή των υποδομών στη Σερβία. Το πιο σημαντικό έργο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Σερβίας. Πέραν του εργοστασίου παραγωγής υδροηλεκτρική ενέργειας Djerdap, άλλα σημαντικά έργα περιλαμβάνουν την ανακαίνιση και κατασκευή σιδηροδρόμων στη Σερβία.
Φανταζόμαστε βέβαια ότι όλες αυτές οι υποδομές αν τελικά υλοποιηθούν, θα απαιτήσουν και την ανάλογη συνεργασία σε τομείς άμυνας και ασφάλειας. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η ασφάλεια του αγωγού South Stream, που αποτελεί στόχο μέγιστης Στρατηγικής σημασίας, θα αφεθεί στο ΝΑΤΟ ή σε χώρα που θα φιλοξενεί αντιπυραυλικά συστήματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Έντεκα χρόνια μετά την Επανάσταση ‘’Bulldozer’’

Η 5η Οκτωβρίου, 2011 σηματοδοτεί 11 χρόνια από την τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι, με την οποία έλαβε τέλος η διακυβέρνηση από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά από αρκετές ημέρες διαδηλώσεων και απεργιών σε όλη τη Σερβία, το κεντρικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στις 5 Οκτωβρίου 2000, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κατόπιν προσκλήσεως της τότε αντιπολίτευσης στη Σερβία.
Η Πολιτική του Μιλόσεβιτς Παραμένει στη θέση της
Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Ανανέωσης της Σερβίας (SPO), Aleksandar Jugovic, δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γιορτάσουμε κάτι 11 χρόνια μετά τις δημοκρατικές αλλαγές, καθόσον το “σύστημα δεν έχει αλλάξει”.
«Οι άνθρωποι του Μιλόσεβιτς εξακολουθούν να είναι στην εξουσία και η πολιτική του έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Είμαστε σήμερα μάρτυρες της κυριαρχίας ενός νεοκουμμουνισμού από την εποχή προ της 5ης Οκτωβρίου 2000 “. Το SPO συμμετέχει στο κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS), το οποίο ίδρυσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Σύντομη Ανάλυση Πολιτικής Σερβίας
Είναι προφανής μια ομιχλώδης πολιτική της Σερβίας αναπτύσσοντας Στρατηγικές συνεργασίες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ρωσία αλλά και μη αποκηρύσσοντας οριστικά το προβληματικό της παρελθόν αν το κρίνουμε φυσικά εκ του αποτελέσματος και όχι σε πολιτική διάσταση. Θα λέγαμε ότι περπατάει σε τεντωμένο σχοινί τη στιγμή που οι άλλες χώρες στα Δ. Βαλκάνια έχουν κάνει ξεκάθαρες επιλογές. Την ίδια στιγμή όλη αυτή η ασάφεια στις εξωτερικές σχέσεις έχει διαφορετική προσέγγιση στο εσωτερικό, προκειμένου να ικανοποιήσει τις όποιες αντιδυτικές τάσεις, που αποτελούν ισχυρό πόλο σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις (σας τις είχαμε παρουσιάσει και σε προηγούμενα άρθρα). Έτσι με μυστική διπλωματία προσπαθεί να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό. Την ίδια στιγμή ο άλλος φιλοδυτικός πόλος που είναι ισχυρός, παραμένει σχετικά άτολμος καθόσον οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες. Βέβαια οι σημαντικοί ηγέτες υπάρχουν για τις σημαντικές αποφάσεις και εφόσον ο Σέρβος Πρόεδρος θέλει να γράψει ιστορία δεν πρέπει να κρύβεται άλλο, πρέπει να κάνει ξεκάθαρες επιλογές για τον ίδιο αλλά το κυριότερο για την πατρίδα του, επιλογές για τις οποίες θα τον κρίνει η ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου